Så här gör du:
- Kladdkakemuffins: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fördela muffinsformar i en muffinsplåt för 12 muffins.
- Smält smöret på medelvärme i en rymlig kastrull.
- Tillsätt strösocker, kakao och salt. Blanda ihop och rör sedan ner ett ägg i taget. Lättast blir det om man blandar med en ballongvisp.
- Ha till sist ner vetemjölet och rör försiktigt ihop till en jämn smet.
- Fördela smeten i muffinsformarna. Smeten kommer att resa sig när du har i jordnötsfyllningen så fyll inte hela vägen upp utan bara 2/3 av formen.
- Jordnötsgömma: Spritsa eller klicka 2 msk jordnötssmör i mitten på varje muffin och grädda dina kladdkakemuffins i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Alla ugnar är olika effektiva och varierar därför i gräddningstid för den perfekta kladdkakans konsistens men du vet att kladdkakorna ä klara när kanterna är gräddade men de fortfarande är lite vobbliga med en väldigt kladdig insida).
- Låt kladdkakorna stå i kylskåpet i minst 1h innan du garnerar med smörkola och jordnötter.
- Smörkola: Koka upp grädde, farinsocker och sirap till 118 grader i en tjockbottnad kastrull. Häll över kolan i en bunke och ha ner smöret, lite i taget under konstant vispning på medelhastighet med elvisp. Fortsätt vispa tills kolan svalnat lite. Låt den sedan svalna helt och hållet i rumstemperatur innan du har den på dina kladdkakor.
- Toppa dina kladdkakor med kolan, garnera med grovhackade jordnötter. Servera direkt eller förvara i kylskåpet!
Steg för steg:
Video:
Det finns ingen video för detta inlägg.
Måste man ha elvisp?
Till kolan, ja ❤️
Kan man ersätta farinsocker med vanligt?
Inte rakt av men hälften av mängden, annars blir det för sött ❤️
Kan jag göra kolan utan termometer?❤️
Ja men det är svårt att få den precis som man vill då. Gör kulprovet genom att klicka ner en klick smet i ett glas med kallt vatten när du tror att den är klar, den ska gå att forma till en mjuk boll 🥰
Tack!❤️
Hej. Jag har en undran, det står såhär “Gör veganska kladdkakemuffins genom att byta ut smöret och vispgrädden mot mjölkfritt margarin..”
Förstår att jag ska byta ut smöret mot mjölkfritt, men i meningen så blir det även att vispgrädde ska bytas till margarin, men så kan det väl inte vara eller? Blir ju ingen kola då tänker jag.
Tack för alla dina goa recept!
Hejhej! Tack för att du säger till, menar att vispgrädden ska bytas ut mot växtbaserad vispgrädde ❤️
Kan man ha färdig dulce de leche på istället för att koka egen kola? Eler blir det för mjukt?