Knäckgrottor

Fotograf: Ulrika Pousette

Spröd mördeg möter seg knäck i knäckgrottor!

Reklam för min webbshop

Nä, nu kör vi tycker jag! Jag tror inte jag kan hålla mig från att dela julgodis och julbakning längre. Alla smaker som jag förknippar med den här tiden på året är det som gör höst- och vintermörkret hanterbart. Det är mysigt, det är gott och doftar härligt i köket. Först på tur har vi dessa knäckgrottor! Småkakor med mördeg och en grotta med seg knäck med saltade & rostade mandlar. En drömgod kaka, helt enkelt!

Har du ingen minimuffinsplåt så kan du göra utan också men det är lättare att göra en kaka med djupare grop och mer knäckfyllning om man använder en minimuffinsplåt.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Knäckgrottor

Portioner: 24

Ingredienser

Mördeg:
4,5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
200 g mjukt, rumstempererat smör

Knäck:
30 g saltad & rostad sötmandel
1 dl vispgrädde
1 dl strösocker
1 dl ljus sirap
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
1 msk smör

Tips!

  • Gör knäckgrottorna veganska genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin och vispgrädden mot växtbaserad vispbar grädde.
  • Gör knäckgrottorna glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot 5 dl glutenfri mjölmix och 1 dl majsstärkelse.

Dela receptet

Portioner: 24st

Ingredienser

Mördeg:
4,5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
200 g mjukt, rumstempererat smör

Knäck:
30 g saltad & rostad sötmandel
1 dl vispgrädde
1 dl strösocker
1 dl ljus sirap
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
1 msk smör

TIPS!

  • Gör knäckgrottorna veganska genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin och vispgrädden mot växtbaserad vispbar grädde.
  • Gör knäckgrottorna glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot 5 dl glutenfri mjölmix och 1 dl majsstärkelse.

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Mördeg: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Blanda ihop vetemjöl, strösocker, bakpulver och vaniljsocker i en bunke. Tillsätt det rumstempererade smöret och arbeta ihop med händerna bara precis tills det går ihop till en jämn deg.
  3. Dela degen i 24 lika stora delar. Rulla varje deg till en jämn boll och fördela degbollarna i en minimuffinsplåt.
  4. Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 15 minuter. De ska fortfarande kännas lite mjuka och inte hunnit få färg på ovansidan när de är klara.
  5. Tryck ett runt skafft i mitten på varje kaka medan de fortfarande är varma för att skapa en grop. Jag använde en rak silikonkavel med diameter på ca 2-2,5 cm för att göra mina gropar men du kan ta det du har hemma bara.
  6. Låt kakorna ligga kvar i minimuffinsplåten medan du kokar knäcken.
  7. Knäck: Grovhacka sötmandlarna, ställ åt sidan.
  8. Koka upp vispgrädde, strösocker, sirap, vaniljsocker och salt i en tjockbottnad kastrull på hög värme till 125 grader.
  9. Ta bort kastrullen från värmen och rör ner smöret och sedan de grovhackade sötmandlarna.
  10. Fyll kakorna med knäcksmeten med hjälp av en knäcktratt.
  11. Låt kakorna stå i kylskåpet i minimuffinsplåten i minst 1h innan du tar ut dem ur minimuffinsplåten, garnerar med flingsalt och serverar eller förvarar i en lufttät burk i kylskåpet.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Mördeg: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Blanda ihop vetemjöl, strösocker, bakpulver och vaniljsocker i en bunke. Tillsätt det rumstempererade smöret och arbeta ihop med händerna bara precis tills det går ihop till en jämn deg.
  3. Dela degen i 24 lika stora delar. Rulla varje deg till en jämn boll och fördela degbollarna i en minimuffinsplåt.
  4. Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 15 minuter. De ska fortfarande kännas lite mjuka och inte hunnit få färg på ovansidan när de är klara.
  5. Tryck ett runt skafft i mitten på varje kaka medan de fortfarande är varma för att skapa en grop. Jag använde en rak silikonkavel med diameter på ca 2-2,5 cm för att göra mina gropar men du kan ta det du har hemma bara.
  6. Låt kakorna ligga kvar i minimuffinsplåten medan du kokar knäcken.
  7. Knäck: Grovhacka sötmandlarna, ställ åt sidan.
  8. Koka upp vispgrädde, strösocker, sirap, vaniljsocker och salt i en tjockbottnad kastrull på hög värme till 125 grader.
  9. Ta bort kastrullen från värmen och rör ner smöret och sedan de grovhackade sötmandlarna.
  10. Fyll kakorna med knäcksmeten med hjälp av en knäcktratt.
  11. Låt kakorna stå i kylskåpet i minimuffinsplåten i minst 1h innan du tar ut dem ur minimuffinsplåten, garnerar med flingsalt och serverar eller förvarar i en lufttät burk i kylskåpet.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
https://youtu.be/z–UzRQHEPg

Dela receptet

5 1 Rösta
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
17 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Veronika
Veronika
3 years ago

Hur länge håller dom

Elin
Elin
3 years ago

Kan man göra detta men använda hallonsylt, som hallongrottor liksom? Dock inte förgrädda utan ha i sylten när det är deg?

köksblandare med diskmaskinsavstängning
3 years ago

hej dem såg så goda ut tack för att du delade med dig 🙂

Anna
Anna
3 years ago

Ska man koka denna knäck lääääänge också?

Åsa Lundberg
Åsa Lundberg
3 years ago

Hej! Kan man använda små mandelmussel formar isf minimuffins formar?

Oliwia
Oliwia
2 years ago

Går dem att göra utan minimuffinsplåt? 😇

Daina
Daina
2 years ago

När du skriver över- och undervärme menar du vanlig ugn eller kan man ha varmluft?

Daina
Daina
Svara till  camillahamid
2 years ago

Tack 😊

Nadia
Nadia
2 years ago

Kan man göra dessa utan minimuffinsplåten? Tänkte prova göra dessa till julafton, verkar fantastiska! 😍

Jeanette Burström
Jeanette Burström
11 months ago

Går det att förvara kakorna i frysen?

Tips!

  • Gör knäckgrottorna veganska genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin och vispgrädden mot växtbaserad vispbar grädde.
  • Gör knäckgrottorna glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot 5 dl glutenfri mjölmix och 1 dl majsstärkelse.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?