Receptet bakas i en rund pajform med avtagbara kanter med diameter på 24 cm eller 8 små pajformar med avtagbara kanter med diameter på 10 cm.
Gör såhär:
- Pajskal: Sätt ugnen på 150 grader (över- och undervärme).
- Mixa kexen till ett fint smul.
- Smält smöret och blanda ihop med kexsmulorna till en formbar massa.
- Tryck ut kexmassan i pajformen/pajformerna och förgrädda det i mitten av ugnen i 10 minuter.
- Fyllning: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
- Låt blåbären tina om du använder frysta blåbär och mosa dom genom en finmaskig sil ner i en bunke. Tillsätt sedan äggulor och sötad kondenserad mjölk och rör om med en visp för hand till en jämn smet.
- Häll upp fyllningen i pajskalet/pajskalen och grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter eller tills fyllningen börjat stelna men fortfarande är vobblig.
- Låt pajen svalna i kylskåpet i minst 3 timmar innan du dekorerar med marängen.
- Maräng: Vispa äggvitorna till fasta toppar i en värmetålig bunke eller skål.
- Vispa sedan ner strösocker, lite i taget, under fortsatt vispning. Fortsätt sedan vispa marängen över ett vattenbad på medelhastighet tills du får en blank smet utan sockerkristaller.
- Ta bort bunken från värmen och fortsätt vispa marängen på medelhastighet tills den svalnat helt. Ha till sist ner blåbärspulver och vispa tills du får en jämn och fin färg på marängen.
- Toppa pajen med marängen och bränn av den om du vill men då blir inte den blå färgen lika tydlig. Garnera gärna med färska blåbär.
- Servera direkt eller förvara pajen i kylskåpet!
Det finns ingen video för detta inlägg.
Mmmm
Hej! Måste man sila blåbären?
Hej! Tror du att det fungerar att byta blåbär mot exempelvis apelsin?