Krämig blåbärspaj

Fotograf: Ulrika Pousette
krämig blåbärspaj

Tänk dig key lime pie fast med blåbär. Sprött pajskal med digestivekex, krämig blåbärsfyllning och fluffig blåbärsmaräng. Ja, den ultimata blåbärspajen helt enkelt.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

krämig blåbärspaj

Krämig blåbärspaj

Portioner: 8 små pajer

Ingredienser

Botten:
100 g smör
14 stycken digestivekex

Krämig blåbärspaj:
225 g frysta eller färska blåbär
6 äggulor
1 burk sötad kondenserad mjölk

Maräng:
3 äggvitor
1,5 dl strösocker
2 msk blåbärspulver

färska blåbär att dekorera med

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 8 små pajer st

Ingredienser

Botten:
100 g smör
14 stycken digestivekex

Krämig blåbärspaj:
225 g frysta eller färska blåbär
6 äggulor
1 burk sötad kondenserad mjölk

Maräng:
3 äggvitor
1,5 dl strösocker
2 msk blåbärspulver

färska blåbär att dekorera med

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet bakas i en rund pajform med avtagbara kanter med diameter på 24 cm eller 8 små pajformar med avtagbara kanter med diameter på 10 cm.

Gör såhär:

  1. Pajskal: Sätt ugnen på 150 grader (över- och undervärme).
  2. Mixa kexen till ett fint smul.
  3. Smält smöret och blanda ihop med kexsmulorna till en formbar massa.
  4. Tryck ut kexmassan i pajformen/pajformerna och förgrädda det i mitten av ugnen i 10 minuter.
  5. Fyllning: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  6. Låt blåbären tina om du använder frysta blåbär och mosa dom genom en finmaskig sil ner i en bunke. Tillsätt sedan äggulor och sötad kondenserad mjölk och rör om med en visp för hand till en jämn smet.
  7. Häll upp fyllningen i pajskalet/pajskalen och grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter eller tills fyllningen börjat stelna men fortfarande är vobblig.
  8. Låt pajen svalna i  kylskåpet i minst 3 timmar innan du dekorerar med marängen.
  9. Maräng: Vispa äggvitorna till fasta toppar i en värmetålig bunke eller skål.
  10. Vispa sedan ner strösocker, lite i taget, under fortsatt vispning. Fortsätt sedan vispa marängen över ett vattenbad på medelhastighet tills du får en blank smet utan sockerkristaller.
  11. Ta bort bunken från värmen och fortsätt vispa marängen på medelhastighet tills den svalnat helt. Ha till sist ner blåbärspulver och vispa tills du får en jämn och fin färg på marängen.
  12. Toppa pajen med marängen och bränn av den om du vill men då blir inte den blå färgen lika tydlig. Garnera gärna med färska blåbär.
  13. Servera direkt eller förvara pajen i kylskåpet!
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video

Receptet bakas i en rund pajform med avtagbara kanter med diameter på 24 cm eller 8 små pajformar med avtagbara kanter med diameter på 10 cm.

Gör såhär:

  1. Pajskal: Sätt ugnen på 150 grader (över- och undervärme).
  2. Mixa kexen till ett fint smul.
  3. Smält smöret och blanda ihop med kexsmulorna till en formbar massa.
  4. Tryck ut kexmassan i pajformen/pajformerna och förgrädda det i mitten av ugnen i 10 minuter.
  5. Fyllning: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  6. Låt blåbären tina om du använder frysta blåbär och mosa dom genom en finmaskig sil ner i en bunke. Tillsätt sedan äggulor och sötad kondenserad mjölk och rör om med en visp för hand till en jämn smet.
  7. Häll upp fyllningen i pajskalet/pajskalen och grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter eller tills fyllningen börjat stelna men fortfarande är vobblig.
  8. Låt pajen svalna i  kylskåpet i minst 3 timmar innan du dekorerar med marängen.
  9. Maräng: Vispa äggvitorna till fasta toppar i en värmetålig bunke eller skål.
  10. Vispa sedan ner strösocker, lite i taget, under fortsatt vispning. Fortsätt sedan vispa marängen över ett vattenbad på medelhastighet tills du får en blank smet utan sockerkristaller.
  11. Ta bort bunken från värmen och fortsätt vispa marängen på medelhastighet tills den svalnat helt. Ha till sist ner blåbärspulver och vispa tills du får en jämn och fin färg på marängen.
  12. Toppa pajen med marängen och bränn av den om du vill men då blir inte den blå färgen lika tydlig. Garnera gärna med färska blåbär.
  13. Servera direkt eller förvara pajen i kylskåpet!
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

3 5 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
3 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Mikael
Mikael
7 months ago

Mmmm

Cecilia
Cecilia
7 months ago

Hej! Måste man sila blåbären?

Claudia
Claudia
7 months ago

Hej! Tror du att det fungerar att byta blåbär mot exempelvis apelsin?

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?