
Om du tycker om att balansera dina bakverk mellan sött och syrligt så är knäckig rödvinbärspajen något för dig. En rik och fyllig fyllning med syrliga röda vinbär får möta en söt och knäckig smultopping. Smakar underbart som den är men blir ÄNNU godare tillsammans med vaniljglass.

I vanlig ordning så gör jag mina bärpajer med syltsocker. Det här är ett litet hack jag har kommit på för att inte bara slippa en bärfyllning som vätskar sig utan också för att bevara knäckigheten i smultoppingen. Det går såklart att göra pajen på vanligt strösocker men syltsockret gör verkligen det där lilla extra.
Receptet bakas i en pajform med diameter på 20-23 cm, vilket ger ca 6-8 generösa portioner knäckig rödvinbärspaj.
Fyllning:
1 liter röda vinbär (vikten är med kvistarna inräknade)
1 dl syltsocker
4 tsk potatismjöl eller majsstärkelse
Knäckig smuldeg:
175 g smör
2 dl strösocker
2 krm salt
3 dl havregryn
1,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
0,5 dl ljus sirap

Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
- Plocka bort alla röda vinbär från sina kvistar. Skölj av ordentligt under vatten och blanda ihop dem med resten av ingredienserna till fyllningen i pajformen.
- I en bunke blandar du ihop strösocker, salt, havregryn, vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver.
- Smält smöret i en kastrull och häll sedan ner det i bunken tillsammans med sirap. Rör ihop till en jämn smet och klicka ut den på bärfyllningen. Smula försiktigt ut i ett jämnt lager över bären.
- Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 30-40 minuter eller tills den fått fin färg.
- Pajen är jättegod att servera direkt men det går utmärkt att förvara den i kylskåpet tills den svalnat. Servera med en kula vaniljglass eller massor med vaniljsås!
TIPS!
- Knäckig rödvinbärspaj gör du enkelt glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 2,5 dl glutenfri mjölmix.
- Gör pajen vegansk genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin.
Vad kan man använda istället för sirap??
Honung kanske
Letar och letar men hittar inte en knapp man kan använda sig utav för att skriva ut ditt recept. Vore fantastiskt att bara kunna klicka på en knapp och få ut ditt fina recept. Ha det bäst <3
Hejhej! Tack för förfrågan, vi jobbar på att få den funktionen på bloggen! ❤️
Hej! Kan man använda frysta bär?
Hejhej! Funkar utmärkt 🥰
Och om man inte har syltsocker, vad rekommenderar du istället? 🙂
Kan man använda gelésocker istället för syltsocker?
Hejhej, det går bra i detta recept ☺️