Mazarin är ett såndär klassiskt bakverk som går hem hos de allra flesta. På något sätt lyckas den alltid glömmas bort hemma hos mig. De är ju definitivt mycket roligare att äta än att baka men just köpevarianten är inte sådär jättefantastisk. MEN! Gör du dem i en rektangulär bak- eller ugnsform så är de sjukt enkla och snabba att göra.
Hallonen i de här mazarinrutorna blir verkligen pricken över i:t. Mazariner blir ju lätt lite för söta men med syrliga hallon är balansen mellan sött och syrligt perfekt. Receptet bakade jag i en rektangulär form med måtten 30×20, vilket ger ca 12 generösa bitar.
Ingredienser (mördegsbotten):
3 dl vetemjöl
0,75 dl potatismjöl
0,75 dl strösocker
150 g kallt smör
Gör såhär:
- Blanda ihop vetemjöl, potatismjöl och strösocker i en bunke.
- Tärna smöret och arbeta ihop till en smulig massa. Degen är klar när du kan få ihop degen till en klump utan att den smular sönder.
- Smörj formen och tryck ut mördegen i den. Låt stå i kylskåpet i minst 30 minuter innan du gräddar din mazarinkaka. Under tiden kan du göra fyllningen.
Ingredienser:
300 g mandelmassa
150 g rumsvarmt smör
2 ägg
0,5 dl vetemjöl
2 dl frysta hallon
2 dl florsocker och 1-2 tsk
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
- Smula mandelmassan för hand och tillsätt lite smör i taget under omrörning tills du har en jämn, klumpfri smet.
- Tillsätt ett ägg i taget samtidigt som du fortsätter att rör om.
- Ha till sist i vetemjölet och blanda till en jämn smet
- Bred ut smeten över mördegsbotten och strö hallonen över fyllningen.
- Tryck till hallonen lite lätt så att de är fästa i fyllningen.
- Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter.
- Låt mazarinkakan svalna i kylskåpet helt och hållet innan du har på glasyr.
- Glasyren gör du enkelt genom att blanda florsockret och vattnet till en jämn och bredbar smet. Bred den över mazarinkakan, hallonen på toppen kommer att ge glasyren en fin rosa färg.
- Servera direkt eller förvara i kylskåpet.