Kladdkakecookies med salt karamell

kladdkakecookies7.jpg

Cookies som inte bara smakar precis som kladdkaka, utan även har samma konsistens? Kladdkakor gör sig ju helt fantastiskt i alla möjliga utföranden MEN jag måste ändå få säga att de här kladdkakecookiesen med salt karamell är något alldeles extra.

kladdkakecookies9

Inte nog med att de är toppade med härlig salt karamell, de är också rullade i ett tunt, rostat nötkross som ger det där härliga tuggmotståndet mitt i allt det kladdiga.

kladdkakecookies8

Receptet ger hela 12 ljuvliga kladdkakecookies som du bäst förvarar i kylskåpet i lufttät burk. Förövrigt så försöker jag att numera ta bilder även under tiden som jag bakar för att förtydliga instruktionerna i mina recept. Gillar ni det? Själv tycker jag inte bara att det är roligt utan också sjukt givande att kunna vara extra tydlig när jag delar ett recept med er. Hela poängen när jag lägger ut ett recept är ju att jag vill att ni också ska våga baka och prova på nya saker.

På tal om det så har jag ganska nyligen startat en grupp på facebook som heter ”Bakning för alla!” just för att jag älskar att se när NI bakar. Det är en grupp för alla som vill dela en massa bakglädje, ge tips och få tips inom bakning. Gå med vettja så kan vi snacka mer bakning där!

Ingredienser:

2,5 dl vetemjöl

0,75 dl kakao

0,25 tsk salt

125 g mjukt, rumsvarmt smör

0,75 dl strösocker

0,75 dl farinsocker

1 stort ägg

2 msk filmjölk

50 g rostade mandelflarn

1/2 burk karamelliserad mjölk à 397 g

1-2 msk flingsalt

kladdkakecookies_howto.jpg

Gör såhär:

  1. Blanda ihop vetemjöl, kakao och salt i en skål. Ställ åt sidan.
  2. I en bunke vispar du sedan ihop det mjuka smöret med strösocker och farinsocker till en fluffig smet.
  3. Separera äggulan från äggvitan och ha i den i bunken med smör och socker. Lägg äggvitan i en skål och ställ i kylskåpet så länge, du kommer att behöva den senare.
  4. Ha sedan i filmjölken i bunken och vispa lite till.
  5. Sikta till sist ner de torra ingredienserna och blanda ihop till en jämn och kladdig deg bara precis tills allt gått ihop.
  6. Plasta in bunken och låt stå i kylskåpet i ca 1 timme.
  7. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  8. Vispa äggvitan till ett vitt fluff.
  9. Krossa rostade mandelflarn till ett grovt smul.
  10. Rulla degen till 12 lika stora bollar. Rulla varje boll först i äggvitefluffet och sedan i mandelflarnen.
  11. Lägg på en plåt med bakplåtspapper, med ordentligt mellanrum mellan dem. Platta till varje boll lite lätt och gör en grop i mitten på varje cookie och fyll gropen med karamelliserad mjölk.
  12. Grädda kakorna i mitten av ugnen i 10-12 minuter. Garnera med flingsalt medan de fortfarande är varma och låt de svalna helt på plåten innan servering eller förvaring.
Prenumerera
Notis om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x