Det känns som att det var väldigt länge sen jag bakade en kladdkaka och det är verkligen inte likt mig. Det brukar bli minst ett nytt recept på kladdkaka i veckan. Min nya medlem i kladdkakefamiljen är den här kladdiga och goda kladdkakan med passionsfruktspannacotta. Jag älskar kombinationen choklad och passionsfrukt och det blir helt fantastiskt tillsammans i en kladdkaka.
Det som gör att smakerna gifter sig extra bra i just den här kladdkakan är att jag har farinsocker i både kladdkaka och pannacotta vilket ger en fantastisk genomgående kolaton. Ja ni hör (läser) ju själva hur god den här kladdkakan är. Ni bara måste prova!
Receptet bakar jag i en rund form med avtagbara kanter med diameter på 20 cm, vilket ger 6-8 generösa bitar.
Ingredienser (kladdkaka):
100 g smör
1,5 dl strösocker
1 dl brunt farinsocker strö
1 krm äkta vaniljpulver
2 ägg
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
1 krm salt
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Smält smöret i en kastrull.
- Blanda lätt ihop strösocker, farinsocker, vaniljpulver och ägg i en bunke. Se upp för att vispa för hårt/för länge. För en perfekt kladdkaka vill du att så lite luft som möjligt ska komma in i smeten.
- I en annan skål blandar du ihop vetemjöl, kakao och salt. Sikta ner detta i äggsmeten, häll över det något avsvalnade smälta smöret och blanda försiktigt ihop med en slickepott bara precis tills du får en jämn smet.
- Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på springformen och häll upp smeten i den.
- Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Den ska vara kladdig i mitten men inte för lös och färdig i kanterna.
- Låt kladdkakan svalna helt och hållet i kylskåpet innan du toppar med pannacottan.
Ingredienser (passionsfruktspannacotta):
4 dl vispgrädde
4 st passionsfrukter
0,5 dl brunt farinsocker strö
1 nypa äkta vaniljpulver
rivet skal från 1 citron
0,5 tsk agar agar pulver
2 passionsfrukter att dekorera med
Gör såhär:
- Gröp ur innehåller i 4 passionsfrukter i en kastrull. Tillsätt vispgrädde, farinsocker, vaniljpulver, farinsocker, citronzest och agar agar pulver.
- Låt koka upp under konstant omrörning och låt det koka på medelvärme i ca 3 minuter.
- Häll pannacottan över kladdkakan och låt stelna helt i minst 3 timmar innan du garnerar med innehållet från två passionsfrukter och serverar direkt.
Om man inte har agar agar utan bara gelatin. Hur gör man då?
Hejhej, förlåt för sent svar. Då byter man ut det mot det man har, men följ anvisningarna på förpackningen för bäst resultat 😊
Och när ska man ha i smöret i kladdkakan?
Hej Camilla! Går det att göra pannacottan utan kärnor? Sila bort kärnor och kanske använda fler passionsfrukter?
Ha det gott!
Hejhej! Det funkar utmärkt 🙂
Om man vill använda detta som fyllning i en tårta hur ska man då gå tillväga?😇
Då skulle jag ha i en aningen mer agar agar pulver och sedan vispa upp den efter att den stelnat i kylen innan jag fyller tårtan med den 🥰
Smält smör ? När ska det i ? 🙂
Hejhej, tack för att du uppmärksammade detta. Receptet är nu uppdaterat 🥰
Hej! Tror du att det går bra att frysa den här?
Hejhej, det går bra! 😊