Kolakakor med mjölkchoklad

Segmjuka kolakakor fyllda med len mjölkchokladganache.

Att jag älskar kolakakor är ingen hemlis. Konceptet, smaken, konsistensen. Allt är 10/10. Så att begränsa den till att endast vara en kaka för mig slöseri på potential. Den klassiska kolakakan är fantastisk men den smakar också så bra tillsammans med annat. Som till exempel denna runda kolakaka med en fyllning av mjölkchokladganache. En kolagrotta med mjölkchoklad, helt enkelt!

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

kolakakor

Kolakakor med mjölkchoklad

Portioner: 12

Ingredienser

Kolakakor:
200g mjukt, rumstempererat smör
2 dl strösocker
4 msk ljus sirap
4,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Mjölkchokladganache:
200 g mjölkchoklad
15 g smör
1 dl vispgrädde
flingsalt att garnera med

Tips!

  • Gör kakorna veganska genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin, chokladen mot vegansk mjölkchoklad och vispgrädde mot växtbaserad vispgrädde.
  • Gör kakorna glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot 5 dl glutenfri mjölmix och 2 tsk pofiber.

Dela receptet

Portioner: 12st

Ingredienser

Kolakakor:
200g mjukt, rumstempererat smör
2 dl strösocker
4 msk ljus sirap
4,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Mjölkchokladganache:
200 g mjölkchoklad
15 g smör
1 dl vispgrädde
flingsalt att garnera med

TIPS!

  • Gör kakorna veganska genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin, chokladen mot vegansk mjölkchoklad och vispgrädde mot växtbaserad vispgrädde.
  • Gör kakorna glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot 5 dl glutenfri mjölmix och 2 tsk pofiber.

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper.
  2. Vispa ihop smör, strösocker och sirap till en krämig smet med elvisp. Ha sedan i vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Arbeta ihop bara precis tills det blir en deg.
  3. Dela degen i 12 lika stora delar. Rulla varje del till en jämn boll och fördela degbollarna i muffinsplåten.
  4. Grädda kakorna i mitten av ugnen i 15-20 minuter eller tills de fått en gyllenbrun färg. Kakorna ska dock fortfarande vara väldigt mjuka precis när de kommer ut ur ugnen.
  5. Passa på att göra en grop mitten av varje kaka medan de fortfarande är varma och formbara. Detta görs enklast med hjälp av skaftet på en kavel eller slickepott (behöver vara runt). Låt sedan kakorna svalna helt och hållet innan du fyller groparna med mjölkchokladganache.
  6. Finhacka mjölkchokladen (alternativt använd chokladknappar) och lägg i en värmetålig bunke av glas eller metall tillsammans med smöret.
  7. Värm upp grädden i en kastrull bara precis tills den är påväg att börja koka. Häll den varma grädden över chokladen och låt stå i 5 minuter innan du försiktigt rör om till en jämn chokladsmet. Låt stå i kylskåpet 9 ca 1h tills den blivit tjock, krämig och bredbar.
  8. Fyll varje kaka med mjölkchokladganachen, dekorera med flingsalt. Servera direkt eller förvara i lufttät burk i kylskåpet.
Steg för steg

kolagrottor

Video
  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper.
  2. Vispa ihop smör, strösocker och sirap till en krämig smet med elvisp. Ha sedan i vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Arbeta ihop bara precis tills det blir en deg.
  3. Dela degen i 12 lika stora delar. Rulla varje del till en jämn boll och fördela degbollarna i muffinsplåten.
  4. Grädda kakorna i mitten av ugnen i 15-20 minuter eller tills de fått en gyllenbrun färg. Kakorna ska dock fortfarande vara väldigt mjuka precis när de kommer ut ur ugnen.
  5. Passa på att göra en grop mitten av varje kaka medan de fortfarande är varma och formbara. Detta görs enklast med hjälp av skaftet på en kavel eller slickepott (behöver vara runt). Låt sedan kakorna svalna helt och hållet innan du fyller groparna med mjölkchokladganache.
  6. Finhacka mjölkchokladen (alternativt använd chokladknappar) och lägg i en värmetålig bunke av glas eller metall tillsammans med smöret.
  7. Värm upp grädden i en kastrull bara precis tills den är påväg att börja koka. Häll den varma grädden över chokladen och låt stå i 5 minuter innan du försiktigt rör om till en jämn chokladsmet. Låt stå i kylskåpet 9 ca 1h tills den blivit tjock, krämig och bredbar.
  8. Fyll varje kaka med mjölkchokladganachen, dekorera med flingsalt. Servera direkt eller förvara i lufttät burk i kylskåpet.
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

