
Jag frågade mina vänner om de ville tävla om vem som kan laga godast trerätters-middag 👩🍳 Resultatet blev en serie på 4 avsnitt som släpps varje söndag kl.17:00 från och med denna vecka på min youtube-kanal 🥳
I första avsnittet är det Felicia Aveklew som står för middagen och hennes förrätt bestod av ett riktigt lyxigt vitlöksbröd med ugnsbakade vitlökare, gratinerade med parmesanost. Ett drömgott vitlöksbröd med krispig yta och galet saftig insida. Det härliga med Felicias vitlöksbröd är att hon verkligen inte snålade med smöre.
Receptet ger 4 portioner lyxigt vitlöksbröd.
Ugnsbakade vitlökar:
4 vitlökar
2 msk olivolja
salt & peppar
Vitlöksbröd:
1 stor baguette
3 msk olivolja
250 g rumstempererat smör
25 g färsk persilja
riven parmesan
salt & peppar
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme). Skär av toppen på vitlöksklyftorna. Lägg dem på en plåt med aluminiumfolie med den skurna sidan uppåt.
- Ringla olivolja på vitlökarna. Krydda med salt och peppar. Vik aluminiumfoliet över vitlökarna så att de täcks helt och baka dem i mitten av ugnen i ca 1 timme.
- Låt vitlökarna svalna innan du har dem i ditt persiljesmör.
- Skär baguetten så som du själv vill och lägg dem med den skurna sidan uppåt på en plåt med bakplåtspapper eller på ett galler. Ringla lite olivolja på varje brödbit.
- Ha ner smör, finhackad persilja, salt och peppar i en skål. Tryck ut vitlöksklyftorna ur vitlökarna, ner i smörskålen. Blanda ihop.
- Bre ut vitlökssmöret på varje brödskiva. Garnera rikligt med riven parmesan.
- Gratinera bröden i mitten av ugnen, på 200 grader (över- och undervärme) i 10-15 minuter eller tills de fått en fin gyllenbrun färg.
- Servera varma och njut!
Kan man använda typ mozzarella istället för parmesan eller är det någon annan ost du kan rekommendera? För jag får inte äta parmesan?
Du kan köra på vilken ost du vill 🥰
Ni skyltar genom hela videon att recepten finns i beskrivningen men det är ju endast ett recept som finns där. När kommer de andra recepten?
Hejhej, alla recept ligger under videon nu ❤️
Kommer ni ej fixa recept på drinkarna?
Kan man göra smöret dagen innan? Eller måste man göra det samma dag 💗
Hejhej, det går superbra att förbereda dagen innan! Förvara i en lufttät burk i kylskåpet, så inte annan mat tar smak av vitlöken ❤️
Funkar det att bara köra vitlöken i ugnen i kanske en halvtimme?
Hejhej, det går bra – däremot blir dem mer råa såklart!