
Att göra sin egen hasselnötskräm är inte bara galet gott det är dessutom väldigt enkelt. Du behöver bara fyra ingredienser och lite tålamod.

Det som jag älskar med att göra egen hasselnötskräm är att det blir något alldeles speciellt när man har en rik smak av nötter och choklad och en underbar krämighet. Detta är lika gott att äta med sked som att ha på rostmackan, i tårtan eller på kladdkakan.
Receptet ger ca 6 dl hemgjord hasselnötskräm.
Ingredienser:
400g hasselnötter
400g choklad av valfri sort (i videon använde jag mjölkchoklad men det funkar lika bra att använda mörk choklad eller vit choklad)
0,5 dl honung
0,5 tsk flingsalt
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper.
- Sprid ut hasselnötterna på plåten och rosta i mitten av ugnen i 15-20 minuter eller tills skalen börjat lossna från nötterna och nötterna börjat få fin färg.
- Under tiden kan du smälta chokladen över ett vattenbad. Grovhacka chokladen om du inte använder knappar och lägg i en värmetålig skål som du ställer över en kastrull med sjudande vatten på spisen. Låt svalna när det har smält helt och hållet.
- När hasselnötterna är färdigrostade flyttar du över nötterna på en ren kökshandduk. Gnugga nötterna i kökshandduken tills allt skal faller av nötterna.
- Mixa de skalade nötterna i en matberedare eller en ordentlig mixer i 5-10 minuter eller tills du får en rinnig konsistens. Du behöver skrapa ner nötterna från sidorna av matberedarens behållare ibland så att alla nötter verkligen mixas ordentligt.
- Tillsätt smält choklad, honung och flingsalt. Blanda ihop till en jämn smet.
- Häll upp hasselnötskrämen i en burk med tätt slutande lock och låt stelna i kylskåpet (minst 1h) eller i rumstemperatur över natten. Servera direkt och njut!
Vill du att hasselnötskrämen håller sig lika krämig som i videon så förvarar du den bäst i rumstemperatur och då håller den i ca 1 månad. Längre om du förvarar den i kylskåpet men då behöver du värma upp den i micro eller över vattenbad för att få tillbaka krämigheten.
TIPS!
- Gör vegansk hasselnötskräm genom att byta ut honung mot agavesirap och använda vegansk choklad.
Mums! 😋
Är det gott??
Hahha asså vad tror du? ”Här har ni en härligt äcklig Nutella!” Klart den e god oh my god
Jag frågade inte dig!!
Smakar den mycket av honungen? Gillar inte smaken av honung därav frågan
Nej, inte alls 🙂
Kan man göra detta recept utan nötter? Eller har du något annat recept på nötfri nutella
Kan man ha något annat istället för hasselnötterna? Är nötallergiker ☹️
Solrosfrön 🙂
Flytande eller fast honung???😝😍
Flytande 🙂
Kan man använda stevia eller någon annan sockerersättning än honung istället?
Fibersirap funkar 🙂
Måste man använda flingsalt eller funkar finkornigt salt lika bra?
Hej Camilla! Tack för ännu ett jättehärligt och supergott recept. Följde receptet och det blev hur gott som helst, men konsistensen blev typ lite grynig och inte så fin och slät som din. Har du något tips på vad man kan göra nästa gång? 🙂 tack!
Hejhej! Vad glad jag blir, tack! Mixa nötterna ännu längre 🙂
Detta ska testas! Går det att ha skalet med?
Ja men kan ge en besk eftersmak ❤️
Magiskt god! Jag gjorde en halv sats som räckte till många helgfrukostar. Jag rostade nötterna i 10-15 min istället. Det räckte – annars skulle de brännas.
Tack för ett gott recept!
Hejhej! Mums så gott! Tack själv 😍
lägg de rostade nötterna i ett durkslag och skaka över slasken
Tack för tips!🤗