Lyxiga saffranscookies med vit choklad, tranbär & hasselnötter

Härligt lyxiga och segmjuka saffranscookies, alltså saffranskakor med vit choklad, hasselnötter och tranbär.

Jag veet att det bara är oktober men om jag ska hinna dela med mig av alla mina goda saffransrecept innan säsongen är slut så behöver jag börja redan nu. Hoppas att ni inte har något emot det! Dagens recept är riktigt lyxiga saffranscookies som är precis sådär härligt segmjuka med knaprig kant som cookies ska vara. I degen finns en massa gottigheter, såsom tranbär, vit choklad och hasselnötter.

Hasselnötterna går såklart att utesluta men ger ett härligt tuggmotstånd och en god nötig smak som gör de här kakorna oemotståndligt goda.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

saffranscookies

Lyxiga saffranscookies med vit choklad, tranbär & hasselnötter

Portioner: 15

Ingredienser

1 g saffran
0,5 tsk citronsaft
150 g mjukt, rumsvarmt smör
2 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2 tsk vaniljsocker
1 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
200 g vit choklad (grovhackad eller knappar)
70 g grovt hackade hasselnötter (rostade & skalade) – kan uteslutas.
1,5 dl tranbär

Tips!

  • Gör kakorna nötfria genom att bara utesluta hasselnötterna.
  • Gör kakorna glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot 6 dl glutenfri mjölmix och 2 tsk pofiber.
  • Gör kakorna utan ägg genom att byta ut ägget mot 2 msk vatten.
  • Gillar du inte tranbär? Byt ut dem mot russin istället.

Dela receptet

Portioner: 15st

Ingredienser

1 g saffran
0,5 tsk citronsaft
150 g mjukt, rumsvarmt smör
2 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2 tsk vaniljsocker
1 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
200 g vit choklad (grovhackad eller knappar)
70 g grovt hackade hasselnötter (rostade & skalade) – kan uteslutas.
1,5 dl tranbär

TIPS!

  • Gör kakorna nötfria genom att bara utesluta hasselnötterna.
  • Gör kakorna glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot 6 dl glutenfri mjölmix och 2 tsk pofiber.
  • Gör kakorna utan ägg genom att byta ut ägget mot 2 msk vatten.
  • Gillar du inte tranbär? Byt ut dem mot russin istället.

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck två plåtar med bakplåtspapper.
  2. Blanda ihop saffran och citronsaft i en liten skål.
  3. I en bunke har du i smör, strösocker, sirap och saffran. Vispa ihop med elvisp till en krämig smet. Tillsätt ägget och vispa lite till.
  4. Sikta ner vetemjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt. Arbeta ihop till en krämig deg.
  5. Ha till sist i 150 g vit choklad, tranbär och hasselnötter och arbeta ihop bara precis tills alla gottigheter fördelat sig jämnt i degen. Plasta in bunken och låt stå i kylskåpet i minst 30 min.
  6. Dela degen i lika många delar som du vill ha kakor. Jag väger mina kakor och för 15 stora cookies låter jag varje kaka väga ca 80 g. Du kan göra dem mindre i storleken och då också få ut fler kakor men då behöver du minska gräddningstiden med ca 5 minuter.
  7. Fördela kakbollarna på plåtarna med generöst med mellanrum mellan varje kaka och grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills de inte längre är blanka och bara fått lite, lite färg längs med kanterna. En plåt i taget.
  8. Låt kakorna ligga på den varma plåten i ca 3 minuter innan du låter dem svalna på galler. Medan kakorna fortfarande ligger på plåten kan du passa på att ha på resten av chokladen på kakorna.
  9. Servera direkt eller förvara kakorna i lufttät burk, mörkt och svalt.
Steg för steg

Video
  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck två plåtar med bakplåtspapper.
  2. Blanda ihop saffran och citronsaft i en liten skål.
  3. I en bunke har du i smör, strösocker, sirap och saffran. Vispa ihop med elvisp till en krämig smet. Tillsätt ägget och vispa lite till.
  4. Sikta ner vetemjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt. Arbeta ihop till en krämig deg.
  5. Ha till sist i 150 g vit choklad, tranbär och hasselnötter och arbeta ihop bara precis tills alla gottigheter fördelat sig jämnt i degen. Plasta in bunken och låt stå i kylskåpet i minst 30 min.
  6. Dela degen i lika många delar som du vill ha kakor. Jag väger mina kakor och för 15 stora cookies låter jag varje kaka väga ca 80 g. Du kan göra dem mindre i storleken och då också få ut fler kakor men då behöver du minska gräddningstiden med ca 5 minuter.
  7. Fördela kakbollarna på plåtarna med generöst med mellanrum mellan varje kaka och grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills de inte längre är blanka och bara fått lite, lite färg längs med kanterna. En plåt i taget.
  8. Låt kakorna ligga på den varma plåten i ca 3 minuter innan du låter dem svalna på galler. Medan kakorna fortfarande ligger på plåten kan du passa på att ha på resten av chokladen på kakorna.
  9. Servera direkt eller förvara kakorna i lufttät burk, mörkt och svalt.

Dela receptet

4 3 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
14 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Ulrika
Ulrika
3 years ago

Världens godaste cookies 🥰

Josefine
Josefine
3 years ago

Om man inte gillar frukt i kakor öht, kan man ta nånting annat eller bara utesluta? 🥰🥰

Tina
Tina
3 years ago

Kan man frysa in dem?

Josefin
Josefin
3 years ago

Hur ska de förvaras och när bör jag baka dem om de ska ätas på julafton? 😊

Eija Tyni
Eija Tyni
3 years ago

Går det att byta ut socker mot sötningsmedel?

Emelie
Emelie
3 years ago

Går de att frysa in?

Therese Savehed
Therese Savehed
2 years ago

Är det torkade tranbär du har i? Det låter väldigt gott, måste baka nu inför jul

Emma
Emma
2 years ago

Gjorde den glutenfria varianten, så SJUKT GODA!

Cecilia
Cecilia
2 years ago

De här är verkligen supergoda (och jättesöta)! Stort tack för recept och tydliga instruktioner och video – jag som är ovan vid bakning lär mig massor. Men jag har två frågor, om jag vill göra dem mindre söta, vad kan jag dra ner på då och fortfarande ha ungefär samma konsistens, sirapen eller sockret? Och så undrar jag över antal/vikt: när jag mätte upp dem på 80g/st blev det bara 8 kakor ….. men när jag gjorde dem mindre och fler fick jag ju verkligen passa på dem i ugnen, var nära att brännas, precis som du skrev.

Tips!

  • Gör kakorna nötfria genom att bara utesluta hasselnötterna.
  • Gör kakorna glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot 6 dl glutenfri mjölmix och 2 tsk pofiber.
  • Gör kakorna utan ägg genom att byta ut ägget mot 2 msk vatten.
  • Gillar du inte tranbär? Byt ut dem mot russin istället.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?