Det känns som att det var väldigt länge sen jag bakade en kladdkaka och det är verkligen inte likt mig. Det brukar bli minst ett nytt recept på kladdkaka i veckan. Min nya medlem i kladdkakefamiljen är den här kladdiga och goda kladdkakan med passionsfruktspannacotta. Jag älskar kombinationen choklad och passionsfrukt och det blir helt fantastiskt tillsammans i en kladdkaka.
Det som gör att smakerna gifter sig extra bra i just den här kladdkakan är att jag har farinsocker i både kladdkaka och pannacotta vilket ger en fantastisk genomgående kolaton. Ja ni hör (läser) ju själva hur god den här kladdkakan är. Ni bara måste prova!
Receptet bakar jag i en rund form med avtagbara kanter med diameter på 20 cm, vilket ger 6-8 generösa bitar.
Ingredienser (kladdkaka):
100 g smör
1,5 dl strösocker
1 dl brunt farinsocker strö
1 krm äkta vaniljpulver
2 ägg
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
1 krm salt
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Smält smöret i en kastrull.
- Blanda lätt ihop strösocker, farinsocker, vaniljpulver och ägg i en bunke. Se upp för att vispa för hårt/för länge. För en perfekt kladdkaka vill du att så lite luft som möjligt ska komma in i smeten.
- I en annan skål blandar du ihop vetemjöl, kakao och salt. Sikta ner detta i äggsmeten och blanda försiktigt ihop med en slickepott bara precis tills du får en jämn smet.
- Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på springformen och häll upp smeten i den.
- Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Den ska vara kladdig i mitten men inte för lös och färdig i kanterna.
- Låt kladdkakan svalna helt och hållet i kylskåpet innan du toppar med pannacottan.
Ingredienser (passionsfruktspannacotta):
4 dl vispgrädde
4 st passionsfrukter
0,5 dl brunt farinsocker strö
1 nypa äkta vaniljpulver
rivet skal från 1 citron
0,5 tsk agar agar pulver
2 passionsfrukter att dekorera med
Gör såhär:
- Gröp ur innehåller i 4 passionsfrukter i en kastrull. Tillsätt vispgrädde, farinsocker, vaniljpulver, farinsocker, citronzest och agar agar pulver.
- Låt koka upp under konstant omrörning och låt det koka på medelvärme i ca 3 minuter.
- Häll pannacottan över kladdkakan och låt stelna helt i minst 3 timmar innan du garnerar med innehållet från två passionsfrukter och serverar direkt.