
Foto: Ulrika Pousette
Idag är det mazarinens dag! Det kan man antingen fira med klassiska mazariner eller, om man inte har så mycket tid eller tålamod: dessa mazarinmuffins med hallon! Dessa är en enklare variant på klassiska mazariner och är dessutom galet saftiga. De bokstavligt talat smälter i munnen.

Både hallon och glasyr är något du kan utesluta. Dessa mazarinmuffins är väldigt goda som de är men hallonen ger en härlig syrlighet och glasyren en extra mazarinighet till muffinsarna.

Receptet ger 10 stora mazarinmuffins med hallon.
Mazarinmuffins:
300 g mandelmassa
3 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
200 g rumsvarmt smör
4 ägg
2 dl vetemjöl
rivet skal från 1 citron (kan uteslutas)
250 g färska hallon (kan uteslutas)
Glasyr: (kan uteslutas)
1 dl florsocker
1,5 msk vatten
2 tsk hallonpuré eller röd pastafärg/hushållsfärg
röd oxalis att garnera med.
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fördela stora, stabila muffinsformar på en plåt. Jag använde DESSA formar.
- Riv ner mandelmassan grovt i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna till muffinsarna förutom färska hallon och vispa ihop med hjälp av en elvisp bara precis tills det går ihop till en jämn och tjock smet.
- Fyll 1/2 av muffinsformarma med smet, lägg 2-3 stycken hallon i varje muffinsform ovanpå smeten och täck hallonen med ytterligare smet, nästan hela vägen upp till kanten. Toppa med fler hallon. Spara några hallon för att färga glasyren med.
- Grädda dina mazarinmuffins i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills de fått en fin, gyllenbrun färg och är helt genomgräddade men fortfarande väldigt mjuka.
- Låt muffinsarna svalna helt och hållet innan du toppar dem med glasyr.
- Glasyren gör du enkelt genom att blanda ihop florsocker och vatten. Vill du ha en rosa glasyr med hallonsmak så tillsätter du även hallonpuré som du gör genom att pressa några hallon genom en finmaskig sil och ner i skålen med glasyr.
- Toppa muffinsarna med lite glasyr, dekorera med röd oxalis om du vill, servera och njut!
TIPS!
- Gör glutenfria mazarinmuffins genom att byta ut vetemjölet mot 2,5 dl glutenfri mjölmix.
Mina blev aldrig klara utan sjönk ihop i mitten och blev istället goda mazarinkladdmuffins 🙂 Vad kan ha gått fel? Kanske måste ha mer än 175 grader.
Hejhej, alla ugnar är olika – du kan ha behövt grädda dem lite mer <3
Du har så himla bra recept och inspirerande. Du är klart bäst🙌♥️
Åh tack fina du! 😃
Du är helt otrolig!! Dessa var så saftiga och mycket godare än mazariner man köper i affärerna o på konditori/café. Fortsätt med de briljanta recepten 🤩
Vi tänkte baka dessa men som minimuffins istället. Tror du det blir lika bra eller är risken att de blir torra?
Det går jättebra att göra dem som minimuffins, bara se till att minska ugnstiden. Oftast med ca 5 minuter men håll koll då alla ugnar beter sig olika! 🥰
Hej! Tänkte baka dessa till jobbet på fredag och behöver därför ha dem både gluten och mjölkprotein fria. Tror du att smöret är utbytbart mot mjölkfritt alternativ? Har du i så fall tips på vad som brukar bli bra? Tack på förhand 😊
Hejhej, jag har tyvärr inte testat detta själv ännu men säg gärna till om du prövar 😊
Hej, kan man använda frusna hallon eller är risken att den extra vätskan förstör?
Hejhej, det kan bli så att det vätskar för mycket, men i värsta fall kan man låta det rinna av så mycket det går vid upptining 😊
Ska det inte vara bakpulver i Mazzrinmuffisen ?
Hejhej, nej 🥰