
I det sjätte och sista avsnittet av min talkshow ”Tre Smaker” har jag komikern och allas vår queen Nour El Refai på besök. Alltså vilken kvinna! Det blev både djupa samtal och många skratt. Alltihop knöts ihop med hennes tre favoritsmaker: saffran, smör och muskot.
När hon berättade vilka hennes tre favoritsmaker är så visste jag direkt vad det var vi skulle baka: saffranskladdkaka! Det är ju inte ett helt nytt recept men jag gjorde den lite mer spännande genom att bryna smöret till kladdkakan och smaksätta grädden med muskot.
Receptet bakas i en springform med diameter på 23 cm och ger 6-8 bitar saffranskladdkaka à la Nour El Refai.
Saffranskladdkaka med brynt smör:
300 g vit choklad
225 g smör
2 paket saffran à 0,5 g
3 dl strösocker
3 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
3 dl vetemjöl
4 ägg
Till servering:
3 dl vispgrädde
1 krm riven muskot
färska hallon
Gör såhär:
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med bakplåtspapper.
- Grovhacka den vita chokladen och smält den över ett vattenbad.
- Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Rör om då och då tills det bildas bruna prickar i botten på kastrullen. Då är smöret brynt. Tillsätt saffranet och rör om tills det löst upp sig i smöret och du fått en fin, gul färg.
- Blanda samman alla ingredienser, inklusive saffranssmöret och den vita chokladen, i en bunke med försiktiga rörelser bara precis tills allt går ihop till en jämn smet.
- Häll upp smeten i formen och grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter eller tills kanterna är gräddade och mitten är vobblig.
- Låt kladdkakan svalna helt och hållet i kylskåpet i minst 4h, helst över natten.
- Häll upp grädden i en bunke, riv ner muskot och vispa till mjuka toppar med hjälp av en elvisp.
- Servera saffranskladdkakan med muskotgrädde och färska hallon.
Hjälp vad god! Passar så bra till adventsfikat!! Smakar pumpkinspiced Latte blandat med lussebulle.
Visst är den? Vad glad jag blir att du gilla den! 😍
Aouzobillah vad gott!