4 5 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
35 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Lotta
Lotta
3 years ago

Mmm….måste testas!😋

Jenny
Jenny
3 years ago

Går de att frysa dessa?

Terese
Terese
3 years ago

Går det att göra som mini i en minimuffinsplåt?

Carina
Carina
3 years ago

Jag undrar om dom går att frysa?

Madeleine Nilsson
Madeleine Nilsson
3 years ago

Jag är så glad att du finns för mej som hemmabagare. Så enkelt och gott men också svårt och gott😉👍med total beskrivning. Många + och ⭐ till dej….

Carina Robertson
Carina Robertson
3 years ago

Kan man frysa dessa?

Anneli
Anneli
3 years ago

Bakade de här igår…..ljuvliga, MEN alldeles för stora. Tänker att nästa gång jag bakar dem blir det i en minimuffinsform, för de är mäktiga! Man får ju dåligt samvete av att äta en? 🙂

Josefine
Josefine
3 years ago

Har bakat dessa 3 ggr nu och alla ink mig själv älskar!!

Anna
Anna
3 years ago

Skulle man kunna göra dessa i en minimuffins-form?

Terese
Terese
3 years ago

Går det att göra som mini kakor i minimuffinsplåt?

Charlotte Scheutz
3 years ago

Supermega goda. men jag gjorde 48 st av samma mängd ingredienser.
Första batchen gjorde jag 24, men tyckte även de var för stora 😀
Tack Camilla!

Charlotte Scheutz
2 years ago

Vanvettigt goda. Och enkla att göra!
Du gjorde tolv. Första gången gjorde jag 24 på samma deg, men tyckte det blev för mäktigt. Andra gången gjorde jag 48st på samma deg och det blev en kaka med två goda tuggor, fantastiska!

Lars Ellerman
Lars Ellerman
2 years ago

Farligt goda 🤗Med vänlig hälsning, Lars Ellerman

Mona
Mona
2 years ago

Salamoslikom Camilla!

Fantastiska recept som läskar sööönder! MEEEN jag får inte till mördegen!!! Den blir torr och inte gyllene… Jag har gjort den 2 ggr och tänkt noga på att inte lägga för mkt mjöl.. Men det blir ändå torrt? 🙁 vad gör jag för fel? Kan det va ugnen?? 😁

Mona

Linnea
Linnea
2 years ago

Om man väljer att göra i en mini muffins plåt hur länge rekommenderar du att ha dom i ugnen då? 😃

Sofie
Sofie
2 years ago

Hej! Jag är en ny bak-fantast & äger ingen muffinsplåt, går det att göra i bara vanliga muffinsformar då?🥺🥰

Tanja
Tanja
2 years ago

Hej om man ska göra dom i mini muffins plåt hur länge ska man ha dom i ugnen då? Tack för svar🤩

Malin
Malin
2 years ago

Om man ska göra den glutenfri och inte har pofiber hemma, funkar det med maizena istället?

Johanna
Johanna
1 year ago

Går det bra att ha mörk choklad? 😊

Ann-Catrin Thunberg
Ann-Catrin Thunberg
1 year ago

Mycket goda!

Tips!

  • Gör kakorna veganska genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin, chokladen mot vegansk mjölkchoklad och vispgrädde mot växtbaserad vispgrädde.
  • Gör kakorna glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot 5 dl glutenfri mjölmix och 2 tsk pofiber.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?