Ljuvliga knäckklubbor är precis vad det låter som: knäck i klubbformat!
Vill du göra din knäck lite extra piffig och pysslig så kan du göra knäcklubbor! Det är alltså knäck fast man gör dem som klubbor som man kan hålla i en klubbpinne. Ett lite roligare sätt att servera knäcken på! Dessa godingar har jag förutom rostade & salta mandlar för lite extra crunch och smak, även smaksatt med apelsinzest. Så himla gott!
Knäckklubbor kräver inga specialformar eller så, formarna till knäckklubban gör man med bakplåtsppapper och klubbpinnarna kan du byta ut mot allt från polkagrisstänger till glasspinnar. Bara fantasin sätter gränser!
Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.
10 g saltad och rostad sötmandel (1 liten näve, inte så noga)
1 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
1 dl brunt farinsocker
zest/fint rivet skal från 1 stor apelsin
Tips!
Gör veganska knäckklubbor genom att byta ut vispgrädden mot växtbaserad vispgrädde.
Är du allergisk mot sötmandel så kan du utesluta den eller ersätta med rostade solroskärnor.
Knäcken förvaras sedan torrt och svalt. Förvarar du dem i kylen så kommer de att bli kladdiga.
Man kan frysa knäck men de håller i flera veckor utan att bli gammalt. Fryser du knäcken, så kommer det som ovan sagt att bli kladdigt.
Dela receptet
Så här gör du:
Steg för steg:
Video:
Så här gör du:
Klubbformar: Börja med att göra klubbformarna. Till det behöver du en bred skål med socker som klubborna kommer att stå i sen, två ark med bakplåtspapper, sax och tejp. Klipp bakplåtspappret i kvadrater med måtten 10×10 cm.
Klipp från ett hörn in mot mitten och snurra ihop till en konform, så tight du bara kan. Tejpa så att den håller formen (se videon ovan för att se exakt hur jag gör). Stick ner spetsen i sockret så att undersidan av formen sticker upp. Ställ allt åt sidan under tiden som du gör knäcksmeten.
Knäcksmet: Finhacka sötmandeln. Ställ åt sidan.
Ha ner vispgrädde, sirap och farinsocker i en kastrull. Låt koka upp till 125-127 grader. Har du ingen termometer så kan du göra kulprovet genom att klicka i lite smet i ett glas med kallt vatten. Kan du forma smeten till en lite hård boll så är smeten klar.
Ta bort kastrullen från värmen. Tillsätt apelsinzest och hackad sötmandel. Rör om tills allt fördelat sig jämnt i smeten. Häll över smeten i en bägare och häll sedan försiktigt över smeten i klubbformarna.
Låt knäcken stelna lite grann i rumstemperatur innan du sticker ner klubbpinnarna och sedan ställer allt i kylskåpet för att stelna i minst 1h eller tills de stelnat helt och hållet.
Låt pappret på klubborna vara kvar till servering. Pappret tas bort först när en klubba ska ätas.
Steg för steg:
Det finns ingen steg för steg bild för detta inlägg
10 g saltad och rostad sötmandel (1 liten näve, inte så noga)
1 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
1 dl brunt farinsocker
zest/fint rivet skal från 1 stor apelsin
TIPS!
Gör veganska knäckklubbor genom att byta ut vispgrädden mot växtbaserad vispgrädde.
Är du allergisk mot sötmandel så kan du utesluta den eller ersätta med rostade solroskärnor.
Knäcken förvaras sedan torrt och svalt. Förvarar du dem i kylen så kommer de att bli kladdiga.
Man kan frysa knäck men de håller i flera veckor utan att bli gammalt. Fryser du knäcken, så kommer det som ovan sagt att bli kladdigt.
Dela receptet
Såhär gör du:
Klubbformar: Börja med att göra klubbformarna. Till det behöver du en bred skål med socker som klubborna kommer att stå i sen, två ark med bakplåtspapper, sax och tejp. Klipp bakplåtspappret i kvadrater med måtten 10×10 cm.
Klipp från ett hörn in mot mitten och snurra ihop till en konform, så tight du bara kan. Tejpa så att den håller formen (se videon ovan för att se exakt hur jag gör). Stick ner spetsen i sockret så att undersidan av formen sticker upp. Ställ allt åt sidan under tiden som du gör knäcksmeten.
Knäcksmet: Finhacka sötmandeln. Ställ åt sidan.
Ha ner vispgrädde, sirap och farinsocker i en kastrull. Låt koka upp till 125-127 grader. Har du ingen termometer så kan du göra kulprovet genom att klicka i lite smet i ett glas med kallt vatten. Kan du forma smeten till en lite hård boll så är smeten klar.
Ta bort kastrullen från värmen. Tillsätt apelsinzest och hackad sötmandel. Rör om tills allt fördelat sig jämnt i smeten. Häll över smeten i en bägare och häll sedan försiktigt över smeten i klubbformarna.
Låt knäcken stelna lite grann i rumstemperatur innan du sticker ner klubbpinnarna och sedan ställer allt i kylskåpet för att stelna i minst 1h eller tills de stelnat helt och hållet.
Låt pappret på klubborna vara kvar till servering. Pappret tas bort först när en klubba ska ätas.
Klubbformar: Börja med att göra klubbformarna. Till det behöver du en bred skål med socker som klubborna kommer att stå i sen, två ark med bakplåtspapper, sax och tejp. Klipp bakplåtspappret i kvadrater med måtten 10×10 cm.
Klipp från ett hörn in mot mitten och snurra ihop till en konform, så tight du bara kan. Tejpa så att den håller formen (se videon ovan för att se exakt hur jag gör). Stick ner spetsen i sockret så att undersidan av formen sticker upp. Ställ allt åt sidan under tiden som du gör knäcksmeten.
Knäcksmet: Finhacka sötmandeln. Ställ åt sidan.
Ha ner vispgrädde, sirap och farinsocker i en kastrull. Låt koka upp till 125-127 grader. Har du ingen termometer så kan du göra kulprovet genom att klicka i lite smet i ett glas med kallt vatten. Kan du forma smeten till en lite hård boll så är smeten klar.
Ta bort kastrullen från värmen. Tillsätt apelsinzest och hackad sötmandel. Rör om tills allt fördelat sig jämnt i smeten. Häll över smeten i en bägare och häll sedan försiktigt över smeten i klubbformarna.
Låt knäcken stelna lite grann i rumstemperatur innan du sticker ner klubbpinnarna och sedan ställer allt i kylskåpet för att stelna i minst 1h eller tills de stelnat helt och hållet.
Låt pappret på klubborna vara kvar till servering. Pappret tas bort först när en klubba ska ätas.
Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.
Varför har du brunt farinsocker i klubborna men strösocker i det vanliga knäck receptet? 😊
Det ger en djupare kolasmak 🥰
Tack för svar! Om jag vill testa att göra knäck med farinsocker, ska det vara lika mycket som strösocker? 😍
De var jättegoda
Vad kul 😍
Så otroligt bra!
😍😍😍
Receptet var jättebra! Blev både gott och fint! Ska göra den igen😍
Åh, vad glad jag blir att du gillade det! 😍