Hemgjord nutella – hasselnötskräm med choklad

44 röster
nutella
Hemgjord nutella på bara 4 ingredienser. Galet god och krämig med en rik smak av hasselnötter och choklad.

Att göra sin egen nutella, eller hasselnötskräm är inte bara galet gott det är dessutom väldigt enkelt. Du behöver bara fyra ingredienser och lite tålamod.

nutella

Det som jag älskar med att göra egen nutella är att det blir något alldeles speciellt när man har en rik smak av nötter och choklad och en underbar krämighet. Detta är lika gott att äta med sked som att ha på rostmackan, i tårtan eller på kladdkakan.

Receptet ger ca 6 dl hemgjord nutella.

Ingredienser:

400g hasselnötter

400g choklad av valfri sort (i videon använde jag mjölkchoklad men det funkar lika bra att använda mörk choklad eller vit choklad)

0,5 dl honung

0,5 tsk flingsalt

I videon ovan visar jag steg för steg hur man gör hemgjord nutella.

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper.
  2. Sprid ut hasselnötterna på plåten och rosta i mitten av ugnen i 15-20 minuter eller tills skalen börjat lossna från nötterna och nötterna börjat få fin färg.
  3. Under tiden kan du smälta chokladen över ett vattenbad. Grovhacka chokladen om du inte använder knappar och lägg i en värmetålig skål som du ställer över en kastrull med sjudande vatten på spisen. Låt svalna när det har smält helt och hållet.
  4. När hasselnötterna är färdigrostade flyttar du över nötterna på en ren kökshandduk. Gnugga nötterna i kökshandduken tills allt skal faller av nötterna.
  5. Mixa de skalade nötterna i en matberedare eller en ordentlig mixer i 5-10 minuter eller tills du får en rinnig konsistens. Du behöver skrapa ner nötterna från sidorna av matberedarens behållare ibland så att alla nötter verkligen mixas ordentligt.
  6. Tillsätt smält choklad, honung och flingsalt. Blanda ihop till en jämn smet.
  7. Häll upp nutellan i en burk med tätt slutande lock och låt stelna i kylskåpet (minst 1h) eller i rumstemperatur över natten. Servera direkt och njut!

Vill du att nutellan håller sig lika krämig som i videon så förvarar du den bäst i rumstemperatur och då håller den i ca 1 månad. Längre om du förvarar den i kylskåpet men då behöver du värma upp den i micro eller över vattenbad för att få tillbaka krämigheten.

TIPS!

  • Gör vegansk nutella genom att byta ut honung mot agavesirap och använda vegansk choklad.
Prenumerera
Notis om
guest
18 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Esme M
Esme M
9 månader sedan

Mums! 😋

narjes
9 månader sedan

Är det gott??

Emma
Emma
Svara på  narjes
9 månader sedan

Hahha asså vad tror du? ”Här har ni en härligt äcklig Nutella!” Klart den e god oh my god

Narjes
Narjes
Svara på  Emma
9 månader sedan

Jag frågade inte dig!!

Anna
Anna
9 månader sedan

Smakar den mycket av honungen? Gillar inte smaken av honung därav frågan

Linn nyström
Linn nyström
9 månader sedan

Kan man ha något annat istället för hasselnötterna? Är nötallergiker ☹️

Evelina
Evelina
9 månader sedan

Flytande eller fast honung???😝😍

Ronja
Ronja
9 månader sedan

Kan man använda stevia eller någon annan sockerersättning än honung istället?

Sarah
Sarah
8 månader sedan

Hej Camilla! Tack för ännu ett jättehärligt och supergott recept. Följde receptet och det blev hur gott som helst, men konsistensen blev typ lite grynig och inte så fin och slät som din. Har du något tips på vad man kan göra nästa gång? 🙂 tack!

Lovan
Lovan
6 månader sedan

Detta ska testas! Går det att ha skalet med?

Alexandra
Alexandra
1 månad sedan

Magiskt god! Jag gjorde en halv sats som räckte till många helgfrukostar. Jag rostade nötterna i 10-15 min istället. Det räckte – annars skulle de brännas.
Tack för ett gott recept!

18
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x