Kolakakor med mjölkchoklad

64 röster
Segmjuka kolakakor fyllda med len mjölkchokladganache.

Att jag älskar kolakakor är ingen hemlis. Konceptet, smaken, konsistensen. Allt är 10/10. Så att begränsa den till att endast vara en kaka för mig slöseri på potential. Den klassiska kolakakan är fantastisk men den smakar också så bra tillsammans med annat. Som till exempel denna runda kolakaka med en fyllning av mjölkchokladganache. En kolagrotta med mjölkchoklad, helt enkelt!

kolagrottor

Receptet bakas i en muffinsplåt och ger 12 stycken kolakakor med mjölkchokladganache.

Kolakakor:

200g mjukt, rumstempererat smör

2 dl strösocker

4 msk ljus sirap

4,5 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

Mjölkchokladganache:

200 g mjölkchoklad

15 g smör

1 dl vispgrädde

flingsalt att garnera med

kolagrottor
Steg för steg – bilder på hur man bakar kolakakor med mjölkchokladganache.

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper.
  2. Vispa ihop smör, strösocker och sirap till en krämig smet med elvisp. Ha sedan i vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Arbeta ihop bara precis tills det blir en deg.
  3. Dela degen i 12 lika stora delar. Rulla varje del till en jämn boll och fördela degbollarna i muffinsplåten.
  4. Grädda kakorna i mitten av ugnen i 15-20 minuter eller tills de fått en gyllenbrun färg. Kakorna ska dock fortfarande vara väldigt mjuka precis när de kommer ut ur ugnen.
  5. Passa på att göra en grop mitten av varje kaka medan de fortfarande är varma och formbara. Detta görs enklast med hjälp av skaftet på en kavel eller slickepott (behöver vara runt). Låt sedan kakorna svalna helt och hållet innan du fyller groparna med mjölkchokladganache.
  6. Finhacka mjölkchokladen (alternativt använd chokladknappar) och lägg i en värmetålig bunke av glas eller metall tillsammans med smöret.
  7. Värm upp grädden i en kastrull bara precis tills den är påväg att börja koka. Häll den varma grädden över chokladen och låt stå i 5 minuter innan du försiktigt rör om till en jämn chokladsmet. Låt stå i kylskåpet 9 ca 1h tills den blivit tjock, krämig och bredbar.
  8. Fyll varje kaka med mjölkchokladganachen, dekorera med flingsalt. Servera direkt eller förvara i lufttät burk i kylskåpet.

TIPS!

  • Gör kakorna veganska genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin, chokladen mot vegansk mjölkchoklad och vispgrädde mot växtbaserad vispgrädde.
  • Gör kakorna glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot 5 dl glutenfri mjölmix och 2 tsk pofiber.
Prenumerera
Notis om
guest
7 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Lotta
Lotta
2 månader sedan

Mmm….måste testas!😋

Madeleine Nilsson
Madeleine Nilsson
2 månader sedan

Jag är så glad att du finns för mej som hemmabagare. Så enkelt och gott men också svårt och gott😉👍med total beskrivning. Många + och ⭐ till dej….

Carina Robertson
Carina Robertson
2 månader sedan

Kan man frysa dessa?

Josefine
Josefine
2 månader sedan

Har bakat dessa 3 ggr nu och alla ink mig själv älskar!!

7
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x