Kladdkaketårta

Fikar man på fredagar, som vi gör i vår familj, är torsdagar den perfekta dagen att baka kladdkaka på! För det är ju ingen hemlighet att kladdkakor ALLTID smakar bäst dagen efter de bakats. Som alla andra skönheter behöver den liksom få sin skönhetssömn, i det här fallet i kylskåpet, för att vara sitt absolut godaste och mumsigaste jag. Den här veckans kladdkaka är en kladdkaketårta med en len och chokladig fyllning.

En garanti för att slippa torra bottnar när man gör tårtor är att ha kladdkaka som tårtbotten! Så länge man har en stabil fyllning som orkar bära upp kladdkakan så är det inga problem att byta ut den klassiska tårtbotten mot kladdkaka. Den här gången körde jag på en cream cheese mörk choklad-frosting men du kan såklart ta det du gillar bäst. En annan smak på cream cheese frosting, smörkräm eller en stabil mousse. Ska du fylla tårtan med mousse rekommenderar jag att du använder tårtring när du ska montera tårtan.

Receptet gäller för två runda formar med diameter på 20 cm och ger 8-10 bitar. Även om tårtan inte är så bred, så blir den väldigt hög vilket gör att den ändå räcker långt.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Kladdkaketårta

Portioner: 8-10

Ingredienser

Ingredienser (kladdkakebottnar):
200 g smör
3 dl strösocker
2 dl brunt farinsocker strö
2 krm äkta vaniljpulver
4 ägg
3 dl vetemjöl
1 dl kakao
2 krm salt

Ingredienser (cream cheese mörk choklad-frosting):
150 g mörk choklad
300 g naturell färskost
100 g mjukt, rumsvarmt smör
1,5 dl florsocker
choklad och physalis till garnering

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 8-10st

Ingredienser

Ingredienser (kladdkakebottnar):
200 g smör
3 dl strösocker
2 dl brunt farinsocker strö
2 krm äkta vaniljpulver
4 ägg
3 dl vetemjöl
1 dl kakao
2 krm salt

Ingredienser (cream cheese mörk choklad-frosting):
150 g mörk choklad
300 g naturell färskost
100 g mjukt, rumsvarmt smör
1,5 dl florsocker
choklad och physalis till garnering

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Botten: Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
  2. Smält smöret i en kastrull eller i microvågsugn och häll över i en bunke.
  3. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda förisktigt bara precis tills allt går ihop till en jämn smet.
  4. Smörj formarna och täck både botten och sidor med bakplåtspapper.
  5. Dela upp smeten jämnt i formarna och grädda kladdkakorna i mitten av ugnen i 20 minuter.
  6. Låt kladdkakorna svalna helt i kylskåpet, gärna över natten, innan du monterar tårtan.
  7. Frosting: Grovhacka den mörka chokladen och smält den i microvågsugn (30 sekunders intervaller) eller över ett vattenbad.
  8. I en bunke vispar du samman färskost och smör till en jämn och fluffig smet med en elvisp.
  9. Tillsätt den smälta chokladen och vispa igen till en jämn smet.
  10. Till sist har du florsockret och fortsätter vispa bara precis tills florsockret gått in i frostingen. Avsluta några vändor försiktigt med slickepott och fyll sedan din tårta med frostingen.
  11. Dekorera med choklad och physalis. Servera direkt eller förvara tårtan i kylskåpet!
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Botten: Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
  2. Smält smöret i en kastrull eller i microvågsugn och häll över i en bunke.
  3. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda förisktigt bara precis tills allt går ihop till en jämn smet.
  4. Smörj formarna och täck både botten och sidor med bakplåtspapper.
  5. Dela upp smeten jämnt i formarna och grädda kladdkakorna i mitten av ugnen i 20 minuter.
  6. Låt kladdkakorna svalna helt i kylskåpet, gärna över natten, innan du monterar tårtan.
  7. Frosting: Grovhacka den mörka chokladen och smält den i microvågsugn (30 sekunders intervaller) eller över ett vattenbad.
  8. I en bunke vispar du samman färskost och smör till en jämn och fluffig smet med en elvisp.
  9. Tillsätt den smälta chokladen och vispa igen till en jämn smet.
  10. Till sist har du florsockret och fortsätter vispa bara precis tills florsockret gått in i frostingen. Avsluta några vändor försiktigt med slickepott och fyll sedan din tårta med frostingen.
  11. Dekorera med choklad och physalis. Servera direkt eller förvara tårtan i kylskåpet!
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
2 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Lina
Lina
2 years ago

Vilken tyll har du använt när du garnerat med frostingen?

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?