Kolakakor med mjölkchoklad

69 röster
Segmjuka kolakakor fyllda med len mjölkchokladganache.

Att jag älskar kolakakor är ingen hemlis. Konceptet, smaken, konsistensen. Allt är 10/10. Så att begränsa den till att endast vara en kaka för mig slöseri på potential. Den klassiska kolakakan är fantastisk men den smakar också så bra tillsammans med annat. Som till exempel denna runda kolakaka med en fyllning av mjölkchokladganache. En kolagrotta med mjölkchoklad, helt enkelt!

kolagrottor

Receptet bakas i en muffinsplåt och ger 12 stycken kolakakor med mjölkchokladganache.

Kolakakor:

200g mjukt, rumstempererat smör

2 dl strösocker

4 msk ljus sirap

4,5 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

Mjölkchokladganache:

200 g mjölkchoklad

15 g smör

1 dl vispgrädde

flingsalt att garnera med

kolagrottor
Steg för steg – bilder på hur man bakar kolakakor med mjölkchokladganache.

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper.
  2. Vispa ihop smör, strösocker och sirap till en krämig smet med elvisp. Ha sedan i vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Arbeta ihop bara precis tills det blir en deg.
  3. Dela degen i 12 lika stora delar. Rulla varje del till en jämn boll och fördela degbollarna i muffinsplåten.
  4. Grädda kakorna i mitten av ugnen i 15-20 minuter eller tills de fått en gyllenbrun färg. Kakorna ska dock fortfarande vara väldigt mjuka precis när de kommer ut ur ugnen.
  5. Passa på att göra en grop mitten av varje kaka medan de fortfarande är varma och formbara. Detta görs enklast med hjälp av skaftet på en kavel eller slickepott (behöver vara runt). Låt sedan kakorna svalna helt och hållet innan du fyller groparna med mjölkchokladganache.
  6. Finhacka mjölkchokladen (alternativt använd chokladknappar) och lägg i en värmetålig bunke av glas eller metall tillsammans med smöret.
  7. Värm upp grädden i en kastrull bara precis tills den är påväg att börja koka. Häll den varma grädden över chokladen och låt stå i 5 minuter innan du försiktigt rör om till en jämn chokladsmet. Låt stå i kylskåpet 9 ca 1h tills den blivit tjock, krämig och bredbar.
  8. Fyll varje kaka med mjölkchokladganachen, dekorera med flingsalt. Servera direkt eller förvara i lufttät burk i kylskåpet.

TIPS!

  • Gör kakorna veganska genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin, chokladen mot vegansk mjölkchoklad och vispgrädde mot växtbaserad vispgrädde.
  • Gör kakorna glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot 5 dl glutenfri mjölmix och 2 tsk pofiber.
Prenumerera
Notis om
guest
23 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Lotta
Lotta
5 månader sedan

Mmm….måste testas!😋

Jenny
Jenny
5 månader sedan

Går de att frysa dessa?

Terese
Terese
5 månader sedan

Går det att göra som mini i en minimuffinsplåt?

Carina
Carina
5 månader sedan

Jag undrar om dom går att frysa?

Madeleine Nilsson
Madeleine Nilsson
5 månader sedan

Jag är så glad att du finns för mej som hemmabagare. Så enkelt och gott men också svårt och gott😉👍med total beskrivning. Många + och ⭐ till dej….

Carina Robertson
Carina Robertson
5 månader sedan

Kan man frysa dessa?

Anneli
Anneli
5 månader sedan

Bakade de här igår…..ljuvliga, MEN alldeles för stora. Tänker att nästa gång jag bakar dem blir det i en minimuffinsform, för de är mäktiga! Man får ju dåligt samvete av att äta en? 🙂

Josefine
Josefine
5 månader sedan

Har bakat dessa 3 ggr nu och alla ink mig själv älskar!!

Charlotte Scheutz
5 månader sedan

Supermega goda. men jag gjorde 48 st av samma mängd ingredienser.
Första batchen gjorde jag 24, men tyckte även de var för stora 😀
Tack Camilla!

Charlotte Scheutz
Charlotte Scheutz
4 månader sedan

Vanvettigt goda. Och enkla att göra!
Du gjorde tolv. Första gången gjorde jag 24 på samma deg, men tyckte det blev för mäktigt. Andra gången gjorde jag 48st på samma deg och det blev en kaka med två goda tuggor, fantastiska!

Lars Ellerman
Lars Ellerman
4 månader sedan

Farligt goda 🤗Med vänlig hälsning, Lars Ellerman

Mona
Mona
2 månader sedan

Salamoslikom Camilla!

Fantastiska recept som läskar sööönder! MEEEN jag får inte till mördegen!!! Den blir torr och inte gyllene… Jag har gjort den 2 ggr och tänkt noga på att inte lägga för mkt mjöl.. Men det blir ändå torrt? 🙁 vad gör jag för fel? Kan det va ugnen?? 😁

Mona

23
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x