
Foto: Ulrika Pousette
Ta en kladdkaka och lägg på allt du tycker är gott. Det är min filosofi när man vill bjuda på något riktigt gott men inte riktigt vet vad. Den här kladdkakan följer det spåret. En kladdkaka med maräng, kola och choklad. En underbar blandning av konsistenser och smaker. Kladdigt, segt, fluffigt, krämigt, sött och salt. Perfekt att baka när man är sugen på allt och ingenting.

Receptet bakas i en springform med diameter på 23 cm och ger 10-12 bitar kladdkaka med maräng och kola.
Kladdkaka:
225 g smör
3 dl strösocker
2 dl brunt farinsocker
1 msk vaniljsocker
4 stora ägg
3,5 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 krm salt
Maräng:
2 äggvitor
1 dl strösocker
Dekoration:
kolasås och grovhackad mörk choklad

Gör såhär:
- Kladdkaka: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
- Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Rör ihop smöret med resten av ingredienserna i en bunke bara precis tills att de går ihop till en jämn smet.
- Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i 25-30 min eller tills kanterna av kakan är fast och mitten är lite vobblig. Låt svalna helt och hållet innan servering. Gärna 4h i kyl men helst över natten innan du gör marängen.
- Maräng: Vispa upp äggvitorna till fasta toppar i en värmetålig bunke eller skål med hjälp av en elvisp. Tillsätt sedan lite strösocker i taget, under fortsatt vispning.
- Fortsätt sedan vispa marängen över ett vattenbad på låg hastighet tills du får en blank smet utan sockerkristaller.
- Ta bort bunken från värmen och fortsätt vispa marängen på medelhastighet tills den svalnat helt.
- Spritsa eller bre ut marängen över kladdkakan. Garnera med kolasås och choklad. Servera direkt & njut!
TIPS!
- Gör kladdkakan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot ca 5 dl glutenfri mjölmix.
- Gör kladdkakan utan ägg genom att byta ut äggen mot 2 dl mjölk.
- Kladdkakan blir vegansk om du byter ut äggen enligt ovan och smöret mot mjölkfritt margarin. Se till att även kolasåsen är vegansk om du inte kokar din egen på växtbaserade ingredienser.
Kan man frysa ner den?
Funkar absolut att frysa in, däremot kan marängen ”svettas” lite vid upptining och förlora sin glans ❤️
Hur länge klarar den sig i kylen?:)
Hejhej, fyra dagar <3
Hej! Kan man spritsa på marängen dagen innan den ska ätas, eller är det bäst att göra det samma dag? 🙂
Hejhej, det går bra att göra, men alltid bäst samma dag 😍
Hur förvarar man den efter man spritsat på marängen? Så den inte sjunker ihop?
Hejhej, det går bra att förvara den i kylen över natten och den fortfarande håller sig. Man kan också frysa in den, med risk att marängen svettas lite när man tinar upp den och därför kan förlora sin glans 🥰 Ska den bjudas på och vara absolut finast, så är det bäst att ha på marängen samma dag!