Kolakladdkaka

Fotograf: Ulrika Pousette

En kladdkaka med kolasmak? Jajamensan, det är fullt möjligt och orimligt gott. Denna kolakladdkaka är en kladdig kladdkaka som smakar kola och med lite salt i smeten blir det allt annat än för sött. Bara en genomgod kladdkaka extra allt.

Ryktet säger att det finns människor som inte gillar choklad? Det är såklart högst oroväckande. Men om det skulle vara så att du hör till gruppen som inte gillar choklad, alternativt ska bjuda en chokladhatare på fika så är just kolakladdkaka en väldigt bra idé.

Här är mina bästa tips för att lyckas med en härligt god kolakladdkaka och få den perfekt seg och kladdig varje gång!

1. Använd bakplåtspapper i formen

– Det gör det lättare att lyfta ut kakan och förhindrar att den fastnar.

2. Smält smöret ordentligt, men låt det inte bli för varmt

– Om smöret är för varmt när du blandar ihop smeten kan det påverka konsistensen. Låt det svalna något innan du rör ner det.

3. Rör ihop smeten försiktigt

– Använd en ballongvisp och rör bara precis tills smeten går ihop. Vispa inte för mycket, då kan kakan bli luftig istället för seg.

4. Grädda tills mitten är vobblig

– Kakan ska vara fast i kanterna men dallrig i mitten när du tar ut den. Överbaka inte! Den sätter sig när den svalnar.

5. Låt kakan stå i kylen i minst 4 timmar (helst över natten!)

– Detta är det viktigaste tipset för att få den rätta sega och kladdiga konsistensen.

6. Värm kniven när du skär upp bitar

– Doppa kniven i varmt vatten och torka av innan du skär – då får du fina bitar utan att kakan klibbar fast.

7. Extra lyx? Strö över lite flingsalt!

– Ett par nypor flingsalt på toppen ger en fantastisk smakbalans mot den söta kolan.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Kolakladdkaka

Portioner: 10-12

Ingredienser

225 g smör
2 dl strösocker
1,5 dl farinsocker
0,5 tsk salt
1 burk karamelliserad mjölk/dulce de leche à 397 g
2,5 dl vetemjöl
3 ägg
kolasås, vispad grädde och hallon att servera till kolakladdkakan

Tips!

  • Gör kladdkakan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 3,5 dl glutenfri mjölmix.
  • Gör kladdkakan utan ägg genom att byta ut äggen mot 0,75 dl växtbaserad mjölk (soja-, kokos- eller havremjölk).
  • Gör kladdkakan mjölkfri genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin och karamelliserade mjölken mot karamelliserad kokosmjölk samt servera växtbaserad vispgrädde och kolasås till kladdkakan. Vill du dessutom göra den glutenfri är det viktigt att den glutenfria mjölmix du använder inte innehåller mjölkprotein.

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra din springform med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret på medelvärme i en kastrull.
  3. Ha i alla ingredienserna till kladdkakan i en bunke, inklusive smöret och rör ihop med ballongvisp försiktigt bara precis till det går ihop till en jämn smet.
  4. Häll upp smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 30-35 minuter eller tills kanterna är gräddade och mitten fortfarande är vobblig.
  5. Låt kladdkakan svalna och stelna i kyl i minst 4h, helst över natten innan du serverar den med vispgrädde, kolasås och hallon. Hoppas att det ska smaka!
  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra din springform med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret på medelvärme i en kastrull.
  3. Ha i alla ingredienserna till kladdkakan i en bunke, inklusive smöret och rör ihop med ballongvisp försiktigt bara precis till det går ihop till en jämn smet.
  4. Häll upp smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 30-35 minuter eller tills kanterna är gräddade och mitten fortfarande är vobblig.
  5. Låt kladdkakan svalna och stelna i kyl i minst 4h, helst över natten innan du serverar den med vispgrädde, kolasås och hallon. Hoppas att det ska smaka!

Dela receptet

5 2 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest


28 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Inger Flöjt
Inger Flöjt
4 years ago

Åh så god den ser ut. Måste testa att baka den 💖

Emma JL
Emma JL
4 years ago

Dem blev jättebra! Det var ju rätt svårt att vänta minst fyra timmar… 😉 (men jag klarade det!)

Birgitta
Birgitta
4 years ago

Vad tar man för kolasås?

Jocke
Jocke
4 years ago

Det finns histamin intoleranter (hit) som inte kan äta chocklad lite av en förbjuden kärlek. Bara som lite fakta. Men nu till berömmet. Du tar bakning dit den ska du är helt rätt ute bra jobbat

Esther
Esther
4 years ago

Den här måste jag prova att baka! Jag uppskattar så otroligt mycket tipsen för att göra bakverk mjölkfria så att jag kan njuta av det efter en måltid där kött serverats.

Hanna
Hanna
4 years ago

Kan man använda ljust muscovadorörsocker istället för farinsocker?

Erica
Erica
4 years ago

Jag råkade av misstag använda kondenserad mjölk och det funkade också 👍😊

Lina
Svara till  Erica
3 years ago

ÅHHHH NEJ JAG MED MEN BLEV DEN GOD?

Sandra Larsson
Sandra Larsson
3 years ago

Såååå god!!! Min syster bjöd på den och ursäktade sig att den inte ”svalnat” i 4tim. Men det gjorde ingenting för den var ljummen o kladdig. MUMS!!

Last edited 3 years ago by Sandra Larsson
Charlotta
Charlotta
3 years ago

Ser mkt god ut! Har du nåt eget recept på kolasås..?😀

Hilda
Hilda
3 years ago

Kan man minska på sockret? Hur mkt isåfall? 🙂

Lina
3 years ago

Jag har nyss bakat den och smeten blev så god men måste den vara i kylen i 4 timmar för jag har gäster om 2 timmar

Sonja M'Barek
Sonja M'Barek
3 years ago

Jag gjorde den igår o jisses vad god den blev. Min dotter som inte äter nåt ville bara ha mer o mer! Tack!

Sabina
Sabina
3 years ago

Himmelskt god! Kan man frysa in den?

Gunvor
Gunvor
3 years ago

Sjukt god! En sån där kaka man omöjligt kan ta bara en bit av. Jag bredde dulce de leche ovanpå kakan istället för att servera kolasås till.

Neta
Neta
2 years ago

Love it!
Nessan bjöd oss på denna ljuvlighet…. måste prova sälv,
Tack 🌹

Sara
Sara
1 year ago

Fantastisk kaka, alla älskade den!

Marie Rinaldo
Marie Rinaldo
3 months ago

Tyvärr kommer jag inte vidare då jag trycker på pluset ”gör så här”???

Tips!

  • Gör kladdkakan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 3,5 dl glutenfri mjölmix.
  • Gör kladdkakan utan ägg genom att byta ut äggen mot 0,75 dl växtbaserad mjölk (soja-, kokos- eller havremjölk).
  • Gör kladdkakan mjölkfri genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin och karamelliserade mjölken mot karamelliserad kokosmjölk samt servera växtbaserad vispgrädde och kolasås till kladdkakan. Vill du dessutom göra den glutenfri är det viktigt att den glutenfria mjölmix du använder inte innehåller mjölkprotein.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar