Nattjästa frallor

Fotograf: Ulrika Pousette

Drömgoda nattjästa frallor som inte behöver knådas utan bara rörs ihop och får jäsa i kylskåpet över natten.

Inget går upp mot nybakta frallor på morgonen och det behöver verkligen inte vara något som kräver att man stå i köket och bakar hela dagen. Nattjästa frallor är nämligen ett fantastiskt påhitt som innebär att du varken behöver knåda eller stå och vaka över din deg hela dagen. Du bara rör ihop alla ingredienser, plastar in och låter stå i kylen medan du får en god natt sömn och så bakar du av dem nästa dag. Som sagt, ett fantastiskt påhitt!

Fördelen med att kalljäsa degen är inte bara att det är väldigt smidigt och praktiskt utan också att smakerna i mjölet utvecklas bättre under den långa jäsningen och att man kan använda en mindre mängd jäst. Glutentrådarna stärks också av den långa jäsningsprocessen och det gör att brödet får en rustikare smak och lite segare konsistens av att jäsa länge.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 
nattjästa frallor

Nattjästa frallor

Portioner: 10-12

Ingredienser

25 g färsk jäst
5 dl kallt vatten
1 msk honung (kan uteslutas)
2 msk olja av valfri sort
2 tsk salt
12 dl vetemjöl (spara 1 dl till utbakning)

Tips!

Är du sugen på att ha lite havregryn i dina nattjästa frallor för extra textur så kan du testa DETTA RECEPT på havregrynsfrallor.

Dela receptet

Portioner: 10-12st

Ingredienser

25 g färsk jäst
5 dl kallt vatten
1 msk honung (kan uteslutas)
2 msk olja av valfri sort
2 tsk salt
12 dl vetemjöl (spara 1 dl till utbakning)

TIPS!

Är du sugen på att ha lite havregryn i dina nattjästa frallor för extra textur så kan du testa DETTA RECEPT på havregrynsfrallor.

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet ger 10-12 nattjästa frallor.

  1. Dagen innan: Smula jästen i en rymlig bunke. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen löst upp sig.
  2. Ha ner resten av ingredienserna och rör ihop till en kladdig deg.
  3. Plasta in bunken och låt stå i kylskåpet över natten eller minst 8 timmar.
  4. Nästa dag: Sätt ugnen på 225 grader (över- och undervärme).
  5. Stjälp upp degen på ett rikligt mjölat bord och dela degen i 10-12 bitar beroende på hur stora du vill ha dina frallor. Arbeta inte med degen för mycket utan hantera dem så varsamt du kan för att behålla alla jäsbubblor i degen.
  6. Fördela frallorna på en plåt med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Kasta in lite vatten under plåten i ugnen precis innan du stänger för en extra krispig yta på bröden.
  7. Servera direkt och njut!
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video

Receptet ger 10-12 nattjästa frallor.

  1. Dagen innan: Smula jästen i en rymlig bunke. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen löst upp sig.
  2. Ha ner resten av ingredienserna och rör ihop till en kladdig deg.
  3. Plasta in bunken och låt stå i kylskåpet över natten eller minst 8 timmar.
  4. Nästa dag: Sätt ugnen på 225 grader (över- och undervärme).
  5. Stjälp upp degen på ett rikligt mjölat bord och dela degen i 10-12 bitar beroende på hur stora du vill ha dina frallor. Arbeta inte med degen för mycket utan hantera dem så varsamt du kan för att behålla alla jäsbubblor i degen.
  6. Fördela frallorna på en plåt med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Kasta in lite vatten under plåten i ugnen precis innan du stänger för en extra krispig yta på bröden.
  7. Servera direkt och njut!
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

4.1 20 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
22 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Seyhan
Seyhan
2 years ago

Kan man använda torrjäst?

Charlotta S Friberg
Charlotta S Friberg
2 years ago

Jättegoda! Tack Camilla! Tänker att man kan blanda med rågsikt men då behövs det mer vätska eller? Tänker också att man kan krydda med tex fänkål? Behöver jag tänka på något då?

Charlotta S Friberg
Charlotta S Friberg
2 years ago

Jättegoda frallor! Tack för receptet! Tänker att man kan blanda med rågsikt? Ska jag ha i mer vätska då?

Ellen
Ellen
Svara till  camillahamid
10 months ago

Hej, hur mycket mer vätska?

Nora Frank
2 years ago

Hejsan! Ska pröva baka de här! Ser såå gott ut! Om man använder torrjäst, ska man ha det i mjölet eller som i receptet i vattnet?

Last edited 2 years ago by Nora Frank
Wilma
Wilma
2 years ago

Hej!
Ska ha café i sommar & funderar på att ha detta recept till mina mackor, tror du de är goda efter några timmar el ska dessa ätas direkt?

Marija
Marija
2 years ago

Kan man baka ut frallor dagen innan och låta dom jäsa så över natten?

Evelina
Evelina
2 years ago

Hej! Går dessa att grädda med varmluftsugn? Vilken temperatur/ tid i så fall? ❤️

Åsa
Åsa
2 years ago

Går det att använda torrjäst?

Olivia
Olivia
2 years ago

Hej. Går det bra att halvera receptet då jag bara kommer göra till mig själv ☺️?

Nadja Jansson
Nadja Jansson
2 years ago

Wow vad goda!
Jag hade lite polenta i mjölet vid utbakningen och toppade dom med flingsalt innan ugnen, blev fantastiskt!

En fråga: hur förvarar man dom bäst om alla mot förmodan inte går åt direkt 😃

Kram//Nadja

Linda
Linda
1 year ago

Hej Camilla! Är sugen på att slänga i lite frön, behöver jag justera något eller är det bara att göra på enligt recept? ❤️

Nicole Bianchi
Nicole Bianchi
10 months ago

Tips till er som bakar med torrjäst! Torrjäst kräver tydligen lite högre temperatur på degvätskan för att aktiveras. Bakade med kallt vatten igår kväll och fick ojäst deg. Har tidigare kört med ljummet eller rumstempererat och då har det blivit toppen!

Tack Camilla för ett dunderrecept:)

Tips!

Är du sugen på att ha lite havregryn i dina nattjästa frallor för extra textur så kan du testa DETTA RECEPT på havregrynsfrallor.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?