
Om Klara Hammarström själv får välja så ska ett bakverk helst innehålla smakerna mörk choklad, vit choklad och blåbär. Så när hon besökte min talkshow Tre Smaker så var det dem tre smakerna som stod i centrum och blev drömmigt saftiga chokladcupcakes med len chokladfrosting, toppade med rostad vit choklad och sötsyrliga blåbär.
Receptet ger 12 chokladcupcakes à la Klara Hammarström.
Chokladmuffins:
75 g smör
0,5 tsk vaniljsocker
1 dl kallt snabbkaffe
1,5 dl mjölk
1 ägg
3 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
2,5 dl strösocker
Rostad vit choklad:
100 g vit choklad
Frosting:
100 g mörk choklad
300 g rumsvarmt smör
2 dl florsocker
2 msk kakao
Garnering:
250 g färska blåbär
Gör såhär:
- Chokladmuffins: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
- Fördela cupcakeformar i en muffinsplåt.
- Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Tillsätt vaniljsocker, kaffe, mjölk och ägg till smöret.
- Blanda mjöl, kakao, bikarbonat, bakpulver, grovhackad mörk choklad och ströocker, och sikta ner i smörblandningen.
- Vispa till en slät smet för hand med hjälp av en ballongvisp.
- Grädda dina chokladmuffins i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
- Rostad vit choklad: Grovhacka den vita chokladen och sprid ut den på en plåt med bakplåtspapper.
- Rosta den vita chokladen i mitten av ugnen i 5-10 minuter eller tills den fått en fin, gyllenbrun färg. Låt svalna helt och hållet innan du garnerar dina cupcakes med den.
- Frosting: Grovhacka chokladen och lägg den i en värmetålig bunke av glas eller metall.
- Ställ bunken över en kastrull med sjudande vatten och låt chokladen försiktigt smältas under omrörning.
- Vispa smör, florsocker och kakao riktigt krämigt med hjälp av en elvisp.
- Tillsätt sedan chokladen och vispa tills du fått en jämn och fin frosting
- Montering och dekoration: Spritsa de avsvalnade muffinsarna med frostingen som en korg. Fyll korgen med blåbär och smula över rostad vit choklad.
- Servera direkt eller förvara i kylskåpet!