Pannacotta med salt kolasås

77 röster
pannacotta med salt kolasås
Krämig pannacotta med salt kolasås.

Drömgod och härligt krämig vaniljpannacotta med salt kolasås. Match made in heaven som dessutom är väldigt enkel att göra. Jag älskar den här typen av efterrätter, som serveras i glas och som man kan förbereda dagen innan och bara plocka fram direkt vid servering.

pannacotta
Ser ni hur krämig den här pannacottan är?! Den på riktigt smälter i munnen. Man får inte nog!

Receptet ger 6 portioner pannacotta med salt kolasås.

Vaniljpannacotta:

6 dl vispgrädde

1 msk vaniljsocker

1,5 dl gelésocker multi

Kolasås:

1,5 dl rörsocker

2 dl vispgrädde

20 g smör

2 krm salt

flingsalt att garnera med

I videon ovan visar jag steg för steg hur man gör pannacotta med salt kolasås.

Gör såhär:

  1. Pannacotta: Ha ner alla ingredienserna till pannacottan i en kastrull. Rör om och låt koka upp, aktiv koktid 1-2 minuter innan du drar bort kastrullen från värmen. Häll upp pannacottan i 6 glas och ställ i kylskåpet för att stelna i minst 2h. Under tiden kan du göra kolasåsen.
  2. Kolasås: Häll upp rörsockret i en tjockbottnad kastrull. Värm upp på låg värme tills sockret i kanterna börjat smälta. Börja då röra försiktigt tills allt socker smält. Tillsätt vispgrädden, lite i taget, under konstant omrörning tills du får en jämn sås. Låt koka i 3-4 minuter på medelvärme, utan att röra om, innan du tar bort kastrullen från och tillsätter smör och salt och rör om till en jämn och blank kolasås. Häll upp kolasåsen i en värmetålig skål och låt svalna i kylskåpet innan du toppar din pannacotta med den.
  3. Dekorera med flingsalt. Servera direkt eller förvara i kylskåpet.

TIPS!

  • Gör pannacottan vegansk genom att byta ut vispgrädde mot växtbaserad vispgrädde och smöret mot mjölkfritt margarin.
  • Gör laktosfri pannacotta genom att byta ut smör och vispgrädde mot laktosfritt smör och vispgrädde.
Prenumerera
Notis om
guest
21 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Lena
Lena
5 månader sedan

Måste prova detta!

Ulla
Ulla
5 månader sedan

Vart köper man gelésocker multi?

Tina
Tina
5 månader sedan

Kommer denna läggas in i Bakakuten (din app)

Nina
Nina
5 månader sedan

Ser jättegott ut!😀 Jag undrar om man ska röra om hela tiden när grädden kokar? Är det osaltat smör man lägger i kolasåsen? Tack på förhand!

Jessica
Jessica
4 månader sedan

Kan man frysa pannacottan om man gör den tidigare?

Emelie
Emelie
4 månader sedan

Oj oj oj! Magisk god!!

Gabrielma
Gabrielma
4 månader sedan

Hej, kan man använda agar agar pulver istället för gelesocker som i vissa av dina andra recept?

Ella
Ella
4 månader sedan

Om man gör pannacottan i förväg kan man bara låta den sitta i kylskåpet då?

Torill
Torill
2 månader sedan

Er gelesocker det samme som syltesukker?

Johanna
Johanna
Svara på  Camilla Hamid
2 månader sedan

Gelesocker finns bara i Sverige, kan jag använda något annat? Bor i Danmark 🙄

Anneli Andersson
2 månader sedan

Har precis ställt in pannacottan för att stelna i kylen och kolasåsen på svalning. Ska bli spännande att smaka sen. Första gången jag gör pannacotta 🙂

21
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x