Kladdkakemuffins med jordnötsgömma & kola

Kladdiga kladdkakemuffins med en gömma av jordnötssmör, toppad med len kola.

Häromdagen såg jag att världens bästa Fredriks Fika hade lagt upp ett fantasistisk recept på kladdkakemuffins med jordnötsgömma och jag blev så inspirerad och sugen på att baka något liknande jag med. Choklad, kladd och jordnötssmör är en ljuvlig kombination och i min version la jag även till len smörkola istället för noblesse på toppen som i Fredriks recept. Dessa blev så galet goda! Lite som snickerskladdkaka fast i portionsformat.

Och följ Fredriks Fika om ni inte gör det! Han är inte bara en underbar receptkreatör utan även en fastastisk människa!

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Kladdkakemuffins med jordnötsgömma & kola

Portioner: 12

Ingredienser

Kladdkakemuffins:
200 g smör
3 dl strösocker
1,5 dl kakao
0,5 tsk salt
3 ägg
1,5 dl vetemjöl

Smörkola:
2,5 dl vispgrädde
1 dl brunt farinsocker
1 dl ljus sirap
1 msk vaniljsocker
0,5 tsk salt
200 g smör, rumsvarmt

Tips!

  • Gör glutenfria kladdkakemuffins genom att byta ut vetemjölet mot 2 dl glutenfri mjölmix och öka gräddningstiden något. Håll koll!
  • Gör veganska kladdkakemuffins genom att byta ut smöret och vispgrädden mot mjölkfritt margarin och varje ägg mot 3 msk växtbaserad mjölk.

Dela receptet

Portioner: 12st

Ingredienser

Kladdkakemuffins:
200 g smör
3 dl strösocker
1,5 dl kakao
0,5 tsk salt
3 ägg
1,5 dl vetemjöl

Smörkola:
2,5 dl vispgrädde
1 dl brunt farinsocker
1 dl ljus sirap
1 msk vaniljsocker
0,5 tsk salt
200 g smör, rumsvarmt

TIPS!

  • Gör glutenfria kladdkakemuffins genom att byta ut vetemjölet mot 2 dl glutenfri mjölmix och öka gräddningstiden något. Håll koll!
  • Gör veganska kladdkakemuffins genom att byta ut smöret och vispgrädden mot mjölkfritt margarin och varje ägg mot 3 msk växtbaserad mjölk.

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Kladdkakemuffins: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fördela muffinsformar i en muffinsplåt för 12 muffins.
  2. Smält smöret på medelvärme i en rymlig kastrull.
  3. Tillsätt strösocker, kakao och salt. Blanda ihop och rör sedan ner ett ägg i taget. Lättast blir det om man blandar med en ballongvisp.
  4. Ha till sist ner vetemjölet och rör försiktigt ihop till en jämn smet.
  5. Fördela smeten i muffinsformarna. Smeten kommer att resa sig när du har i jordnötsfyllningen så fyll inte hela vägen upp utan bara 2/3 av formen.
  6. Jordnötsgömma: Spritsa eller klicka 2 msk jordnötssmör i mitten på varje muffin och grädda dina kladdkakemuffins i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Alla ugnar är olika effektiva och varierar därför i gräddningstid för den perfekta kladdkakans konsistens men du vet att kladdkakorna ä klara när kanterna är gräddade men de fortfarande är lite vobbliga med en väldigt kladdig insida).
  7. Låt kladdkakorna stå i kylskåpet i minst 1h innan du garnerar med smörkola och jordnötter.
  8. Smörkola: Koka upp grädde, farinsocker och sirap till 118 grader i en tjockbottnad kastrull. Häll över kolan i en bunke och ha ner smöret, lite i taget under konstant vispning på medelhastighet med elvisp. Fortsätt vispa tills kolan svalnat lite. Låt den sedan svalna helt och hållet i rumstemperatur innan du har den på dina kladdkakor.
  9. Toppa dina kladdkakor med kolan, garnera med grovhackade jordnötter. Servera direkt eller förvara i kylskåpet!
Steg för steg

Video
  1. Kladdkakemuffins: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fördela muffinsformar i en muffinsplåt för 12 muffins.
  2. Smält smöret på medelvärme i en rymlig kastrull.
  3. Tillsätt strösocker, kakao och salt. Blanda ihop och rör sedan ner ett ägg i taget. Lättast blir det om man blandar med en ballongvisp.
  4. Ha till sist ner vetemjölet och rör försiktigt ihop till en jämn smet.
  5. Fördela smeten i muffinsformarna. Smeten kommer att resa sig när du har i jordnötsfyllningen så fyll inte hela vägen upp utan bara 2/3 av formen.
  6. Jordnötsgömma: Spritsa eller klicka 2 msk jordnötssmör i mitten på varje muffin och grädda dina kladdkakemuffins i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Alla ugnar är olika effektiva och varierar därför i gräddningstid för den perfekta kladdkakans konsistens men du vet att kladdkakorna ä klara när kanterna är gräddade men de fortfarande är lite vobbliga med en väldigt kladdig insida).
  7. Låt kladdkakorna stå i kylskåpet i minst 1h innan du garnerar med smörkola och jordnötter.
  8. Smörkola: Koka upp grädde, farinsocker och sirap till 118 grader i en tjockbottnad kastrull. Häll över kolan i en bunke och ha ner smöret, lite i taget under konstant vispning på medelhastighet med elvisp. Fortsätt vispa tills kolan svalnat lite. Låt den sedan svalna helt och hållet i rumstemperatur innan du har den på dina kladdkakor.
  9. Toppa dina kladdkakor med kolan, garnera med grovhackade jordnötter. Servera direkt eller förvara i kylskåpet!
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
9 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Linnea
Linnea
2 years ago

Måste man ha elvisp?

Julia
Julia
2 years ago

Kan man ersätta farinsocker med vanligt?

Elsa
Elsa
2 years ago

Kan jag göra kolan utan termometer?❤️

Elsa
Elsa
Svara till  camillahamid
2 years ago

Tack!❤️

Therese
Therese
2 years ago

Hej. Jag har en undran, det står såhär “Gör veganska kladdkakemuffins genom att byta ut smöret och vispgrädden mot mjölkfritt margarin..”
Förstår att jag ska byta ut smöret mot mjölkfritt, men i meningen så blir det även att vispgrädde ska bytas till margarin, men så kan det väl inte vara eller? Blir ju ingen kola då tänker jag.
Tack för alla dina goa recept!

Tips!

  • Gör glutenfria kladdkakemuffins genom att byta ut vetemjölet mot 2 dl glutenfri mjölmix och öka gräddningstiden något. Håll koll!
  • Gör veganska kladdkakemuffins genom att byta ut smöret och vispgrädden mot mjölkfritt margarin och varje ägg mot 3 msk växtbaserad mjölk.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?