Krispiga potatishalvor med fluffig libanesisk vitlökskräm

Världens godaste krispiga potatishalvor som tillagas i ugnen.

Riktigt krispig ugnbakad potatis är bland det godaste som finns men att lära mig hur jag får till den perfekta krispigheten på utsidan med mjuka insidan har inte varit en lätt match. Jag har provat alla sätt och till slut kommit fram till det ultimata receptet. Och förresten, den ultimata dippen till krispiga potatishalvor är fluffig libanesisk vitlökskräm – toum.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

krispiga potatishalvor

Krispiga potatishalvor med fluffig libanesisk vitlökskräm

Ingredienser

Krispiga potatishalvor:
2 kg fast potatis
3 msk neutral olja (raps- eller solrosolja)
salt efter egen smak

Fluffig libanesisk vitlökskräm – toum:
2 vitlöksklyftor
2 äggvitor
saft från 1/2 citron
0,5 tsk salt
2 dl neutral olja (raps- eller solrosolja)

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Ingredienser

Krispiga potatishalvor:
2 kg fast potatis
3 msk neutral olja (raps- eller solrosolja)
salt efter egen smak

Fluffig libanesisk vitlökskräm – toum:
2 vitlöksklyftor
2 äggvitor
saft från 1/2 citron
0,5 tsk salt
2 dl neutral olja (raps- eller solrosolja)

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet ger 4-6 portioner (2 portioner om du, precis som jag kan äta bara potatis till middag).

  1. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper.
  2. Skär alla potatisar i halvor. Lägg i ett durkslag och skölj noga under rinnande vatten från kranen. Låt överflödigt vatten rinna av innan du vänder all potatis på en ren kökshandduk. Vik kökshandduken över potatishalvorna och gnugga dem torra med handduken.
  3. Lägg potatishalvorna på plåten och ringla oljan över dem. Vänd runt potatisen på plåten så att all potatis täcks i olja.
  4. Lägg alla potatishalvor med snittytan mot plåten – detta kommer att ge dem extra krispighet.
  5. Ugnsrosta potatishalvorna i mitten av ugnen i 45-50 min. Under tiden kan du göra vitlökskrämen.
  6. Skala vitlöksklyftorna och pressa dem mot skärbrädan med hjälp av kniven så att de spricker. Lägg dem i en skål tillsammans med äggvitor, salt och citronsaft. Mixa med en stavmixer tills det bildas skum och tillsätt därefter, droppvis, lite olja i taget samtidigt som du fortsätter mixa hela tiden.
  7. När du har haft i all olja kommer krämen att bli härligt krämig och fluffig.
  8. Ta ut potatisarna ur ugnen och salta medan de fortfarande är varma.
Steg för steg

Video

Receptet ger 4-6 portioner (2 portioner om du, precis som jag kan äta bara potatis till middag).

  1. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper.
  2. Skär alla potatisar i halvor. Lägg i ett durkslag och skölj noga under rinnande vatten från kranen. Låt överflödigt vatten rinna av innan du vänder all potatis på en ren kökshandduk. Vik kökshandduken över potatishalvorna och gnugga dem torra med handduken.
  3. Lägg potatishalvorna på plåten och ringla oljan över dem. Vänd runt potatisen på plåten så att all potatis täcks i olja.
  4. Lägg alla potatishalvor med snittytan mot plåten – detta kommer att ge dem extra krispighet.
  5. Ugnsrosta potatishalvorna i mitten av ugnen i 45-50 min. Under tiden kan du göra vitlökskrämen.
  6. Skala vitlöksklyftorna och pressa dem mot skärbrädan med hjälp av kniven så att de spricker. Lägg dem i en skål tillsammans med äggvitor, salt och citronsaft. Mixa med en stavmixer tills det bildas skum och tillsätt därefter, droppvis, lite olja i taget samtidigt som du fortsätter mixa hela tiden.
  7. När du har haft i all olja kommer krämen att bli härligt krämig och fluffig.
  8. Ta ut potatisarna ur ugnen och salta medan de fortfarande är varma.
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

5 1 Rösta
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
2 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Emma
Emma
3 years ago

Jag är inget stort fan av potatis men det här var SÅÅ GOTT😍! Såsen var dock lite stark för en 11-åring som jag men stark är ju också så gott😋

Emma
Emma
Svara till  Emma
3 years ago

Ps, att sätta lite citronflingsalt på potatisen rekommenderar jag😉🥰!!!

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?