Mazarintårta med vispad vaniljpannacotta, jordgubbar & hallon

25 röster
Drömgod mazarintårta toppad med vispad vaniljpannacotta, färska hallon och jordgubbar.
Foto: Ulrika Pousette

Vill du göra en enkel men ändå festlig och god jordgubbstårta så tycker jag att du ska baka den här mazarintårtan. Det goda med en sånhär stor mazarin är att man får en krämig och nötig konsistens och smak i ett utan att behöva anstränga sig särskilt mycket. Toppingen är också väldigt enkel att göra men kräver lite planering. Den görs med fördel dagen innan för att den ska hinna sätta sig i kylen ordentligt så att du kan vispa upp den till ett härligt fluff.

Receptet bakas i en rund springform med diameter på 23 cm och ger 6-8 generösa bitar mazarintårta.

Vaniljpannacotta:

0,5 tsk agar agar pulver

5 dl vispgrädde

0,75 dl strösocker

1 tsk vaniljpasta eller 1 vaniljstång

Mazarinbotten:

150 g rumstempererat smör

300 g mandelmassa

2,25 dl strösocker

3 ägg

2,25 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

2 tsk malen kardemumma

färska jordgubbar & hallon och citronmeliss att garnera med

Gör såhär:

  1. Vispad pannacotta: Ha ner alla ingredienserna till pannacottan i en kastrull förutom vaniljpastan. Använder du vaniljstång så har du i den från början men du behöver först dela den på mitten, skrapa ur fröna och ha ner både skal och frön i kastrullen.
  2. Låt pannacottan värmas upp och aktivt koka i 3-4 minuter under försiktig omrörning hela tiden.
  3. Ta bort kastrullen från värmen, blanda ner vaniljpasta om du använder det istället för vaniljstång och häll över pannacottan i en värmetålig bunke eller skål. Låt pannacottan svalna och stelna i kylskåpet i minst 4h men helst över natten.
  4. Mazarintårta: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med bakplåtspapper.
  5. Vispa ihop smör, grovt riven mandelmassa och strösocker i en bunke med hjälp av en elvisp bara precis tills det går ihop till en jämn smet.
  6. Tillsätt 1 ägg i taget under fortsatt vispning på låg hastighet.
  7. Ha sedan ner vetemjöl, bakpulver och kardemumma. Vänd ihop till en jämn och tjock smet med slickepott.
  8. Häll upp smeten i formen och bre ut den i ett jämnt lager.
  9. Grädda mazarintårtan i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller tills den fått lite färg men fortfarande känns väldigt mjuk och rörlig när du rör den med handen.
  10. Låt kakan svalna helt och hållet i rumstemperatur.
  11. Vispa upp pannacottan med hjälp av en elvisp. Fyll en spritspåse med den vispade pannacottan och dekorera din tårta med den.
  12. Garnera med färska bär och citronmeliss. Servera direkt och njut!

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest
10 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Linda
Linda
1 månad sedan

Låter magisk! Fungerar att göra pannacottan med gelatinblad också antar jag? Vet du hur mycket jag ska använda då? Precis som när man gör ”vanlig” pannacotta eller ska den vara lösare?

Johanna
Johanna
1 månad sedan

Kan man göra denna glutenfri? 🙂

Mikaela
Mikaela
1 månad sedan

Kan man göra denna dagen innan? 😍

Ida
Ida
1 månad sedan

Fantastisk tårta! Går det att frysa bottnarna? Och i så fall, hur långt innan behöver man ta fram dom för att de ska hinna tina? Tack på förhand!

Lina
Lina
24 dagar sedan

Jag bjöd på denna idag🥰 Men bakade den till två diabetiker. Jag använde sötningsmedel istället för socker och hade hittar en mandelmassa med sötningsmedel. De tyckte att tårtan blev väldigt god.🥰
De har aldrig ätit pannacotta, det blev en ny favorit.
Tack för detta recept! 🥰

Last edited 24 dagar sedan by Lina
10
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x