Kokostårta med citron

Saftig tårtbotten med kokos, syrlig färskostkräm och lemon curd. Låter det som en dröm tillsammans? Det är det. Den här tårtan är perfekt för dig, som precis som jag, älskar syrliga tårtor. Just den här kokostårtan riktigt smälter i munnen och piggar verkligen upp smaklökarna.

I vanliga fall brukar jag täcka hela tårtan med frosting men idag fick det bli en naked cake, alltså naken tårta där man ser bottnarna och fyllningen. Fyllningen har jag spritsat ut med min favorittyll JEM3ES.

Receptet bakas i en rund springform med diameter på 20 cm och ger 6-8 generösa bitar. Vill du baka den i en form med diameter på 23 cm så tar du bara alla ingredienser x1,5.

Lemon curd:

5 äggulor från stora ägg

2 hela stora ägg

rivet skal från 1 citron

110 ml citronsaft = saft från ca 3 citroner

1 dl strösocker

50 g kallt smör

Tårtbotten med kokos:

50 g smör

1 dl mjölk

3ägg

2,25 dl strösocker

3 dl vetemjöl

2 dl kokosflingor

2 tsk bakpulver

Färskostkräm med citron:

600 g färskost

2 dl vispgrädde

fint rivet skal från 1 citron

2 dl florsocker

2 tsk vaniljsocker

Steg för steg-bilder på hur man gör lemon curd.
Steg för steg-bilder på hur man bakar tårtbotten med kokos och syrlig färskostkräm.

Gör såhär:

  1. Börja med att göra lemon curd. ägg äggulor, ägg, rivet citronskal, citronsaft och strösocker i en värmetålig skål eller bunke. Snabbast och enklast är att använda en bunke i metall då den leder värme mycket bättre än en skål i glas.
  2. Häll upp ca 1 dl vatten i en kastrull. Låt vattnet sjuda på medelvärme med bunken ställd på kastrullens öppning. Det är viktigt att vattnet sjuder och inte kokar för att det ska bli en härlig kräm och inte äggröra av äggen. Rör om hela tiden, ca 5 minuter, tills krämen tjocknat och fått samma konsistens som en bearnaisesås.
  3. Ta bort bunken från värmen. Skär smöret i bitar och rör ner det i den varma lemon curden tills den smält helt. Smöret gör både så att lemon curden svalnar snabbt, bryter av syrligheten på ett bra sätt och ger curden en riktigt fin blank finish.
  4. Häll upp curden i en lufttät burk och låt svalna innan du har på locket och ställer i kylskåpet för att svalna helt och hållet, minst 1 timme.
  5. Sätt ugnen på 150 grader (över- och undervärme). Fodra din springform med bakplåtspapper.
  6. Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Häll i mjölken. Rör om och låt svalna.
  7. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med elvisp i en bunke. Tillsätt vetemjöl, kokosflingor, vaniljsocker och bakpulver. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
  8. Häll ner smörmjölken i bunken och vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott. Häll upp smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 45-60 minuter eller tills att den är helt genomgräddad.
  9. Vänd tårtbotten upp och ner på ett galler för att svalna innan du skär den i tre delar.
  10. Färskostkrämen gör du enkelt genom att vispa ihop färskost och ovispad grädde i en bunke med elvisp tills det får en tjock och krämig konsistens. Detta tar några minuter så ha is i magen.
  11. Ta bort elvispen och tillsätt rivet citronskal, florsocker och vaniljsocker. Vänd försiktigt ihop detta till en jämn frosting med slickepott.
  12. Spritsa eller bre ut frostingen på de två första bottnarna. På det översta lagret spritsar du bara frosting längs med kanten och häller sedan upp lemon curd på resten av ytan. Bre ut i ett jämnt lager. Dekorera med citronmeliss och servera direkt eller förvara i kylskåpet.
Prenumerera
Notis om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x