Ser ni hur krämig den här pannacottan är?! Den på riktigt smälter i munnen. Man får inte nog!
Drömgod och härligt krämig vaniljpannacotta med salt kolasås. Match made in heaven som dessutom är väldigt enkel att göra. Jag älskar den här typen av efterrätter, som serveras i glas och som man kan förbereda dagen innan och bara plocka fram direkt vid servering.
Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.
Kolasås:
1,5 dl rörsocker
2 dl vispgrädde
20 g smör
2 krm salt
flingsalt att garnera med
Tips!
Gör pannacottan vegansk genom att byta ut vispgrädde mot växtbaserad vispgrädde och smöret mot mjölkfritt margarin.
Gör laktosfri pannacotta genom att byta ut smör och vispgrädde mot laktosfritt smör och vispgrädde.
Dela receptet
Så här gör du:
Steg för steg:
Video:
Så här gör du:
Pannacotta: Ha ner alla ingredienserna till pannacottan i en kastrull. Rör om och låt koka upp, aktiv koktid 1-2 minuter innan du drar bort kastrullen från värmen. Häll upp pannacottan i 6 glas och ställ i kylskåpet för att stelna i minst 2h. Under tiden kan du göra kolasåsen.
Kolasås: Häll upp rörsockret i en tjockbottnad kastrull. Värm upp på låg värme tills sockret i kanterna börjat smälta. Börja då röra försiktigt tills allt socker smält. Tillsätt vispgrädden, lite i taget, under konstant omrörning tills du får en jämn sås. Låt koka i 3-4 minuter på medelvärme, utan att röra om, innan du tar bort kastrullen från och tillsätter smör och salt och rör om till en jämn och blank kolasås. Häll upp kolasåsen i en värmetålig skål och låt svalna i kylskåpet innan du toppar din pannacotta med den.
Dekorera med flingsalt. Servera direkt eller förvara i kylskåpet.
Steg för steg:
Det finns ingen steg för steg bild för detta inlägg
Kolasås:
1,5 dl rörsocker
2 dl vispgrädde
20 g smör
2 krm salt
flingsalt att garnera med
TIPS!
Gör pannacottan vegansk genom att byta ut vispgrädde mot växtbaserad vispgrädde och smöret mot mjölkfritt margarin.
Gör laktosfri pannacotta genom att byta ut smör och vispgrädde mot laktosfritt smör och vispgrädde.
Dela receptet
Såhär gör du:
Pannacotta: Ha ner alla ingredienserna till pannacottan i en kastrull. Rör om och låt koka upp, aktiv koktid 1-2 minuter innan du drar bort kastrullen från värmen. Häll upp pannacottan i 6 glas och ställ i kylskåpet för att stelna i minst 2h. Under tiden kan du göra kolasåsen.
Kolasås: Häll upp rörsockret i en tjockbottnad kastrull. Värm upp på låg värme tills sockret i kanterna börjat smälta. Börja då röra försiktigt tills allt socker smält. Tillsätt vispgrädden, lite i taget, under konstant omrörning tills du får en jämn sås. Låt koka i 3-4 minuter på medelvärme, utan att röra om, innan du tar bort kastrullen från och tillsätter smör och salt och rör om till en jämn och blank kolasås. Häll upp kolasåsen i en värmetålig skål och låt svalna i kylskåpet innan du toppar din pannacotta med den.
Dekorera med flingsalt. Servera direkt eller förvara i kylskåpet.
Pannacotta: Ha ner alla ingredienserna till pannacottan i en kastrull. Rör om och låt koka upp, aktiv koktid 1-2 minuter innan du drar bort kastrullen från värmen. Häll upp pannacottan i 6 glas och ställ i kylskåpet för att stelna i minst 2h. Under tiden kan du göra kolasåsen.
Kolasås: Häll upp rörsockret i en tjockbottnad kastrull. Värm upp på låg värme tills sockret i kanterna börjat smälta. Börja då röra försiktigt tills allt socker smält. Tillsätt vispgrädden, lite i taget, under konstant omrörning tills du får en jämn sås. Låt koka i 3-4 minuter på medelvärme, utan att röra om, innan du tar bort kastrullen från och tillsätter smör och salt och rör om till en jämn och blank kolasås. Häll upp kolasåsen i en värmetålig skål och låt svalna i kylskåpet innan du toppar din pannacotta med den.
Dekorera med flingsalt. Servera direkt eller förvara i kylskåpet.
Hejhej! Nej, gelesocker är ett växtbaserat alternativ till gelatin medan syltsockers emulgerande effekt inte alls är lika stor även om den såklart bidrar till det i sylt också bland annat 🙂
Hejhej! Ursäkta sent svar, hoppas att det löste sig! Du kan absolut göra klart den helt och hållet dagen innan, plasta in glasen och förvara i kylskåpet 🥰
Maria
2 years ago
Kan man använda vaniljpulver istället för vaniljsocker? Isf hur mkt?
När jag googlar på omvandling mellan vaniljsocker och vaniljpulver så skrivs det 1/4-1/2 så mycket vaniljpulver som vaniljsocker, men det skulle ju bli mycket mer än 1 krm vaniljpulver. Vad ska jag följa?
