No bake bakelser med vaniljkräm och vispad hallonpannacotta

Nu är jag trött på kylan och ser fram emot varmare tider men det verkar inte som att något sådant väder kommer att bli av på ett tag. Under tiden skapar jag vårkänslor i mitt kök med dessa fantastiskt fräscha och goda bakelserna med vaniljkräm och vispad hallonpannacotta som bakas helt utan ugn! Hur bra? No bake är LIVET.

Tänk härlig kexbotten, krämig hemkokt vaniljkräm, toppad med en syrlig och fluffig hallonpannacotta. Som en dröm i varje tugga och ni kan ju bara gissa över hur glad jag är över att ha dessa godingar ståendes i mitt kylskåp. Så fort barnen har somnat så tänkte jag göra mig en kopp koffeinfri kaffe och unna mig en bit av dessa bakelser. nobakebakelse4nobakebakelse5

Det här bakverket bakas superenkelt utan ugn och kräver inte särskilt mycket tid att förbereda. Det som tar mest tid är faktiskt när bakelsen är klar och du ska skära upp den i bitar. För snygga, jämna bitar där man ser lagerna tydligt utan kladd så behöver man tvätta kniven efter varje drag. Väldigt tidskrävande men SÅ värt det när man har vackra bakelser att servera som dessa!

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

No bake bakelser med vaniljkräm och vispad hallonpannacotta

Portioner: 8

Ingredienser

Ingredienser (botten):
14 st digestivekex
100 g smält smör

Ingredienser (stabil vaniljkräm):
2,5 dl mjölk
1 krm äkta vaniljpulver eller 1 vaniljstång
0,75 dl strösocker
5 st äggulor från STORA ägg (spara äggvitorna och gör maräng eller pavlova på)
0,75 dl maizena
50 g mjukt smör

Ingredienser (uppvispad hallonpannacotta):
150 g frysta hallon
saft från en citron
4 dl vispgrädde
1,5 dl strösocker
0,75 tsk agar agar pulver
lingonpulver, färska hallon och färsk mynta till garnering.

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 8st

Ingredienser

Ingredienser (botten):
14 st digestivekex
100 g smält smör

Ingredienser (stabil vaniljkräm):
2,5 dl mjölk
1 krm äkta vaniljpulver eller 1 vaniljstång
0,75 dl strösocker
5 st äggulor från STORA ägg (spara äggvitorna och gör maräng eller pavlova på)
0,75 dl maizena
50 g mjukt smör

Ingredienser (uppvispad hallonpannacotta):
150 g frysta hallon
saft från en citron
4 dl vispgrädde
1,5 dl strösocker
0,75 tsk agar agar pulver
lingonpulver, färska hallon och färsk mynta till garnering.

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet bakade jag i en rektangulär form med måtten 15×25 cm.

  1. Botten: Mixa kexen till ett fint smul. Detta görs allra bäst i en matberedare.
  2. Smält smöret i kastrull eller i microvågsugn och blanda ihop med kexsmulet till en formbar massa.
  3. Täck din form med bakplåtspapper och tryck ut kexmassan i botten på den. Se till att packa kexmassan så tätt du bara kan så att du får en stabil
    botten att skära i sen.
  4. Låt formen stå i kylskåpet medan du gör vaniljkrämen.
  5. Vaniljkräm: Lägg vaniljpulver och mjölk i en kastrull och låt koka upp. Vill du istället använda vaniljstång, delar du vaniljstången på längden och skrapar ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken och låt koka upp. Ta bort från plattan.
  6. Vispa strösocker, äggulor och maizena med elvisp. Häll sedan detta över mjölken samtidigt som du rör om.
  7. Fortsätt sedan värma försiktigt på låg till medel värme under fortsatt omrörning. Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjat tjockna.
  8. Tillsätt smöret och låt smälta i krämen medans du rör om.
  9. Häll den färdiga vaniljkrämen direkt över kexbotten och jämna till.
  10. Ställ tillbaka formen i kylskåpet igen medan du förbereder pannacottan.
  11. Pannacotta: Koka upp hallonen i en kastrull tillsammans med citronsaften tills hallonen lösts upp till ett mos.
  12. Kör moset genom en finmaskig sil så att du får ett mos utan kärnor.
  13. Lägg vispgrädde och agar agar pulver i en kastrull. Låt koka upp under omrörning i 2 minuter innan du har i hallonmos och strösocker.
  14. Koka hallonpannacottan i ytterligare någon minut innan du häller upp den i en skål.
  15. Låt pannacottan svalna och stelna helt och hållet innan du vispar upp den fluffigt med elvisp.
  16. Lägg pannacottavispet i en spritspåse och spritsa ut den över vaniljkrämslagret.
  17. Skär sedan upp i bitar. Tvätta av kniven mellan varje drag för fina bakelser utan ett kladdigt utseende.
  18. Garnera därefter med färska bär, mynta och lingonpulver.
  19. Servera direkt eller förvara bakelserna i kylskåpet.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video

