Om det finns en ”bulle med bulle”-dagen så tycker jag att vi även ska införa kola med kola-dagen. Härligt segmjuka kolasnittar med bitar av mjuk kola och choklad. De är helt fantastiskt goda och är inte långlivade på serveringsfatet.
Jag är egentligen ingen godisätare men håller just nu på att undersöka godishyllan för potentiella bakingredienser. Mjuka kolor är himla smidigt om man vill ha kolabitar i bakverk som inte är för rinniga eller för hårda. Den här gången klippte jag kolorna så att de skulle bli ungefär lika stora som chokladknapparna. Himla smidigt!
Receptet räcker till en längd som ger 10-12 kolasnittar.
Ingredienser:
100 g mjukt smör
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2,25 dl vetemjöl
0,5 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
100 g mörka chokladknappar
125 g mjuka kolor (t. ex Werther’s original eller Riesen)
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Vispa ihop smör, strösocker och sirap till en krämig smet.
- Ha sedan i vetemjöl, bikarbonat och vaniljsocker. Arbeta ihop bara precis tills det blir en deg.
- Klipp ner kolan och tillsätt de mörka chokladknapparna. Arbeta in i degen tills det fördelats jämnt.
- Rulla degen till en längd, lägg på en plåt med bakplåtspapper och platta lätt till längden med en gaffel.
- Grädda längden i mitten av ugnen i ca 12 minuter.
- Låt längden svalna lite innan du skär den på snedden i 12 bitar.