Lammgryta

Fotograf: Hannah Hedin

Mustig och god lammgryta à la Laven Mokri.

När Laven Mokri, aka Food by Laven var på besök i mitt kök och lagade iftar så bjöd hon bland annat på en god, lyxig och mustig lammgryta.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Lammgryta

Portioner: ca 6

Ingredienser

Lammgryta:
700g lammgrytbitar (lammstek)
1 gul lök
300 gram torkade aprikoser
1 dl russin
1,5 dl sötmandel
1 dl valnötter
1 dl tomatpuré
0,5 tsk malen gurkmeja
1 kanelstång
Ca 2 tsk strösocker
0,5 tsk malen kanel
1 köttbuljongtärning
Salt
Rapsolja
Ca 1 liter vatten

Ris:
5 dl basmatiris
3 liter vatten
1 msk salt
1 libabröd
ca 2 dl rapsolja
0,5 g saffran

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: ca 6st

Ingredienser

Lammgryta:
700g lammgrytbitar (lammstek)
1 gul lök
300 gram torkade aprikoser
1 dl russin
1,5 dl sötmandel
1 dl valnötter
1 dl tomatpuré
0,5 tsk malen gurkmeja
1 kanelstång
Ca 2 tsk strösocker
0,5 tsk malen kanel
1 köttbuljongtärning
Salt
Rapsolja
Ca 1 liter vatten

Ris:
5 dl basmatiris
3 liter vatten
1 msk salt
1 libabröd
ca 2 dl rapsolja
0,5 g saffran

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet ger ca 6 portioner lammgryta med ris.

  1. Lammgryta: Skala och finhacka löken.
  2. I en kastrull, häll upp ca 1 msk rapsolja och lägg i löken. Stek till den är glansig. Krydda med gurkmejan och stek gyllne.
  3. Lägg ner grytbitarna och stek till de får stekyta på båda sidorna.
  4. Tillsätt tomatpurén och rör om, smula i buljongtärningen, salta, tillsätt kanelstången och häll över ca 1 liter vatten. Låt koka upp och sänk sedan värmen till medelvärme och låt koka under lock i 1 timme.
  5. I en liten kastrull, häll i 1 msk rapsolja och stek aprikoserna under omrörning i ca 1 min. Blanda ner de i grytan, tillsätt även sockret och den malda kanelen, rör om och låt koka i 20 min. Tillsätt mer vatten vid behov.
  6. Precis som med aprikoserna steker du nu russinen,rör ner de i grytan och låt koka i 10 min.
  7. Nu gör du samma sak igen fast med nötterna, blanda försiktigt ner nötterna i grytan och låt koka i ytterligare 15 min,sedan är grytan redo att serveras.
  8. Häll upp gryta och servera med ris.
  9. Ris: Skölj rent riset och blötlägg det i rikligt med vatten i minst 30 minuter.
  10. I en kastrull, koka upp vatten och salt.
  11. Häll av vattnet som riset varit blötlagt i och häll riset i kastrullen med det kokande vattnet.
  12. Koka riset i cirka 5 minuter. Det ska vara mjukt men fortfarande ha en hård kärna i mitten. När det kokat klart, häll av riset i ett durkslag.
  13. Hetta upp 1,5 deciliter olja i en liten kastrull, ha koll hela tiden så att den inte blir för varm och börjar ryka.
  14. Skölj ur riskastrullen och torka den torr, ställ tillbaka på hällen på högsta värme. Häll 2 matskedar olja i botten, separera libabrödet på mitten och lägg ner ena halvan i botten. Häll riset över brödet.
  15. Forma riset till en kulle, gör 5–6 lufthål med handtaget till en slev och ringla över den upphettade oljan. Lägg på ett lock klätt i en kökshandduk.
  16. Låt stå på högsta värme i 1 minut, sänk sedan värmen till medel och låt riset ångas i 25–30 minuter.
  17. När riset är klart, lägg upp det på ett serveringsfat med det friterade brödet bredvid. Servera med valfritt tillbehör och garnera som du själv önskar.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video

Receptet ger ca 6 portioner lammgryta med ris.

  1. Lammgryta: Skala och finhacka löken.
  2. I en kastrull, häll upp ca 1 msk rapsolja och lägg i löken. Stek till den är glansig. Krydda med gurkmejan och stek gyllne.
  3. Lägg ner grytbitarna och stek till de får stekyta på båda sidorna.
  4. Tillsätt tomatpurén och rör om, smula i buljongtärningen, salta, tillsätt kanelstången och häll över ca 1 liter vatten. Låt koka upp och sänk sedan värmen till medelvärme och låt koka under lock i 1 timme.
  5. I en liten kastrull, häll i 1 msk rapsolja och stek aprikoserna under omrörning i ca 1 min. Blanda ner de i grytan, tillsätt även sockret och den malda kanelen, rör om och låt koka i 20 min. Tillsätt mer vatten vid behov.
  6. Precis som med aprikoserna steker du nu russinen,rör ner de i grytan och låt koka i 10 min.
  7. Nu gör du samma sak igen fast med nötterna, blanda försiktigt ner nötterna i grytan och låt koka i ytterligare 15 min,sedan är grytan redo att serveras.
  8. Häll upp gryta och servera med ris.
  9. Ris: Skölj rent riset och blötlägg det i rikligt med vatten i minst 30 minuter.
  10. I en kastrull, koka upp vatten och salt.
  11. Häll av vattnet som riset varit blötlagt i och häll riset i kastrullen med det kokande vattnet.
  12. Koka riset i cirka 5 minuter. Det ska vara mjukt men fortfarande ha en hård kärna i mitten. När det kokat klart, häll av riset i ett durkslag.
  13. Hetta upp 1,5 deciliter olja i en liten kastrull, ha koll hela tiden så att den inte blir för varm och börjar ryka.
  14. Skölj ur riskastrullen och torka den torr, ställ tillbaka på hällen på högsta värme. Häll 2 matskedar olja i botten, separera libabrödet på mitten och lägg ner ena halvan i botten. Häll riset över brödet.
  15. Forma riset till en kulle, gör 5–6 lufthål med handtaget till en slev och ringla över den upphettade oljan. Lägg på ett lock klätt i en kökshandduk.
  16. Låt stå på högsta värme i 1 minut, sänk sedan värmen till medel och låt riset ångas i 25–30 minuter.
  17. När riset är klart, lägg upp det på ett serveringsfat med det friterade brödet bredvid. Servera med valfritt tillbehör och garnera som du själv önskar.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
2 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Desirae Daniel
1 year ago

I’m hooked on this site’s regular updates. It’s always a pleasure to read.

Patrick Roach
1 year ago

Short, sweet, and to the point. Loved it!

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?