Centersnittar – kolakakor med center

centersnittar

Idag har jag haft en riktigt effektiv dag och betat av många deadlines. Vissa dagar har jag ett riktigt kreativt flyt och skulle typ kunna baka, fota och filma hela dagarna. Nu när jag är hemma med bebis så är jag lite begränsad och gör nästan allt jobb för kommande vecka på helgen då min man är med barnen men jag tror att den sån begränsning faktiskt bara är bra för då blir (nästan) allting superbra när man väl får tid för att baka.

Veckans sista recept är dessa försvinnande goda kolakakor eller kolasnitt med centerchoklad! Ni vet ju, att jag älskar att göra mina kolasnitt lite tjockare så att de blir segmjuka i konsistensen. Dessa blev på riktigt alldeles för goda, jag fick hejda mig för att inte äta upp allt själv. Tack och lov så kom några vänner förbi strax efter jag fotat och kunde rädda mig från att föräta mig på dessa fantastiska småkakor.

kolasnittar med center

Och ni kan ju bara föreställa er. Jag är i vanliga fall inte överlyrisk över att äta större mängder av kakor. Man blir ganska mätt bara av att baka, känna lukten, style:a, fota och eventuellt också filma bakverket men dessa centersnittar vart beroendeframkallande från första tugga!

kolasnittar center

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

centersnittar

Centersnittar – kolakakor med center

Portioner: 24

Ingredienser

100 g mjukt smör
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
0,5 tsk salt
2,25 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
3 rullar centerchoklad á 78g
flingsalt att garnera med

Tips!

  • Gör dessa centersnittar glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot 3 dl glutenfri mjölmix.

Dela receptet

Portioner: 24st

Ingredienser

100 g mjukt smör
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
0,5 tsk salt
2,25 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
3 rullar centerchoklad á 78g
flingsalt att garnera med

TIPS!

  • Gör dessa centersnittar glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot 3 dl glutenfri mjölmix.

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper.
  2. Vispa ihop smör, strösocker och sirap till en krämig smet med hjälp av en elvisp i en bunke.
  3. Ha sedan i vetemjöl, bakpulver, salt och vaniljsocker. Arbeta ihop bara precis tills det blir en deg.
  4. Dela degen i två lika stora delar och rulla varje del till en längd, lägg på en plåt med bakplåtspapper och tryck ner centerchokladen i degen så som jag gjort i bilden ovan (1 rulle center per längd, den tredje rullen ska användas efter gräddning.
  5. Grädda längderna i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter.
  6. Lägg på mer centerchoklad medan längderna fortfarande är varma och låt längderna svalna lite innan du skär dem på snedden i 12 bitar vardera. Garnera med flingsalt. Låt kakorna sedan stelna och sätta sig lite i kylskåpet innan du serverar dem eller förvarar dem i en lufttät burk i kylskåpet.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper.
  2. Vispa ihop smör, strösocker och sirap till en krämig smet med hjälp av en elvisp i en bunke.
  3. Ha sedan i vetemjöl, bakpulver, salt och vaniljsocker. Arbeta ihop bara precis tills det blir en deg.
  4. Dela degen i två lika stora delar och rulla varje del till en längd, lägg på en plåt med bakplåtspapper och tryck ner centerchokladen i degen så som jag gjort i bilden ovan (1 rulle center per längd, den tredje rullen ska användas efter gräddning.
  5. Grädda längderna i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter.
  6. Lägg på mer centerchoklad medan längderna fortfarande är varma och låt längderna svalna lite innan du skär dem på snedden i 12 bitar vardera. Garnera med flingsalt. Låt kakorna sedan stelna och sätta sig lite i kylskåpet innan du serverar dem eller förvarar dem i en lufttät burk i kylskåpet.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

4.5 4 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
23 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Ida
Ida
2 years ago

Går det att byta ut center mot plopp choklad?

Karina
Karina
2 years ago

Hur många gram center är det i en rulle? Det kan vara bra att veta om man t.ex. köper center i lösvikt 😊

Jessica
Jessica
2 years ago

Tack för bra recept! Går de att frysa eller kan de förvaras i kyl en vecka?

Ronja Fornell
Ronja Fornell
2 years ago

Mina bara flöt ut 😩 Vad gjorde jag för fel?

Elin
Elin
Svara till  Ronja Fornell
2 years ago

Jag undrar också vad man gör för fel om de bara flyter ut? Har gjort kolasnittar förut nämligen och de flöt ut och blev lövtunna. 😏Vill undvika det den här gången. 🧐

Emma
Emma
2 years ago

vad gjorde jag för fel, min choklad smälte knappt :/

Carina
Carina
2 years ago

Bästa kakorna ever! Och absolut livsfarliga! Det går inte att bara att ta en bit…. <3

Sara.T
Sara.T
Svara till  camillahamid
2 years ago

Verkligen de godaste snittarna eveeer!

Susan
Susan
2 years ago

De ser goda ut. Har du flingsalt på? Ser ut så på bilderna men står inget i receptet.

Jessica
Jessica
2 years ago

Hej !

Trycker du inte ut längderna före du gräddar dom? Eller gräddas dom som på bilden?

Ser sjukligt goda ut, måste prova 😊

Britta
Britta
2 years ago

Hej Camilla,
Du låter viker alltså inte över degen över center utan trycker endast ner dom? På mjölkchoklad-snittarna så viker man ju över degen runt hela mjölkchokladen

Anna
Anna
1 year ago

Hej. Blev så sugen på att baka dessa men den enda choklad jag hade hemma var Marabou dajm. Grovhackade och petade i innan ugn , så knaprigt och gott🤩

Alicia
Alicia
1 year ago

Kan man frysa in dem

Tips!

  • Gör dessa centersnittar glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot 3 dl glutenfri mjölmix.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?