
Kladdkakans dag den 7 november närmar sig med stormsteg och inför detta måste ju såklart en som bloggar om bakning förbereda sig för fullt! Min senaste kladdkaka är denna goding toppad med dulche de leche pannacotta. Som en lyxig bakelse! Dekorera med ännu mer dulche de leche och physalis så är bakelseupplevelsen komplett. Visst matchar physalisen vackert med kladdkakan?
Receptet bakas i en rund springform med diameter på 20 cm och ger 6-8 bitar kladdkaka med dulce de leche pannacotta.
Ingredienser:
100 g smör
1,5 dl strösocker
1 dl brunt farinsocker strö
1 krm äkta vaniljpulver
2 ägg
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
1 krm salt
2,5 dl vispgrädde
1/2 burk dulche de leche à 397 g (spara resten till dekoration)
1 tsk agar agar pulver
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 200 grader (ej varmluft)
- Smält smöret i en kastrull och häll över i en bunke
- Tillsätt strösocker, farinsocker, vaniljpulver, ägg, vetemjöl, kakao och salt. Blanda ihop bara precis till det gått ihop till en jämn smet.
- Täck botten av formen med bakplåtspapper. Häll upp smeten i formen och grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 17 minuter.
- Ställ kladdkakan i kylskåpet medan du förbereder pannacotta-toppingen.
- Lägg vispgrädde, dulce de leche och agar agar pulver i en kastrull. Blanda ihop och koka upp under omrörning i ca 3-4 minuter. Häll pannacottan över kladdkakan i formen och ställ tillbaka i kylskåpet så att pannacottan får stelna.
- Pannacotta-toppingen stelnar redan efter 1-2 timmar men kladdkakor smakar som allra bäst när de fått stå över natten.
Ska dulche halva burken vara i botten smeten?
hälften ska vara i smeten och hälften ska dekoreras med 🙂
Kan man göra pannacottan med gelesocker istället för agar agar eller blir det mycket bättre med just agar agar? Ska göra redan i helgen, ser fantastiskt ut!
har inte testat men risken blir att det blir för sött då gelesocker även innehåller socker <3
Hej kan man använda vanligt gelatin?
Hejhej! 1 tsk agar agar pulver motsvarar ca 5 gelatinblad 🙂
Vad är Agar agar pulver ?
Ett växtbaserat alternativ till gelatin 🙂