Knäckgrottor

118 röster
knäckgrottor
Spröd mördeg möter seg knäck i knäckgrottor!

Nä, nu kör vi tycker jag! Jag tror inte jag kan hålla mig från att dela julgodis och julbakning längre. Alla smaker som jag förknippar med den här tiden på året är det som gör höst- och vintermörkret hanterbart. Det är mysigt, det är gott och doftar härligt i köket. Först på tur har vi dessa knäckgrottor! Småkakor med mördeg och en grotta med seg knäck med saltade & rostade mandlar. En drömgod kaka, helt enkelt!

knäck småkakor

Receptet bakas i en minimuffinsplåt och ger 24 stycken knäckgrottor.

Har du ingen minimuffinsplåt så kan du göra utan också men det är lättare att göra en kaka med djupare grop och mer knäckfyllning om man använder en minimuffinsplåt.

Mördeg:

4,5 dl vetemjöl

1 dl strösocker

1 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

200 g mjukt, rumstempererat smör

Knäck:

30 g saltad & rostad sötmandel

1 dl vispgrädde

1 dl strösocker

1 dl ljus sirap

2 tsk vaniljsocker

2 krm salt

1 msk smör

flingsalt att garnera med.

knäckgrottor
Steg för steg – bilder på hur man bakar knäckgrottor.

Gör såhär:

  1. Mördeg: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Blanda ihop vetemjöl, strösocker, bakpulver och vaniljsocker i en bunke. Tillsätt det rumstempererade smöret och arbeta ihop med händerna bara precis tills det går ihop till en jämn deg.
  3. Dela degen i 24 lika stora delar. Rulla varje deg till en jämn boll och fördela degbollarna i en minimuffinsplåt.
  4. Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 15 minuter. De ska fortfarande kännas lite mjuka och inte hunnit få färg på ovansidan när de är klara.
  5. Tryck ett runt skafft i mitten på varje kaka medan de fortfarande är varma för att skapa en grop. Jag använde en rak silikonkavel med diameter på ca 2-2,5 cm för att göra mina gropar men du kan ta det du har hemma bara.
  6. Låt kakorna ligga kvar i minimuffinsplåten medan du kokar knäcken.
  7. Knäck: Grovhacka sötmandlarna, ställ åt sidan.
  8. Koka upp vispgrädde, strösocker, sirap, vaniljsocker och salt i en tjockbottnad kastrull på hög värme till 125 grader.
  9. Ta bort kastrullen från värmen och rör ner smöret och sedan de grovhackade sötmandlarna.
  10. Fyll kakorna med knäcksmeten med hjälp av en sked.
  11. Låt kakorna stå i kylskåpet i minimuffinsplåten i minst 1h innan du tar ut dem ur minimuffinsplåten, garnerar med flingsalt och serverar eller förvarar i en lufttät burk i kylskåpet.

TIPS!

  • Gör knäckgrottorna veganska genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin och vispgrädden mot växtbaserad vispbar grädde.
  • Gör knäckgrottorna glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot 5 dl glutenfri mjölmix och 1 dl majsstärkelse.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest
6 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Veronika
Veronika
1 månad sedan

Hur länge håller dom

Elin
Elin
1 månad sedan

Kan man göra detta men använda hallonsylt, som hallongrottor liksom? Dock inte förgrädda utan ha i sylten när det är deg?

köksblandare med diskmaskinsavstängning
1 månad sedan

hej dem såg så goda ut tack för att du delade med dig 🙂

Anna
Anna
1 månad sedan

Ska man koka denna knäck lääääänge också?

6
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x