Ni är riktigt många som tycker om min kladdkaka med dulce de leche-pannacotta, och jag håller med er. Det är en av de godaste kladdkakorna jag vet! Jag ville testa något liknande igen och bakade därför en lite syrligare version med hallonpannacotta och chokladmousse.
Och med alla dessa godsaker på den här kladdkakan så gör den sig välförtjänt att kallas tårta, eller vad säger ni? Den här typen av tårtor är så tacksamma. Man slipper dela en smulig tårtbotten och hålla på med fyllningar som ska vara stabila fram och tillbaka.
Receptet bakade jag i en rund form med avtagbara kanter med en diameter på 20 cm. Det är superviktigt att spänna fast bakplåtspapper med bottenplattan och att inte lossa på kladdkakan från formen alls förrän hela tårtan med pannacotta och mousse har stelnat helt och hållet och är redo att dekoreras.
Ingredienser (kladdkaka):
100 g smör
1,5 dl strösocker
1 dl brunt farinsocker strö
1 krm äkta vaniljpulver
2 ägg
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
1 krm salt
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
- Smält smöret och blanda försiktigt ihop med resten av ingredienserna till en jämn smet. Bara precis så att allt går ihop.
- Häll upp smeten i en rund form täckt med bakplåtspapper och och grädda i mitten av ugnen i ca 17 minuter. Kladdkaka ska vara färdig i kanterna men fortfarande lös i mitten.
- Låt kladdkaka svalna i kylskåpet medan du förbereder hallonpannacottan. Kom ihåg att inte lossa kladdkakan från formen. Ställ den bara precis som den är, i formen, direkt i kylskåpet.
Ingredienser (hallonpannacotta):
100 g frysta hallon
1 msk citronsaft
2,5 dl vispgrädde
0,5 tsk agar agar pulver
1,5 dl florsocker
Gör såhär:
- Värm upp de frysta hallonen tillsammans med citronsaften och rör om hela tiden tills du får ett hallonmos.
- Sila moset genom en finmaskig sil så att du blir av med kärnor och ev. bitar. Ställ åt sidan.
- Koka upp vispgrädde och agar agar pulver i en kastrull i ca 3 minuter. Ha sedan i hallonmos och florsocker. Rör om och låt koka upp i ytterligare någon minut innan du häller pannacottan över kladdkakan.
- Ställ formen i kylskåpet igen medan du förbereder chokladmoussen.
Ingredienser (chokladmousse):
200 g mörk choklad
2 äggulor
2 dl vispgrädde
kakao och choklad till garnering
Gör såhär:
- Grovhacka den mörka chokladen och smält i microvågsugnen i 30 sekunders-intervaller.
- Låt chokladen svalna lite innan du blandar ner 1 äggula i taget.
- Vispa grädden till mjuka toppar. Blanda ner en klick av vispgrädden i chokladsmeten innan du har i hela chokladsmeten i vispgrädden.
- Vispa till en jämn smet.
- Har du silikonformar kan du hälla upp chokladmoussen i dem för att stelna i frys, annars kan du hälla moussen direkt på hallonpannacottan så fort pannacottan stelnat lite och låta mousselagret stelna helt i kylskåpet innan du lossar tårtan från formen.
Hej! Kan man byta ut hallonen mot frysta blåbär (det har jag i frysen 🙂)och behöver man ändra något annat i receptet då? Mvh Katharina
Hejhej! Det funkar utmärkt ❤️ Du kan köra på samma mängd rakt av.