Knäckig rödvinbärspaj

En ljuvligt god knäckig rödvinbärspaj med sötsyrlig fyllning av röda vinbär och en knäckig smultopping med havregryn.

Om du tycker om att balansera dina bakverk mellan sött och syrligt så är knäckig rödvinbärspajen något för dig. En rik och fyllig fyllning med syrliga röda vinbär får möta en söt och knäckig smultopping. Smakar underbart som den är men blir ÄNNU godare tillsammans med vaniljglass.

I vanlig ordning så gör jag mina bärpajer med syltsocker. Det här är ett litet hack jag har kommit på för att inte bara slippa en bärfyllning som vätskar sig utan också för att bevara knäckigheten i smultoppingen. Det går såklart att göra pajen på vanligt strösocker men syltsockret gör verkligen det där lilla extra.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

knäckig rödvinbärspaj

Knäckig rödvinbärspaj

Portioner: 6-8

Ingredienser

Fyllning:
1 liter röda vinbär (vikten är med kvistarna inräknade)
1 dl syltsocker
4 tsk potatismjöl eller majsstärkelse

Knäckig smuldeg:
175 g smör
2 dl strösocker
2 krm salt
3 dl havregryn
1,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
0,5 dl ljus sirap

Tips!

  • Knäckig rödvinbärspaj gör du enkelt glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 2,5 dl glutenfri mjölmix.
  • Gör pajen vegansk genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin.

Dela receptet

Portioner: 6-8st

Ingredienser

Fyllning:
1 liter röda vinbär (vikten är med kvistarna inräknade)
1 dl syltsocker
4 tsk potatismjöl eller majsstärkelse

Knäckig smuldeg:
175 g smör
2 dl strösocker
2 krm salt
3 dl havregryn
1,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
0,5 dl ljus sirap

TIPS!

  • Knäckig rödvinbärspaj gör du enkelt glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 2,5 dl glutenfri mjölmix.
  • Gör pajen vegansk genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin.

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet bakas i en pajform med diameter på 20-23 cm, vilket ger ca 6-8 generösa portioner knäckig rödvinbärspaj.

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Plocka bort alla röda vinbär från sina kvistar. Skölj av ordentligt under vatten och blanda ihop dem med resten av ingredienserna till fyllningen i pajformen.
  3. I en bunke blandar du ihop strösocker, salt, havregryn, vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver.
  4. Smält smöret i en kastrull och häll sedan ner det i bunken tillsammans med sirap. Rör ihop till en jämn smet och klicka ut den på bärfyllningen. Smula försiktigt ut i ett jämnt lager över bären.
  5. Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 30-40 minuter eller tills den fått fin färg.
  6. Pajen är jättegod att servera direkt men det går utmärkt att förvara den i kylskåpet tills den svalnat. Servera med en kula vaniljglass eller massor med vaniljsås!
Steg för steg

Video

Receptet bakas i en pajform med diameter på 20-23 cm, vilket ger ca 6-8 generösa portioner knäckig rödvinbärspaj.

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Plocka bort alla röda vinbär från sina kvistar. Skölj av ordentligt under vatten och blanda ihop dem med resten av ingredienserna till fyllningen i pajformen.
  3. I en bunke blandar du ihop strösocker, salt, havregryn, vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver.
  4. Smält smöret i en kastrull och häll sedan ner det i bunken tillsammans med sirap. Rör ihop till en jämn smet och klicka ut den på bärfyllningen. Smula försiktigt ut i ett jämnt lager över bären.
  5. Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 30-40 minuter eller tills den fått fin färg.
  6. Pajen är jättegod att servera direkt men det går utmärkt att förvara den i kylskåpet tills den svalnat. Servera med en kula vaniljglass eller massor med vaniljsås!
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

5 1 Rösta
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
9 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Narjes
Narjes
2 years ago

Vad kan man använda istället för sirap??

Anna
Anna
Svara till  Narjes
2 years ago

Honung kanske

Lydia
Lydia
2 years ago

Letar och letar men hittar inte en knapp man kan använda sig utav för att skriva ut ditt recept. Vore fantastiskt att bara kunna klicka på en knapp och få ut ditt fina recept. Ha det bäst <3

Nashwa
Nashwa
2 years ago

Hej! Kan man använda frysta bär?

Nashwa
Nashwa
Svara till  camillahamid
2 years ago

Och om man inte har syltsocker, vad rekommenderar du istället? 🙂

Heléne Svensson
Heléne Svensson
1 year ago

Kan man använda gelésocker istället för syltsocker?

Tips!

  • Knäckig rödvinbärspaj gör du enkelt glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 2,5 dl glutenfri mjölmix.
  • Gör pajen vegansk genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?