Kladdkaka med passionsfruktspannacotta

6 röster

kladdkakapassionsfrukt1.jpg

Det känns som att det var väldigt länge sen jag bakade en kladdkaka och det är verkligen inte likt mig. Det brukar bli minst ett nytt recept på kladdkaka i veckan. Min nya medlem i kladdkakefamiljen är den här kladdiga och goda kladdkakan med passionsfruktspannacotta. Jag älskar kombinationen choklad och passionsfrukt och det blir helt fantastiskt tillsammans i en kladdkaka.

kladdkakapassionsfrukt2.jpg

Det som gör att smakerna gifter sig extra bra i just den här kladdkakan är att jag har farinsocker i både kladdkaka och pannacotta vilket ger en fantastisk genomgående kolaton. Ja ni hör (läser) ju själva hur god den här kladdkakan är. Ni bara måste prova!

Receptet bakar jag i en rund form med avtagbara kanter med diameter på 20 cm, vilket ger 6-8 generösa bitar.

Ingredienser (kladdkaka):

100 g smör

1,5 dl strösocker

1 dl brunt farinsocker strö

1 krm äkta vaniljpulver

2 ägg

1,5 dl vetemjöl

0,5 dl kakao

1 krm salt

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull.
  3. Blanda lätt ihop strösocker, farinsocker, vaniljpulver och ägg i en bunke. Se upp för att vispa för hårt/för länge. För en perfekt kladdkaka vill du att så lite luft som möjligt ska komma in i smeten.
  4. I en annan skål blandar du ihop vetemjöl, kakao och salt. Sikta ner detta i äggsmeten, häll över det något avsvalnade smälta smöret och blanda försiktigt ihop med en slickepott bara precis tills du får en jämn smet.
  5. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på springformen och häll upp smeten i den.
  6. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Den ska vara kladdig i mitten men inte för lös och färdig i kanterna.
  7. Låt kladdkakan svalna helt och hållet i kylskåpet innan du toppar med pannacottan.

Ingredienser (passionsfruktspannacotta):

4 dl vispgrädde

4 st passionsfrukter

0,5 dl brunt farinsocker strö

1 nypa äkta vaniljpulver

rivet skal från 1 citron

0,5 tsk agar agar pulver

2 passionsfrukter att dekorera med

Gör såhär:

  1. Gröp ur innehåller i 4 passionsfrukter i en kastrull. Tillsätt vispgrädde, farinsocker, vaniljpulver, farinsocker, citronzest och agar agar pulver.
  2. Låt koka upp under konstant omrörning och låt det koka på medelvärme i ca 3 minuter.
  3. Häll pannacottan över kladdkakan och låt stelna helt i minst 3 timmar innan du garnerar med innehållet från två passionsfrukter och serverar direkt.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

11 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Anneli -
Anneli -
1 år sedan

Om man inte har agar agar utan bara gelatin. Hur gör man då?

Anneli -
Anneli -
1 år sedan

Och när ska man ha i smöret i kladdkakan?

Johan
Johan
1 år sedan

Hej Camilla! Går det att göra pannacottan utan kärnor? Sila bort kärnor och kanske använda fler passionsfrukter?

Ha det gott!

Last edited 1 år sedan by Johan
Emelie
Emelie
1 år sedan

Om man vill använda detta som fyllning i en tårta hur ska man då gå tillväga?😇

Anki
Anki
11 månader sedan

Smält smör ? När ska det i ? 🙂

Maria
Maria
10 månader sedan

Hej! Tror du att det går bra att frysa den här?

11
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x