Lussebullesnittar

18 röster
lussebullesnittar
Segmjuka och goda lussebullesnittar, alltså saffranssnittar som smakar precis som lussebullar.

Nu är det kyliga vädret här och även om jag inte är så förtjust i det kalla vädret i sig så älskar jag den mysiga stämningen runtomrking. Varma tröjor, mörka eftermiddagar, tända ljus och god fika tillsammans med nära och kära. Fika som särskilt går hem hos mig och familjen den här tiden på året är såklart de som involverar saffran. Men det är ju inte alltid som man orkar sätta en deg, knåda och dona men som alltid så finns det snabba genvägar. Typ som de här, lussebullesnittarna!

Inspirationen tackar jag härliga Matplatsen för som la upp en bild på lussesnittar häromdagen på sin instagram och jag var bara tvungen att göra min egen tolkning av den här genialiska idén. De smakar nämligen precis som lussebullar.

saffranssnittar

De här segmjuka härligheterna med MYCKET saffranssmak, russin och pärlsocker är perfekt när man vill ha lussebullar på en gång. Ät dem varma direkt från plåten om du vill. Det går bara inte att hålla sig!

Receptet bakas ut till 4 längder som ger totalt 40 stycken lussebullesnittar.

I videon ovan visar jag steg för steg hur man bakar lussebullesnittar.

Ingredienser:

2 paket saffran à 0,5 g

saft från en halv lime eller citron

200 g smör

2 dl socker

1 dl ljus sirap

2 tsk bakpulver

2 msk vaniljsocker

5 dl vetemjöl

1-2 dl russin

pärlsocker till garnering

lussesnittar_stegförsteg.jpg

Gör såhär:

  1. Lägg russinen i blöt i vatten minst 1h innan du börjar baka kakorna.
  2. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck två plåtar med bakplåtspapper.
  3. Lägg saffranspulvret i en skål och pressa ner saft från lime eller citron i den. Rör om ordentligt.
  4. Vispa smör med saffran, sirap och socker till en gul och fluffig smet.
  5. Sikta ner de torra ingredienserna och arbeta försiktigt ihop bara precis tills att du får en deg.
  6. Tillsätt russinen och arbeta samman degen bara precis tills att de fördelat sig jämnt i degen.
  7. Dela degen i 4 delar och forma 4 längder på plåtarna (2 längder per plåt).
  8. Tryck till varje längd med fingrarna eller gaffel (platta inte ut degen, de behöver fortfarande marginal att smälta ut när de gräddas).
  9. Garnera med pärlsocker och grädde dem i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills att de inte längre är glansiga, fått lite färg på kanterna men fortfarande är mjuka i  mitten.
  10. Låt längderna svalna på plåten innan du skär upp i snittkakor.
  11. Servera direkt eller förvara i lufttät burk i rumstemperatur.

TIPS!

  • Baka glutenfria lussebullesnittar genom att byta ut vetemjölet mot 2 tsk fiberhusk, 2 dl potatismjöl och 3 dl glutenfri mjölmix.
  • Gör lussebullesnittarna veganska genom att byta ut smör mot mjölkfritt margarin.
Prenumerera
Notis om
guest
6 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Joanna
Joanna
1 månad sedan

Fantastiskt goda!

Bambishop
Bambishop
6 dagar sedan

Vad händer med kakorna om russinen inte står i blöt tillräckligt länge?

Johanna
Johanna
6 dagar sedan

Vad är den rätta mängden sirap?🙈 här står det 1dl. På köket.se av ditt recept står det 0,5dl😊

6
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x