Kolasnittar med vit choklad & polkagris

15 röster
kolasnittar med vit choklad
Kolasnittar doppade i vit choklad, garnerade med polkagris.
Foto: Ulrika Pousette

Ta dina vanliga, segmjuka kolasnittar. Doppa i vit choklad och garnera med krossad polkagris. Då får du härligt goda småkakor i julkostym. Segmjukt, sött och knaprigt. Den ultimata småkakan, helt enkelt!

julkakor

Receptet ger 24 stycken kolasnittar med vit choklad och polkagriskross.

Kolasnittar:

100 g mjukt, rumstempererat smör

1 dl strösocker

2 msk ljus sirap

2,25 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 msk vaniljsocker

1 krm salt

Dekoration:

200 g vit choklad

0,5 tsk neutral olja

1 dl krossad polkagris

Gör såhär:

  1. Kolasnittar: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper.
  2. Vispa ihop smör, strösocker och sirap till en krämig smet med elvisp.
  3. Ha sedan i vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt. Arbeta ihop bara precis tills det blir en deg.
  4. Dela degen i två lika stora delar och rulla ut till längder. Lägg längderna på plåten och platta till längderna lite lätt med en gaffel.
  5. Grädda längderna i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter.
  6. Låt längden svalna lite innan du skär den på snedden i 12 bitar vardera och sedan stoppar in plåten i kylskåpet så att kolasnittarna kallnar ordentligt. Då blir det lättare att doppa dem i chokladen.
  7. Dekoration: Grovhacka den vita chokladen och lägg i en värmetålig skål. Ställ skålen över en kastrull med sjudande vatten. Smält chokladen under omrörning.
  8. Ta bort bunken från värmen och rör ner oljan. Låt svalna innan du häller upp den i ett glas.
  9. Doppa de kalla kakorna i chokladen. Låt överflödig choklad rinna av innan du lägger tillbaka dem på plåten och garnerar med polkagriskross.
  10. Servera direkt eller förvara i en lufttät burk i kylskåpet så fort chokladen stelnat.

TIPS!

  • Gör kakorna glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot 3 dl glutenfri mjölmix.
  • Gör kakorna veganska genom att byta ut smöret mot mjölkfri margarin och använda vegansk vit choklad.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest
6 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Jennie
Jennie
5 månader sedan

Hur får du dom så långa ? Mina blir alltid korta..

Fanny Jidemo
22 dagar sedan

Kan man frysa in kakorna

Mimmi Leksell
Mimmi Leksell
17 dagar sedan

Hej kan man dubbla recept?

6
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x