Knäckig rödvinbärspaj

58 röster
knäckig rödvinbärspaj
En ljuvligt god knäckig rödvinbärspaj med sötsyrlig fyllning av röda vinbär och en knäckig smultopping med havregryn.

Om du tycker om att balansera dina bakverk mellan sött och syrligt så är knäckig rödvinbärspajen något för dig. En rik och fyllig fyllning med syrliga röda vinbär får möta en söt och knäckig smultopping. Smakar underbart som den är men blir ÄNNU godare tillsammans med vaniljglass.

knäckig rödvinbärspaj

I vanlig ordning så gör jag mina bärpajer med syltsocker. Det här är ett litet hack jag har kommit på för att inte bara slippa en bärfyllning som vätskar sig utan också för att bevara knäckigheten i smultoppingen. Det går såklart att göra pajen på vanligt strösocker men syltsockret gör verkligen det där lilla extra.

Receptet bakas i en pajform med diameter på 20-23 cm, vilket ger ca 6-8 generösa portioner knäckig rödvinbärspaj.

Fyllning:

1 liter röda vinbär (vikten är med kvistarna inräknade)

1 dl syltsocker

4 tsk potatismjöl eller majsstärkelse

Knäckig smuldeg:

175 g smör

2 dl strösocker

2 krm salt

3 dl havregryn

1,5 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 msk vaniljsocker

0,5 dl ljus sirap

Steg för steg – bilder på hur man bakar knäckig rödvinbärspaj.

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Plocka bort alla röda vinbär från sina kvistar. Skölj av ordentligt under vatten och blanda ihop dem med resten av ingredienserna till fyllningen i pajformen.
  3. I en bunke blandar du ihop strösocker, salt, havregryn, vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver.
  4. Smält smöret i en kastrull och häll sedan ner det i bunken tillsammans med sirap. Rör ihop till en jämn smet och klicka ut den på bärfyllningen. Smula försiktigt ut i ett jämnt lager över bären.
  5. Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 30-40 minuter eller tills den fått fin färg.
  6. Pajen är jättegod att servera direkt men det går utmärkt att förvara den i kylskåpet tills den svalnat. Servera med en kula vaniljglass eller massor med vaniljsås!

TIPS!

  • Knäckig rödvinbärspaj gör du enkelt glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 2,5 dl glutenfri mjölmix.
  • Gör pajen vegansk genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

9 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Narjes
Narjes
1 år sedan

Vad kan man använda istället för sirap??

Anna
Anna
Svara på  Narjes
1 år sedan

Honung kanske

Lydia
Lydia
1 år sedan

Letar och letar men hittar inte en knapp man kan använda sig utav för att skriva ut ditt recept. Vore fantastiskt att bara kunna klicka på en knapp och få ut ditt fina recept. Ha det bäst <3

Nashwa
Nashwa
1 år sedan

Hej! Kan man använda frysta bär?

Nashwa
Nashwa
Svara på  Camilla Hamid
1 år sedan

Och om man inte har syltsocker, vad rekommenderar du istället? 🙂

Heléne Svensson
Heléne Svensson
10 månader sedan

Kan man använda gelésocker istället för syltsocker?

9
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x