Kladdkaketårta

kladdkaketårta1

Fikar man på fredagar, som vi gör i vår familj, är torsdagar den perfekta dagen att baka kladdkaka på! För det är ju ingen hemlighet att kladdkakor ALLTID smakar bäst dagen efter de bakats. Som alla andra skönheter behöver den liksom få sin skönhetssömn, i det här fallet i kylskåpet, för att vara sitt absolut godaste och mumsigaste jag. Den här veckans kladdkaka är en kladdkaketårta med en len och chokladig fyllning.kladdkaketårta2

En garanti för att slippa torra bottnar när man gör tårtor är att ha kladdkaka som tårtbotten! Så länge man har en stabil fyllning som orkar bära upp kladdkakan så är det inga problem att byta ut den klassiska tårtbotten mot kladdkaka. Den här gången körde jag på en cream cheese mörk choklad-frosting men du kan såklart ta det du gillar bäst. En annan smak på cream cheese frosting, smörkräm eller en stabil mousse. Ska du fylla tårtan med mousse rekommenderar jag att du använder tårtring när du ska montera tårtan.kladdkaketårta4

Receptet gäller för två runda formar med diameter på 20 cm och ger 8-10 bitar. Även om tårtan inte är så bred, så blir den väldigt hög vilket gör att den ändå räcker långt.

 

Ingredienser (kladdkakebottnar):

200 g smör

3 dl strösocker

2 dl brunt farinsocker strö

2 krm äkta vaniljpulver

4 ägg

3 dl vetemjöl

1 dl kakao

2 krm salt

Gör såhär:
  1. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
  2. Smält smöret i en kastrull eller i microvågsugn och häll över i en bunke.
  3. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda förisktigt bara precis tills allt går ihop till en jämn smet.
  4. Smörj formarna och täck både botten och sidor med bakplåtspapper.
  5. Dela upp smeten jämnt i formarna och grädda kladdkakorna i mitten av ugnen i 20 minuter.
  6. Låt kladdkakorna svalna helt i kylskåpet, gärna över natten, innan du monterar tårtan.

 

Ingredienser (cream cheese mörk choklad-frosting):

150 g mörk choklad

300 g naturell färskost

100 g mjukt, rumsvarmt smör

1,5 dl florsocker

 

choklad och physalis till garnering
Gör såhär:

  1. Grovhacka den mörka chokladen och smält den i microvågsugn (30 sekunders intervaller) eller över ett vattenbad.
  2. I en bunke vispar du samman färskost och smör till en jämn och fluffig smet med en elvisp.
  3. Tillsätt den smälta chokladen och vispa igen till en jämn smet.
  4. Till sist har du florsockret och fortsätter vispa bara precis tills florsockret gått in i frostingen. Avsluta några vändor försiktigt med slickepott och fyll sedan din tårta med frostingen.
  5. Dekorera med choklad och physalis. Servera direkt eller förvara tårtan i kylskåpet!
Prenumerera
Notis om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x