No bake bakelser med kola och choklad

En riktigt lyxig och dekadent chokladbakelse med segmjuk kolagömma som bakas helt utan ugn. Den är super enkel att göra men ser ändå ut som att den krävt massor med timmar och ansträngning i köket. Det är det som jag ÄLSKAR med no bake, att det ser lyxigt och fint ut, utan att man behöver köra slut på sig själv i köket.

Den här no bake bakelsen består av en krispig jordnötsbotten, krämig chokladcheesecakemousse, segmjuk kola och len chokladganache. Alltså chokladbakelsernas chokladbakelse! Den här bara måste ni prova.

När vi ändå är inne på ämnet no bake vill jag passa på att göra lite reklam för min bakbok som ni fortfarande kan förhandsbeställa ett signerat exemplar av till rabatterat pris HÄR hos Adlibris. Boken är fylld med över 50 HELT NYA recept som inte finns här på bloggen och alla bakas utan ugn. Tårtor, bakelser, småkakor, mjuka kakor och pajer – you name it! Boken skickas ut v.19!

Receptet ger 8 bitar och jag har gjort mina bakelser med hjälp av silikonformar (se bilder nedan). Har du inte silikonformar går det minst lika bra att göra dem i en och samma rektangulära form (ca 25×30 cm) och sedan skära upp dem i bitar när allt stelnat.

Ingredienser (krispig jordnötsbotten):

5 dl corn flakes

2 dl jordnötssmör

1 dl ljus sirap

0,5 dl strösocker

Ingredienser (segmjuk kola):

150 g smör

2 dl strösocker

0,5 dl ljus sirap

3 dl vispgrädde

Ingredienser (chokladcheesecakemousse):

150 g mörk choklad

1 dl vispgrädde

300 g färskost

0,5 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

Ingredienser (topping):

100 g mörk choklad

1 dl vispgrädde

guldflingor, färska hallon och mynta att garnera med

Gör såhär:

  1. Mixa corn flakes till ett fint smul i matberedare eller för hand.
  2. Mät upp jordnötssmör, sirap och strösocker i en kastrull. Rör upp under uppvärmning på medelvärme till en jämn smet.
  3. Tillsätt jordnötssmeten till cornflaksen och arbeta ihop till en formbar massa.
  4. Tryck ut corn flakes massan i en rektangulär form (25×30 cm) som du täckt med bakplåtspapper. Ställ i kylskåpet för att stelna medan du gör kolan.
  5. Lägg alla ingredienser i en kastrull och låt koka upp under konstant omrörning på medelvärme i 15-20 minuter eller tills den nåt 120 grader. 
  6. Gör kulprovet för att se till att kolan kokat tillräckligt. Det gör du genom att hälla lite kola i ett glas kallt vatten, då ska kolan gå att forma till en mjuk boll).
  7. Häll upp kolan i silikonformar eller över din jordnötsbotten. Ställ i kylskåpet för att stelna medan du gör cheesecakemoussen.
  8. Grovhacka den mörka chokladen till fyllningen. Smält i micro eller över ett vattenbad. Låt svalna.
  9. Ta fram två bunkar. I den ena vispar du upp grädden till mjuka toppar och i den andra vispar du ihop färskost och strösocker krämigt.
  10. Tillsätt smält choklad till färskostvispet och vispa till en jämn smet.
  11. Vänd till sist ner den vispade grädden till en jämn smet.
  12. Använder du silikonformar så fördelar du cheesecakemoussen i dem och trycker ner kolabitar i mitten av varje cheesecakemousseportion. Annars brer du ut cheesecakemoussen över kolalagret i den rektangulära formen. Ställ i frysen för att stelna i minst 1 h.
  13. Under tiden kan du förbereda chokladtoppingen. Grovhacka mörk choklad och lägg i en värmetålig skål. Värm upp grädden i en kastrull bara precis tills den är påväg att börja koka. Ta bort kastrullen från värmen och häll den över chokladen. Rör om till en jämn smet och låt den både svalna och tjockna innan du dekorerar dina bakelser med den.
Prenumerera
Notis om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x