Mjuk pepparkaka med kolasås

Fotograf: Ulrika Pousette

En ljuvligt saftig och mjuk pepparkaka som bara smälter i munnen tack vare syrad grädde!

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Mjuk pepparkaka med kolasås

Portioner: ca 10 bitar

Ingredienser

Mjuk pepparkaka:
225 g färska dadlar utan kärnor
1 tsk (5 g) + 1/2 tsk (2 1/2 g) bikarbonat
2 dl kokhett vatten (200 g)
85 g rumsvarmt smör
1/2 dl strösocker (45 g)
1 dl brunt farinsocker (75 g)
2 rumsvarma ägg
3 dö vetemjöl (180 g)
1 tsk bakpulver (5 g)
1/2 tsk salt
1 msk malen kanel (7 g)
2 tsk malen kardemumma (7 g)
1/2 tsk malen ingefära
1 krm malen muskot
1/2 tsk malen kryddnejlika
3 dl syrad grädde

Kolasås:
100 g smör
1 1/2 dl brunt farinsocker (115 g)
1 1/2 dl syrad grädde
1/2 tsk salt

Gott att ha till:
Vaniljglass

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: ca 10 bitarst

Ingredienser

Mjuk pepparkaka:
225 g färska dadlar utan kärnor
1 tsk (5 g) + 1/2 tsk (2 1/2 g) bikarbonat
2 dl kokhett vatten (200 g)
85 g rumsvarmt smör
1/2 dl strösocker (45 g)
1 dl brunt farinsocker (75 g)
2 rumsvarma ägg
3 dö vetemjöl (180 g)
1 tsk bakpulver (5 g)
1/2 tsk salt
1 msk malen kanel (7 g)
2 tsk malen kardemumma (7 g)
1/2 tsk malen ingefära
1 krm malen muskot
1/2 tsk malen kryddnejlika
3 dl syrad grädde

Kolasås:
100 g smör
1 1/2 dl brunt farinsocker (115 g)
1 1/2 dl syrad grädde
1/2 tsk salt

Gott att ha till:
Vaniljglass

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Klipp dadlarna i mindre bitar och lägg i en skål tillsammans med 1 tesked bikarbonat. Häll över vattnet och låt stå i 20-30 minuter. Mixa därefter ihop alltsammans till en puré.
  2. Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme. Smörj en sockerkaksform, minst 1 1/2 liter, generöst med smör.
  3. Blanda smör, strö- och farinsocker i en bunke och vispa till en krämig smet med elvisp. Tillsätt ett ägg i taget under fortsatt vispning.
  4. Blanda ihop vetemjöl, bakpulver 1/2 tesked bikarbonat, salt och kryddor i en skål. Ställ åt sidan.
  5. Vänd ner dadelmassa och syrad grädde med en slickepott. Sikta ner de torra ingredienserna och vänd ihop till en jämn smet med en slickepott.
  6. Häll smeten i formen och grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 35 minuter, eller tills kakan är genomgräddad. Testa gärna med provsticka, den ska komma upp torr ur kakan.
  7. Kolasås: blanda ihop smör, brunt farinsocker, salt och syrad grädde i en tjockbottnad kastrull. Det här ska koka i ungefär 5-10 minuter eller tills sockerkristallerna har smält. Det är viktigt att röra om hela tiden! Ta bort kastrullen från värmen och låt svalna i rumstemperatur.
  8. Ringla kolasåsen över kakan innan servering och servera gärna med en kula vaniljglass!
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Klipp dadlarna i mindre bitar och lägg i en skål tillsammans med 1 tesked bikarbonat. Häll över vattnet och låt stå i 20-30 minuter. Mixa därefter ihop alltsammans till en puré.
  2. Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme. Smörj en sockerkaksform, minst 1 1/2 liter, generöst med smör.
  3. Blanda smör, strö- och farinsocker i en bunke och vispa till en krämig smet med elvisp. Tillsätt ett ägg i taget under fortsatt vispning.
  4. Blanda ihop vetemjöl, bakpulver 1/2 tesked bikarbonat, salt och kryddor i en skål. Ställ åt sidan.
  5. Vänd ner dadelmassa och syrad grädde med en slickepott. Sikta ner de torra ingredienserna och vänd ihop till en jämn smet med en slickepott.
  6. Häll smeten i formen och grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 35 minuter, eller tills kakan är genomgräddad. Testa gärna med provsticka, den ska komma upp torr ur kakan.
  7. Kolasås: blanda ihop smör, brunt farinsocker, salt och syrad grädde i en tjockbottnad kastrull. Det här ska koka i ungefär 5-10 minuter eller tills sockerkristallerna har smält. Det är viktigt att röra om hela tiden! Ta bort kastrullen från värmen och låt svalna i rumstemperatur.
  8. Ringla kolasåsen över kakan innan servering och servera gärna med en kula vaniljglass!
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?