Pannacotta med salt kolasås

185 röster
pannacotta med salt kolasås
Krämig pannacotta med salt kolasås.

Drömgod och härligt krämig vaniljpannacotta med salt kolasås. Match made in heaven som dessutom är väldigt enkel att göra. Jag älskar den här typen av efterrätter, som serveras i glas och som man kan förbereda dagen innan och bara plocka fram direkt vid servering.

pannacotta
Ser ni hur krämig den här pannacottan är?! Den på riktigt smälter i munnen. Man får inte nog!

Receptet ger 6 portioner pannacotta med salt kolasås.

Vaniljpannacotta:

6 dl vispgrädde

1 msk vaniljsocker

1,5 dl gelésocker multi

Kolasås:

1,5 dl rörsocker

2 dl vispgrädde

20 g smör

2 krm salt

flingsalt att garnera med

I videon ovan visar jag steg för steg hur man gör pannacotta med salt kolasås.

Gör såhär:

  1. Pannacotta: Ha ner alla ingredienserna till pannacottan i en kastrull. Rör om och låt koka upp, aktiv koktid 1-2 minuter innan du drar bort kastrullen från värmen. Häll upp pannacottan i 6 glas och ställ i kylskåpet för att stelna i minst 2h. Under tiden kan du göra kolasåsen.
  2. Kolasås: Häll upp rörsockret i en tjockbottnad kastrull. Värm upp på låg värme tills sockret i kanterna börjat smälta. Börja då röra försiktigt tills allt socker smält. Tillsätt vispgrädden, lite i taget, under konstant omrörning tills du får en jämn sås. Låt koka i 3-4 minuter på medelvärme, utan att röra om, innan du tar bort kastrullen från och tillsätter smör och salt och rör om till en jämn och blank kolasås. Häll upp kolasåsen i en värmetålig skål och låt svalna i kylskåpet innan du toppar din pannacotta med den.
  3. Dekorera med flingsalt. Servera direkt eller förvara i kylskåpet.

TIPS!

  • Gör pannacottan vegansk genom att byta ut vispgrädde mot växtbaserad vispgrädde och smöret mot mjölkfritt margarin.
  • Gör laktosfri pannacotta genom att byta ut smör och vispgrädde mot laktosfritt smör och vispgrädde.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

39 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Katrine
Katrine
1 år sedan

Hei! Vil prøve denne! 🤩Litt usikker på om vi har Gelesocker multi i Norge. Alternativ?

Sapphire
Sapphire
Svara på  Katrine
1 månad sedan

Ersätt med vanligt socker och 2 gelatinblad ( om den inte ska vara vegansk)

Sapphire
Sapphire
Svara på  Katrine
1 månad sedan

Men hade tagit mindre socker ca 0,5-1 dl istället annars blir det nog för sött

Lena
Lena
1 år sedan

Måste prova detta!

Ulla
Ulla
1 år sedan

Vart köper man gelésocker multi?

Tina
Tina
1 år sedan

Kommer denna läggas in i Bakakuten (din app)

Nina
Nina
1 år sedan

Ser jättegott ut!😀 Jag undrar om man ska röra om hela tiden när grädden kokar? Är det osaltat smör man lägger i kolasåsen? Tack på förhand!

Jessica
Jessica
1 år sedan

Kan man frysa pannacottan om man gör den tidigare?

Emelie
Emelie
1 år sedan

Oj oj oj! Magisk god!!

Gabrielma
Gabrielma
1 år sedan

Hej, kan man använda agar agar pulver istället för gelesocker som i vissa av dina andra recept?

Ella
Ella
1 år sedan

Om man gör pannacottan i förväg kan man bara låta den sitta i kylskåpet då?

Torill
Torill
1 år sedan

Er gelesocker det samme som syltesukker?

Johanna
Johanna
Svara på  Camilla Hamid
1 år sedan

Gelesocker finns bara i Sverige, kan jag använda något annat? Bor i Danmark 🙄

Anneli Andersson
1 år sedan

Har precis ställt in pannacottan för att stelna i kylen och kolasåsen på svalning. Ska bli spännande att smaka sen. Första gången jag gör pannacotta 🙂

Jenny
Jenny
1 år sedan

Hej!!
Jag har Farinsocker strö hemma, går det att byta ut rörsocker mot det tror du? 😇

Tack för alla fantastiska recept, jag och min 6-årige son kollar ofta på din youtubekanal och instakonto. ❤

Martin Lannerås
11 månader sedan

Gjorde detta tillsammans med min fru inför en brödra middag med 40 personer, det blev tok succé👍👍

Sabina Larsson
Sabina Larsson
9 månader sedan

Hur ska jag göra om jag vill förbereda dagen innan? Tänker till nyår. Tänker främst på såsen när jag ska göra den och hur jag ska förvara den?

Maria
Maria
8 månader sedan

Kan man använda vaniljpulver istället för vaniljsocker? Isf hur mkt?

Olle
Olle
Svara på  Camilla Hamid
7 månader sedan

När jag googlar på omvandling mellan vaniljsocker och vaniljpulver så skrivs det 1/4-1/2 så mycket vaniljpulver som vaniljsocker, men det skulle ju bli mycket mer än 1 krm vaniljpulver. Vad ska jag följa?

Ulrika
Ulrika
4 månader sedan

Hej! Kan man dubblera receptet eller är det bättre att göra flera omgångar?

Jeanette
Jeanette
4 månader sedan

Någon särskild sorts rörsocker? Hittar både rårörsocker och en annan variant

Maria
Maria
2 månader sedan

Hej! Undrar över kolasåsen: om jag förbereder en dag innan ska jag då hälla kolasås över pannacottan direkt eller vänta med det tills serveringen dagen efter?😊

39
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x