Receptet bakade jag i en rektangulär form med måtten 15×25 cm.

  1. Botten: Mixa kexen till ett fint smul. Detta görs allra bäst i en matberedare.
  2. Smält smöret i kastrull eller i microvågsugn och blanda ihop med kexsmulet till en formbar massa.
  3. Täck din form med bakplåtspapper och tryck ut kexmassan i botten på den. Se till att packa kexmassan så tätt du bara kan så att du får en stabil
    botten att skära i sen.
  4. Låt formen stå i kylskåpet medan du gör vaniljkrämen.
  5. Vaniljkräm: Lägg vaniljpulver och mjölk i en kastrull och låt koka upp. Vill du istället använda vaniljstång, delar du vaniljstången på längden och skrapar ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken och låt koka upp. Ta bort från plattan.
  6. Vispa strösocker, äggulor och maizena med elvisp. Häll sedan detta över mjölken samtidigt som du rör om.
  7. Fortsätt sedan värma försiktigt på låg till medel värme under fortsatt omrörning. Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjat tjockna.
  8. Tillsätt smöret och låt smälta i krämen medans du rör om.
  9. Häll den färdiga vaniljkrämen direkt över kexbotten och jämna till.
  10. Ställ tillbaka formen i kylskåpet igen medan du förbereder pannacottan.
  11. Pannacotta: Koka upp hallonen i en kastrull tillsammans med citronsaften tills hallonen lösts upp till ett mos.
  12. Kör moset genom en finmaskig sil så att du får ett mos utan kärnor.
  13. Lägg vispgrädde och agar agar pulver i en kastrull. Låt koka upp under omrörning i 2 minuter innan du har i hallonmos och strösocker.
  14. Koka hallonpannacottan i ytterligare någon minut innan du häller upp den i en skål.
  15. Låt pannacottan svalna och stelna helt och hållet innan du vispar upp den fluffigt med elvisp.
  16. Lägg pannacottavispet i en spritspåse och spritsa ut den över vaniljkrämslagret.
  17. Skär sedan upp i bitar. Tvätta av kniven mellan varje drag för fina bakelser utan ett kladdigt utseende.
  18. Garnera därefter med färska bär, mynta och lingonpulver.
  19. Servera direkt eller förvara bakelserna i kylskåpet.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
5 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Marika
3 years ago

Måste prova ser jättegoda ut

Bahrije
Bahrije
3 years ago

Det ser så gått ut och jag gillar hallonpannacotta😋. Idag försökte jag göra flufflig hallonpannacotta men det gick inte , det skär sig utan att bli flufflig!?😔

Paulette
Paulette
2 years ago

Hej, antar att man kan byta Agar Agar mot gelatinpulver, isf hur mycket tar man?

Anna
Anna
1 year ago

Upplevde samma problem som någon annan, att pannacottan skar sig😩 Vad kan det bero på?

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?