Kladdkaka med dumletryffel

119 röster
kladdkaka med dumletryffel
Kladdkaka med dumletryffel är en drömgod kladdig kladdkaka som toppas med len dumletryffel och flingsalt.

Hoppas att ni inte har tröttnat på kladdkakor än, för här kommer recept på ytterligare en variant på härlig och god kladdkaka. Låt mig presentera kladdkaka med dumletryffel. Det kanske inte ser så mycket ut för världen men alltså, kladdig kladdkaka som toppas med len och lite seg dumletryffel med flingsalt på. Beroendeframkallande god!

dumlekladdkaka

Har du inte möjlighet eller lust att spritsa tryffeln på kladdkakan så funkar det utmärkt att bara hälla eller bre på den på kladdkakan. Vill du hälla på dumletryffeln, innan den tjocknat till sig och stelnat, så är det smidigast att göra det innan du klickar ur hela kladdkakan ur springformen.

kladdkaka dumle

Receptet bakas i en rund springform med diameter på 23 cm, vilket ger en kladdkaka med dumletryffel på 10-12 generösa bitar. I vanlig ordning smakar kladdkaka bäst dagen efter. Då är konsistensen magisk!

I videon ovan visar jag steg för steg hur man lyckas med en klassisk kladdkaka som är grunden för det här receptet på kladdkaka med dumletryffel.

Kladdkaka:

225 g smör

3,5 dl strösocker

2,25 dl brunt farinsocker strö

1 msk vaniljsocker

4 stora ägg

3,5 dl vetemjöl

1 dl kakao

1 krm salt

Dumletryffel:

1/2 burk sötad kondenserad mjölk

220 g dumlekolor (1 påse)

100 g mörk choklad (minst 70%)

flingsalt att dekorera med

Gör såhär:

  1. Börja med kladdkakan. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret i en kastrull och låt svalna. Rör ihop smöret med resten av ingredienserna i en bunke bara precis tills att de går ihop till en jämn smet.
  3. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på springformen, smörj kanterna med smör och häll upp smeten i den. Grädda i mitten av ugnen i 25-30 min eller tills kanterna av kladdkakan är fast och mitten är lite vobblig.
  4. Låt svalna helt och hållet innan servering. Gärna 4h i kyl men helst över natten. Under tiden kan du göra dumletryffeln.
  5. Häll upp den sötade kondenserade mjölken i en kastrull under uppvärmning på medelvärme. Rör om hela tiden så att den inte bränns vid.
  6. Ta bort kastrullen från värmen när mjölken börjat koka. Rör ner choklad och dumlekola till en jämn smet. Låt tryffelsmeten svalna och tjockna innan du häller upp den i en spritspåse.
  7. Spritsa eller bre ut dumletryffeln på kladdkakan. Dekorera med flingsalt. Servera kladdkakan direkt eller förvara i kylskåpet.

TIPS!

  • Gör kladdkakan utan ägg genom att byta ut äggen mot 2 dl mjölk.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

43 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Charlott
Charlott
2 år sedan

Wow så himla god

Kristín Kristinsdóttir
Kristín Kristinsdóttir
2 år sedan

Älskar den här sidan. 🙋

Kaisa
Kaisa
2 år sedan

Hej! Jag har en burk osötad kondenserad mjölk hemma. Kan jag ta den istället för sötad och kompentera med något mer sött? Vaniljsocker, vanligt, eller fler dumlekolor?
Mvh Kaisa

Madeleine Bokfors
Madeleine Bokfors
2 år sedan

Kan man förvara dumletryfflen i kylskåpet i spritspåse under natten o spritsa på på morgonen?

Sanna
Sanna
1 år sedan

Vilken tyll har du använt för att spritsa dumletryffeln?

Alice
Alice
1 år sedan

Hej Camilla
Det ser jätte god ut måste prova den. Kan man göra den här kladdkakan laktosfri?

Alexander
Alexander
1 år sedan

Hur vet man vad en halv burk med kondenserad mjölk ska vara?

Josefin
1 år sedan

Grymt god! Bästa receptet!

Agneta
Agneta
1 år sedan

Ser supergod ut och tack för tipsen, har sldrig tänkt på att anv smörgåspapper-smidigt

Malin Å
Malin Å
1 år sedan

Kan man ställa kladdkakan direkt i kylskåpet efter gräddning?

Desirée
Desirée
1 år sedan

Så VANSINNIGT god!!!!!!

Sofia
Sofia
1 år sedan

Är det ens möjligt att tröttna på kladdkakor? 🤔😄🤤😍🤗

Julia
Julia
1 år sedan

Camilla jag älskar dig! Ser dig baka varje lördag och blir superinspirerad! Håller på med detta vackra konstverk idag 😍

Kajsa
Kajsa
1 år sedan

Kan man göra detta utan dumle på nått sett? Bara choklad? 😍 inget faaan av dumle

Freija
Freija
1 år sedan

Kan man baka den utan farinsocker?

Elin
Elin
1 år sedan

Tänkte göra denna på fredag, men hur långt innan kan man max göra tryffeln så den inte stelnar helt?:)

Emma
Emma
1 år sedan

Ska det vara farinsocker strö som står i receptet eller farinsocker som är i videon? 😊 ser supergod ut 😋

Anna
Anna
1 år sedan

God men lite för söt, så jag tog bort 1,5 dl socker, då blev den perfekt!!

Maria
Maria
1 år sedan

Älskar dina små tips och trix.

Monica
Monica
1 år sedan

Kan denne fryses om ikke alt spises på en gang?

Tezza
Tezza
1 år sedan

Ska man ha brunt farinsocker eller brunt farinsocker strö

Alva
Alva
1 år sedan

Hej! Kan man byta ut farinsocker till vanligt socker eller göra utan??🙂

Anita
Anita
11 månader sedan

Undrar bara vad det är för skillnad mellan brunt farinsocker och brunt farinsocker strö?

Sara
Sara
9 månader sedan

Hej. Kan man använda muscovadosocker istället för brunt farinsocker? 😀 hade bara det hemma…

Frida
Frida
4 månader sedan

Hej! Kan man frysa med tryffeln på?

43
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x