Kunafa

63 röster
kunafa
Kunafa är en ostig och krispig dessert från mellanöstern som är busenkel att göra och drömgod att äta.

Har du provat att äta Künafa någon gång? Det är ett välkänt bakverk som serveras på lika många olika sätt som det finns länder i Mellanöstern. Men principen är densamma: krispiga och smöriga kadaiftrådar som omsluter en härligt ostig fyllning. Hela härligheten dränks i en syrlig sirap och toppas med pistaschnötter. Ja ni hör ju själva hur gott det låter.

künafe

Jag har ätit olika sorters kunafe men den absolut godaste åt jag i Istanbul förra året. Det jag gillar med den turkiska Künafen är att fyllningen endast innehåller ost (ingen mannagryn eller liknande) och att det är stora krispiga bitar av kadaif i botten och på ytan.

Och nu när det inte är den bästa idén att resa så tog jag hjälp av min vän Tülay för att få recept på äkta turkisk Künafe precis som den jag åt i Istanbul så att jag kan njuta av det hur mycket jag vill hemma i mitt kök här i Sverige.

Receptet bakas i en rund ugnsfast form med diameter på 20 cm och ger 8-10 generösa bitar Kunafa.

Künafe:

250 g kadayif-trådar (finns i frydisken i butiker med mat från Mellanöstern)

200 g smör

Fyllning:

300 g mozarellaost

Sirap:

3 dl strösocker

3 dl vatten

några droppar citronsaft

Pistaschnötter att dekorera med

I videon ovan visar jag steg för steg hur man bakar kunafa.

Gör såhär:

  1. Ta fram kadayiftrådarna i tid så att de hinner tina.
  2. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
  3. Smält smöret i en kastrull.
  4. Separera kadayiftrådarna från varandra och skär i mindre bitar. Ha ner dem i en skål tillsammans med smöret och arbeta ihop så att alla trådar är täckta i smör.
  5. Skiva mozarellaosten i tunna skivor.
  6. Nu är det dags att montera ihop kunafan. Lägg hälften av de smöriga kadayiftrådarna i botten på formen. Tryck till med händerna så de packas tätt.
  7. Lägg mozarellaskivorna i ett jämnt lager på de packade trådarna och täck sedan osten i resten av kadayiftrådana. Se till att ingen ost syns och tryck sedan till det översta lagret med händerna så att trådarna packas tätt.
  8. Grädda din kunafa i mitten av ugnen i ca 45-50 minuter eller tills den fått en fin, gyllenbrun färg.
  9. Under tiden kan du göra sirapen. Ha ner strösocker och vatten i en kastrull. Koka upp tills sockerkristallerna har smält. Ta bort kastrullen från värmen och droppa ner citronsaften. Rör om och låt sirapen svalna och tjockna lite grann i rumstemperatur.
  10. Så fort din künafe kommer ut från ugnen häller du på all sirap. Låt kunafen suga åt sig av all sirap innan du toppar med pistachnötter och serverar.

Kunafa är godast att äta varm tillsammans med vaniljglass!

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest
18 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Emma
Emma
1 år sedan

Kan man skippa Pistage nötterna eller byta ut dem till något annat som inte är nötter?

Minoo
Minoo
Svara på  Camilla Hamid
1 år sedan

Du är fantastisk och jag gillar dina recepter

Adam
Adam
1 år sedan

Hej fina Camilla, funkar det lika bra med hårdostar istället eller vilka oster som kan vara alternativ? 😺 😻

Jennie
Jennie
1 år sedan

Ser såå gott ut! Var hittar jag kadayif i Stockholm?

Leila
Leila
1 år sedan

Hej ! Jag har för mig att i vissa länder brukar man ha i lite blomvatten? Stämmer det?

Rose Moon Rose Moon
Rose Moon Rose Moon
1 år sedan

Hej
jag gör ofta künefe men med det smör och ost mängden använder jag 500 gr kadayif. Gör det i långpanna 30*40. Färsk kadayif säljs i Mellanöstern butiker med det blir det godast. Künefe är bäst att äta ljummen. Det går att värma några sekunder i micron med.

Annika
Annika
1 år sedan

kan man använda springform till detta recept eller kommer den att smälta ut när man öppnar upp sidorna

Simon
Simon
6 månader sedan

Hur gör man om man vill servera den dagen efter? Håller den bra i kylen?

Isabel
Isabel
6 månader sedan

Hej kan man göra iordning den och grädda dagen efter? Eller kan man lägga den i ugnen två ggr? Tänkte göra den imorgon och har gäster dagen efter?

Zainab
Zainab
4 månader sedan

Hej Camilla!

Använder du osaltat smör eller funkar det med vanligt smör?

Tack för bra recept!

Z.K
Z.K
21 dagar sedan

Insåg att den ska ätas varm/ljummen när jag redan hade gjort klart allt. Ska servera den om några dagar. Ja la den färdigbyggda Kunafan i frysen och tänkte tina och baka den om några dagar. Är detta totalt fail? Borde jag baka den i ugn, värma upp den senare vid servering och slå på sockerlagen innan servering istället?

Last edited 21 dagar sedan by Z.K
18
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x