Kladdkaka med dumletryffel

17 röster
kladdkaka med dumletryffel
Kladdkaka med dumletryffel är en drömgod kladdig kladdkaka som toppas med len dumletryffel och flingsalt.

Hoppas att ni inte har tröttnat på kladdkakor än, för här kommer recept på ytterligare en variant på härlig och god kladdkaka. Låt mig presentera kladdkaka med dumletryffel. Det kanske inte ser så mycket ut för världen men alltså, kladdig kladdkaka som toppas med len och lite seg dumletryffel med flingsalt på. Beroendeframkallande god!

dumlekladdkaka

Har du inte möjlighet eller lust att spritsa tryffeln på kladdkakan så funkar det utmärkt att bara hälla eller bre på den på kladdkakan. Vill du hälla på dumletryffeln, innan den tjocknat till sig och stelnat, så är det smidigast att göra det innan du klickar ur hela kladdkakan ur springformen.

kladdkaka dumle

Receptet bakas i en rund springform med diameter på 23 cm, vilket ger en kladdkaka med dumletryffel på 10-12 generösa bitar. I vanlig ordning smakar kladdkaka bäst dagen efter. Då är konsistensen magisk!

I videon ovan visar jag steg för steg hur man lyckas med en klassisk kladdkaka som är grunden för det här receptet på kladdkaka med dumletryffel.

Kladdkaka:

225 g smör

3,5 dl strösocker

2,25 dl brunt farinsocker strö

1 msk vaniljsocker

4 stora ägg

3,5 dl vetemjöl

1 dl kakao

1 krm salt

Dumletryffel:

1/2 burk sötad kondenserad mjölk

220 g dumlekolor (1 påse)

100 g mörk choklad (minst 70%)

flingsalt att dekorera med

Gör såhär:

  1. Börja med kladdkakan. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret i en kastrull och låt svalna. Rör ihop smöret med resten av ingredienserna i en bunke bara precis tills att de går ihop till en jämn smet.
  3. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på springformen, smörj kanterna med smör och häll upp smeten i den. Grädda i mitten av ugnen i 25-30 min eller tills kanterna av kladdkakan är fast och mitten är lite vobblig.
  4. Låt svalna helt och hållet innan servering. Gärna 4h i kyl men helst över natten. Under tiden kan du göra dumletryffeln.
  5. Häll upp den sötade kondenserade mjölken i en kastrull under uppvärmning på medelvärme. Rör om hela tiden så att den inte bränns vid.
  6. Ta bort kastrullen från värmen när mjölken börjat koka. Rör ner choklad och dumlekola till en jämn smet. Låt tryffelsmeten svalna och tjockna innan du häller upp den i en spritspåse.
  7. Spritsa eller bre ut dumletryffeln på kladdkakan. Dekorera med flingsalt. Servera kladdkakan direkt eller förvara i kylskåpet.

TIPS!

  • Gör kladdkakan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot ca 5 dl glutenfri mjölmix.
  • Gör kladdkakan utan ägg genom att byta ut äggen mot 2 dl mjölk.
Prenumerera
Notis om
guest
6 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Charlott
Charlott
2 månader sedan

Wow så himla god

Kristín Kristinsdóttir
Kristín Kristinsdóttir
1 månad sedan

Älskar den här sidan. 🙋

Madeleine Bokfors
Madeleine Bokfors
1 månad sedan

Kan man förvara dumletryfflen i kylskåpet i spritspåse under natten o spritsa på på morgonen?

6
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x