Kladdkakemuffins med jordnötsgömma & kola

12 röster
Kladdiga kladdkakemuffins med en gömma av jordnötssmör, toppad med len kola.

Häromdagen såg jag att världens bästa Fredriks Fika hade lagt upp ett fantasistisk recept på kladdkakemuffins med jordnötsgömma och jag blev så inspirerad och sugen på att baka något liknande jag med. Choklad, kladd och jordnötssmör är en ljuvlig kombination och i min version la jag även till len smörkola istället för noblesse på toppen som i Fredriks recept. Dessa blev så galet goda! Lite som snickerskladdkaka fast i portionsformat.

Och följ Fredriks Fika om ni inte gör det! Han är inte bara en underbar receptkreatör utan även en fastastisk människa!

Receptet ger ca 12 stycken kladdkakemuffins med jordnötsgömma & kola.

Kladdkakemuffins:

200 g smör

3 dl strösocker

1,5 dl kakao

0,5 tsk salt

3 ägg

1,5 dl vetemjöl

Jordnötsgömma:

1,5 dl jordnötssmör

Smörkola:

2,5 dl vispgrädde

1 dl brunt farinsocker

1 dl ljus sirap

1 msk vaniljsocker

0,5 tsk salt

200 g smör, rumsvarmt

grovhackade salta & rostade jordnötter att garnera med

Gör såhär:

  1. Kladdkakemuffins: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fördela muffinsformar i en muffinsplåt för 12 muffins.
  2. Smält smöret på medelvärme i en rymlig kastrull.
  3. Tillsätt strösocker, kakao och salt. Blanda ihop och rör sedan ner ett ägg i taget. Lättast blir det om man blandar med en ballongvisp.
  4. Ha till sist ner vetemjölet och rör försiktigt ihop till en jämn smet.
  5. Fördela smeten i muffinsformarna. Smeten kommer att resa sig när du har i jordnötsfyllningen så fyll inte hela vägen upp utan bara 2/3 av formen.
  6. Jordnötsgömma: Spritsa eller klicka 2 msk jordnötssmör i mitten på varje muffin och grädda dina kladdkakemuffins i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Alla ugnar är olika effektiva och varierar därför i gräddningstid för den perfekta kladdkakans konsistens men du vet att kladdkakorna ä klara när kanterna är gräddade men de fortfarande är lite vobbliga med en väldigt kladdig insida).
  7. Låt kladdkakorna stå i kylskåpet i minst 1h innan du garnerar med smörkola och jordnötter.
  8. Smörkola: Koka upp grädde, farinsocker och sirap till 118 grader i en tjockbottnad kastrull. Häll över kolan i en bunke och ha ner smöret, lite i taget under konstant vispning på medelhastighet med elvisp. Fortsätt vispa tills kolan svalnat lite. Låt den sedan svalna helt och hållet i rumstemperatur innan du har den på dina kladdkakor.
  9. Toppa dina kladdkakor med kolan, garnera med grovhackade jordnötter. Servera direkt eller förvara i kylskåpet!

TIPS!

  • Gör glutenfria kladdkakemuffins genom att byta ut vetemjölet mot 2 dl glutenfri mjölmix och öka gräddningstiden något. Håll koll!
  • Gör veganska kladdkakemuffins genom att byta ut smöret och vispgrädden mot mjölkfritt margarin och varje ägg mot 3 msk växtbaserad mjölk.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest
5 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Linnea
Linnea
23 dagar sedan

Måste man ha elvisp?

Elsa
Elsa
20 dagar sedan

Kan jag göra kolan utan termometer?❤️

Elsa
Elsa
Svara på  Camilla Hamid
20 dagar sedan

Tack!❤️

5
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x