Kladdkaka med hallonmaräng

kladdkakahallonmaräng.jpg

Ett roligt sätt att piffa upp sin kladdkaka är att toppa den med en fluffig maräng! Inte nog med att det blir sjukt vackert med en bränd maräng ovanpå den chokladiga kladdkakan så blir det även en underbar smakupplevelse. Eftersom att både kladdkaka och maräng är ganska söta i sig så brukar jag passa på att smaksätta min maräng med hallon för en härlig syrlighet mot allt det söta.

marängkladdkaka.jpg

Vill du, så kan du såklart skippa hallonen eller ersätta med en annan sorts bär. Oavsett så blir det riktigt festligt och gott. Det här är ett perfekt alternativ till dig som inte gillar vispgrädde till din kladdkaka men ändå vill servera något fluffigt till.

Receptet bakade jag i en rektangulär ugnsfast form med måtten 20×32 cm, vilket ger 12 stora eller 24 mindre bitar.

Ingredienser (kladdkaka):

200 g smör

3 dl strösocker

2 dl brunt farinsocker strö

0,5 tsk äkta vaniljpulver

4 ägg

3 dl vetemjöl

1 dl kakao

0,5 tsk salt

kladdkakamedmaräng.jpg

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
  2. Smält smöret i en kastrull. Låt svalna.
  3. Lägg alla ingredienserna i en bunke och rör om med en ballongvisp försiktigt bara precis tills det går ihop till en jämn smet.
  4. Täck formen med bakplåtspapper och häll upp smeten i den.
  5. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Den ska vara kladdig i mitten och färdig i kanterna.
  6. Låt kladdkakan svalna helt och hållet i kylskåpet innan du toppar med marängen.

 

Ingredienser (hallonmaräng):

2 stora äggvitor

1 dl strösocker

150 g frysta hallon

färska hallon och färsk mynta till garnering

 

Gör såhär:

  1. Vispa äggvitan med elvisp i en glasskål eller aluminiumbunke till fasta toppar.
  2. Tillsätt strösockret, lite i taget under fortsatt vispning tills du får en jämn och blank smet.
  3. Ställ skålen över en kastrull med kokande vatten och fortsätt vispa på låg hastighet tills alla sockerkristaller i marängen smält.
  4. Ta bort skålen från värmen och tillsätt hallonen genom att passera dem genom en finmaskig sil ner i marängen så att du blir av med kärnorna.
  5. Vispa till en jämn maräng och toppa din kladdkaka med den.
  6. Bränn av marängen om du vill och garnera med färska hallon och mynta.
  7. Servera direkt eller förvara i kylskåpet!
Prenumerera
Notis om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x