Du kan använda precis vilken omvandling du vill. Den omvandlingen jag gjort är baserat på vad jag själv upplever som rätt motsvarighet i smak och inte nödvändigtvis i mängd 🥰❤️
Ulrika
2 years ago
Hej! Kan man dubblera receptet eller är det bättre att göra flera omgångar?
Hej! Undrar över kolasåsen: om jag förbereder en dag innan ska jag då hälla kolasås över pannacottan direkt eller vänta med det tills serveringen dagen efter?😊
Hej!
Pannacottan blev superbra🌟 Kolasåsen misslyckades jag totalt med…2 gånger🥵
Sockret klumpar sig och blir som ett cementblock😂😂😂
Vad gör jag för fel????
Tips!
Gör pannacottan vegansk genom att byta ut vispgrädde mot växtbaserad vispgrädde och smöret mot mjölkfritt margarin.
Gör laktosfri pannacotta genom att byta ut smör och vispgrädde mot laktosfritt smör och vispgrädde.
Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.
Hei! Vil prøve denne! 🤩Litt usikker på om vi har Gelesocker multi i Norge. Alternativ?
Ersätt med vanligt socker och 2 gelatinblad ( om den inte ska vara vegansk)
Men hade tagit mindre socker ca 0,5-1 dl istället annars blir det nog för sött
Måste prova detta!
Mums! Låt mig gärna veta vad du tyckte 😍
Vart köper man gelésocker multi?
Hej! Finns i de flesta vanliga matbutikerna ☺️
Kommer denna läggas in i Bakakuten (din app)
Hejhej, den finns i appen! <3
Ser jättegott ut!😀 Jag undrar om man ska röra om hela tiden när grädden kokar? Är det osaltat smör man lägger i kolasåsen? Tack på förhand!
Hej hej! Rör om hela tiden ☺️ Man kan ta både osaltat och saltat, med fördel osaltat – då man toppar med flingsalt ❤️
Kan man frysa pannacottan om man gör den tidigare?
Det kan man! 🙂
Oj oj oj! Magisk god!!
❤️❤️❤️
Hej, kan man använda agar agar pulver istället för gelesocker som i vissa av dina andra recept?
Hejhej! Det går, följ anvisningarna på förpackningen för rätt resultat. 😊 Glöm dock inte öka sockermängden om du ska utesluta gelesocker.
Om man gör pannacottan i förväg kan man bara låta den sitta i kylskåpet då?
Hejhej! Yes, håller i upp till 4 dagar 🙂
Er gelesocker det samme som syltesukker?
Hejhej! Nej, gelesocker är ett växtbaserat alternativ till gelatin medan syltsockers emulgerande effekt inte alls är lika stor även om den såklart bidrar till det i sylt också bland annat 🙂
Gelesocker finns bara i Sverige, kan jag använda något annat? Bor i Danmark 🙄
Har precis ställt in pannacottan för att stelna i kylen och kolasåsen på svalning. Ska bli spännande att smaka sen. Första gången jag gör pannacotta 🙂
Hejhej! Åh vad spännande, hoppas att det smakade ❤️😍
Hej!!
Jag har Farinsocker strö hemma, går det att byta ut rörsocker mot det tror du? 😇
Tack för alla fantastiska recept, jag och min 6-årige son kollar ofta på din youtubekanal och instakonto. ❤
Gjorde detta tillsammans med min fru inför en brödra middag med 40 personer, det blev tok succé👍👍
Wow, bra jobbat! Vad kul att höra att det uppskattades 🤩
Hur ska jag göra om jag vill förbereda dagen innan? Tänker till nyår. Tänker främst på såsen när jag ska göra den och hur jag ska förvara den?
Hejhej! Ursäkta sent svar, hoppas att det löste sig! Du kan absolut göra klart den helt och hållet dagen innan, plasta in glasen och förvara i kylskåpet 🥰
Kan man använda vaniljpulver istället för vaniljsocker? Isf hur mkt?
Hejhej! Det funkar utmärkt, 1 krm ❤️
När jag googlar på omvandling mellan vaniljsocker och vaniljpulver så skrivs det 1/4-1/2 så mycket vaniljpulver som vaniljsocker, men det skulle ju bli mycket mer än 1 krm vaniljpulver. Vad ska jag följa?
Du kan använda precis vilken omvandling du vill. Den omvandlingen jag gjort är baserat på vad jag själv upplever som rätt motsvarighet i smak och inte nödvändigtvis i mängd 🥰❤️
Hej! Kan man dubblera receptet eller är det bättre att göra flera omgångar?
Hejhej, det går bra att dubblera 😊
Någon särskild sorts rörsocker? Hittar både rårörsocker och en annan variant
Både och funkar ☺️
Hej! Undrar över kolasåsen: om jag förbereder en dag innan ska jag då hälla kolasås över pannacottan direkt eller vänta med det tills serveringen dagen efter?😊
Hejhej! Både och går bra 🥰
Hej!
Pannacottan blev superbra🌟 Kolasåsen misslyckades jag totalt med…2 gånger🥵
Sockret klumpar sig och blir som ett cementblock😂😂😂
Vad gör jag för fel????