Lussebullesnittar

67 röster
lussebullesnittar
Segmjuka och goda lussebullesnittar, alltså saffranssnittar som smakar precis som lussebullar.

Nu är det kyliga vädret här och även om jag inte är så förtjust i det kalla vädret i sig så älskar jag den mysiga stämningen runtomrking. Varma tröjor, mörka eftermiddagar, tända ljus och god fika tillsammans med nära och kära. Fika som särskilt går hem hos mig och familjen den här tiden på året är såklart de som involverar saffran. Men det är ju inte alltid som man orkar sätta en deg, knåda och dona men som alltid så finns det snabba genvägar. Typ som de här, lussebullesnittarna!

Inspirationen tackar jag härliga Matplatsen för som la upp en bild på lussesnittar häromdagen på sin instagram och jag var bara tvungen att göra min egen tolkning av den här genialiska idén. De smakar nämligen precis som lussebullar.

saffranssnittar

De här segmjuka härligheterna med MYCKET saffranssmak, russin och pärlsocker är perfekt när man vill ha lussebullar på en gång. Ät dem varma direkt från plåten om du vill. Det går bara inte att hålla sig!

Receptet bakas ut till 4 längder som ger totalt 40 stycken lussebullesnittar.

I videon ovan visar jag steg för steg hur man bakar lussebullesnittar.

Ingredienser:

2 paket saffran à 0,5 g

saft från en halv lime eller citron

200 g smör

2 dl socker

1 dl ljus sirap

2 tsk bakpulver

2 msk vaniljsocker

5 dl vetemjöl

1-2 dl russin

pärlsocker till garnering

lussesnittar_stegförsteg.jpg

Gör såhär:

  1. Lägg russinen i blöt i vatten minst 1h innan du börjar baka kakorna.
  2. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck två plåtar med bakplåtspapper.
  3. Lägg saffranspulvret i en skål och pressa ner saft från lime eller citron i den. Rör om ordentligt.
  4. Vispa smör med saffran, sirap och socker till en gul och fluffig smet.
  5. Sikta ner de torra ingredienserna och arbeta försiktigt ihop bara precis tills att du får en deg.
  6. Tillsätt russinen och arbeta samman degen bara precis tills att de fördelat sig jämnt i degen.
  7. Dela degen i 4 delar och forma 4 längder på plåtarna (2 längder per plåt).
  8. Tryck till varje längd med fingrarna eller gaffel (platta inte ut degen, de behöver fortfarande marginal att smälta ut när de gräddas).
  9. Garnera med pärlsocker och grädde dem i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills att de inte längre är glansiga, fått lite färg på kanterna men fortfarande är mjuka i  mitten.
  10. Låt längderna svalna på plåten innan du skär upp i snittkakor.
  11. Servera direkt eller förvara i lufttät burk i rumstemperatur.

TIPS!

  • Baka glutenfria lussebullesnittar genom att byta ut vetemjölet mot 2 tsk fiberhusk, 2 dl potatismjöl och 3 dl glutenfri mjölmix.
  • Gör lussebullesnittarna veganska genom att byta ut smör mot mjölkfritt margarin.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

25 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Joanna
Joanna
1 år sedan

Fantastiskt goda!

Bambishop
Bambishop
1 år sedan

Vad händer med kakorna om russinen inte står i blöt tillräckligt länge?

Johanna
Johanna
1 år sedan

Vad är den rätta mängden sirap?🙈 här står det 1dl. På köket.se av ditt recept står det 0,5dl😊

Sara
Sara
1 år sedan

Underbart goda! Perfekt snabbvariant på lussebullar när man har en bebis som vill ha uppmärksamhet! Sambon tyckte de var godare än vanliga lussebullar!

Yvonne
Yvonne
1 år sedan

Vad gör citronen? Kan man vara utan den?
Mvh Yvonne

Amanda Olsson
Amanda Olsson
1 år sedan

Hej! Älskar allt du gör!! 😍
När jag testar dina recept blir det oftast bra men denna gången har jag försökt 2 gånger och det blir samma sak varje gång.. degen blir jättekladdig så det inte går att rulla dom till längder. Har du någon aning om vad jag gör för fel?
Varma hälsningar,
Amanda

Amanda Olsson
Amanda Olsson
Svara på  Camilla Hamid
11 månader sedan

Åh, jag har faktiskt testat göra både och. Men i receptet står det ”saften från en halv citron eller lime”. Så jag har haft citronsaft från en halv citron. Men sen såg jag på videon när du gör kakan och då ska jag inte alls ha i mycket.
Kan det vara anledningen till att det blivit så kladdig deg, att jag haft för mycket citronsaft? 😜

Malin Bäckström
Malin Bäckström
10 månader sedan

Ska smöret vara kallt eller rumsvarmt? 🥰

Kimberly
Kimberly
10 månader sedan

Helt magiskt goda 😀 ungarna hade svårt o sluta tjuva! 😀

Hani
Hani
9 månader sedan

Varför stor det i beskrivningen att det ger 4 st längder lussekatter när i videon du endast formar ut 2 st längder?

Gulsen
Gulsen
Svara på  Camilla Hamid
9 månader sedan

Hejsan!
Jag undrar samma sak, har precis bakat och lagt dom i ugnen. Längtar till att få smaka, för jag vet att dom är sååå goda! Men i videon delar du degen i två delar, receptet säger 4. Så när jag delar upp degen i 4 längder, alltså två per plåt blir dom ju väldigt små och tunna. Inser då att jag borde delat degen i två, precis som du gör i videon då det överensstämmer med mängden i videon. Borde jag alltså delat i två egentligen? Så man gör rätt nästa gång. 🥰

Hani
Hani
9 månader sedan

Fråga nr 2: vad har du får storlek på plåten?

Maria
Maria
9 månader sedan

Bara kommit till degen… Men mums så god den är. Ser fram emot provsmakning😍

Agnes
Agnes
9 månader sedan

Tack för all fantastisk inspiration Camilla! <3 Undrar om det går att frysa dessa?

25
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x