Kladdkaka med maräng & kola

27 röster
kladdkaka maräng
En kladdig kladdkaka med fluffig maräng, kola och massor med choklad! En kladdkaka extra allt.
Foto: Ulrika Pousette

Ta en kladdkaka och lägg på allt du tycker är gott. Det är min filosofi när man vill bjuda på något riktigt gott men inte riktigt vet vad. Den här kladdkakan följer det spåret. En kladdkaka med maräng, kola och choklad. En underbar blandning av konsistenser och smaker. Kladdigt, segt, fluffigt, krämigt, sött och salt. Perfekt att baka när man är sugen på allt och ingenting.

kladdkaka

Receptet bakas i en springform med diameter på 23 cm och ger 10-12 bitar kladdkaka med maräng och kola.

Kladdkaka:

225 g smör

3 dl strösocker

2 dl brunt farinsocker

1 msk vaniljsocker

4 stora ägg

3,5 dl vetemjöl

1 dl kakao

1 krm salt

Maräng:

2 äggvitor

1 dl strösocker

Dekoration:

kolasås och grovhackad mörk choklad

kladdkaka steg för steg
Steg för steg – bilder på hur man bakar kladdkaka med maräng och kola.

Gör såhär:

  1. Kladdkaka: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Rör ihop smöret med resten av ingredienserna i en bunke bara precis tills att de går ihop till en jämn smet.
  3. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i 25-30 min eller tills kanterna av kakan är fast och mitten är lite vobblig. Låt svalna helt och hållet innan servering. Gärna 4h i kyl men helst över natten innan du gör marängen.
  4. Maräng: Vispa upp äggvitorna till fasta toppar i en värmetålig bunke eller skål med hjälp av en elvisp. Tillsätt sedan lite strösocker i taget, under fortsatt vispning.
  5. Fortsätt sedan vispa marängen över ett vattenbad på låg hastighet tills du får en blank smet utan sockerkristaller.
  6. Ta bort bunken från värmen och fortsätt vispa marängen på medelhastighet tills den svalnat helt.
  7. Spritsa eller bre ut marängen över kladdkakan. Garnera med kolasås och choklad. Servera direkt & njut!

TIPS!

  • Gör kladdkakan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot ca 5 dl glutenfri mjölmix.
  • Gör kladdkakan utan ägg genom att byta ut äggen mot 2 dl mjölk.
  • Kladdkakan blir vegansk om du byter ut äggen enligt ovan och smöret mot mjölkfritt margarin. Se till att även kolasåsen är vegansk om du inte kokar din egen på växtbaserade ingredienser.
Prenumerera
Notis om
guest
4 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Linn
Linn
5 månader sedan

Kan man frysa ner den?

Sanna
Sanna
5 månader sedan

Hur länge klarar den sig i kylen?:)

4
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x