
Foto: Ulrika Pousette
Kladdkakans dag den 7 november närmar sig med stormsteg och inför detta måste ju såklart en som bloggar om bakning förbereda sig för fullt! Min senaste kladdkaka är denna goding toppad med dulche de leche pannacotta. Som en lyxig bakelse! Dekorera med ännu mer dulche de leche, färska hallon, physalis och lite flingsalt så är bakelseupplevelsen komplett. Visst matchar physalisen vackert med kladdkakan?

Det här är en supergod, lyxig kladdkaka deluxe, extra allt. En perfekt kladdkaka att göra om man vill göra något tårt-liknande men som inte alls är lika svårt som en tårta. En kladdkaketårta, helt enkelt!

Längst ner i receptet hittar du tips på hur du gör den glutenfri, äggfri och helt vegansk.
Receptet bakas i en rund springform med diameter på 23 cm och ger 8-10 bitar kladdkaka med dulce de leche-pannacotta.
Kladdkaka:
225 g smör
3 dl strösocker
2 dl brunt farinsocker
1 msk vaniljsocker
4 stora ägg
3,5 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 krm salt
Dulce de leche-pannacotta:
2,5 dl vispgrädde
1/2 burk dulche de leche à 397 g (spara resten till dekoration)
1 tsk agar agar pulver
Dekoration:
1/2 burk dulce de leche à 397g
flingsalt
färska hallon
physalis
Gör såhär:
- Kladdkaka: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
- Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Rör ihop smöret med resten av ingredienserna i en bunke bara precis tills att de går ihop till en jämn smet.
- Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i 25-30 min eller tills kanterna av kakan är fast och mitten är lite vobblig.
- Låt svalna helt och hållet innan du toppar den med pannacotta. Gärna 4h i kyl men helst över natten. Ta inte bort formens kanter eller bakplåtspappret, det behöver vara kvar för att hålla upp pannacottan sen.
- Dulce de leche-pannacotta: Lägg vispgrädde, dulce de leche och agar agar pulver i en kastrull. Blanda ihop och koka upp under omrörning i ca 3-4 minuter. Häll försiktigt pannacottan över kladdkakan i formen och ställ tillbaka i kylskåpet så att pannacottan får stelna.
- Pannacotta-toppingen stelnar redan efter 1-2 timmar men kladdkakor smakar som allra bäst när de fått stå över natten.
- Garnera med mer dulce de leche, flingsalt, färska hallon och physalis precis innan servering.
TIPS!
- Gör kladdkakan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot ca 5 dl glutenfri mjölmix.
- Gör kladdkakan utan ägg genom att byta ut äggen mot 2 dl mjölk.
- Kladdkakan blir vegansk om du byter ut äggen enligt ovan men med växtbaserad mjölk, vispgrädden mot växtbaserad vispgrädde, dulce de leche mot karamelliserad kokosmjölk och smöret mot mjölkfritt margarin.
- Vill du göra kladdkakan laktosfri så är det bara att byta ut alla mjölkprodukter mot laktosfria alternativ.
Ska dulche halva burken vara i botten smeten?
hälften ska vara i smeten och hälften ska dekoreras med 🙂
Kan man göra pannacottan med gelesocker istället för agar agar eller blir det mycket bättre med just agar agar? Ska göra redan i helgen, ser fantastiskt ut!
har inte testat men risken blir att det blir för sött då gelesocker även innehåller socker <3
Hej Camilla,
tack för alla recept och tips. Du är så duktig 😊
Har bakat den här kladdkakan med dulce de leche och det blev succé. Fått komplimanger från kollegor, nära och kära.
Köpte din bok Baka utan ugn och undrar om du tänker på att sälja boken på engelska också (kanske finns redan, har inte hittat den i så fall). Vill skicka den som present till några kompisar utomlands.
Många hälsningar 🙂
Hejhej! Förlåt för sent svar! Tack snälla fina du, vad glad jag blir av att höra detta! Boken finns idag tyvärr inte på engelska – men man vet aldrig 😉 Och vad fin din paj blev! Mums 😍
Hej kan man använda vanligt gelatin?
Hejhej! 1 tsk agar agar pulver motsvarar ca 5 gelatinblad 🙂
Hej, tack för alla fantastiska recept du delat med dig av! Jag kommer välja enbart kakor och tårtor från dig till mitt kommande 40-års kalas😀 Jag undrar om det går bra att göra kladdkakan i förväg och frysa in den och sedan göra ”täcket” när den är tinad? Tror du den behåller sin kladdighet?
Hejhej! Förlåt för sent svar, tack själv fina du! Det går jättebra att frysa in kladdkakan <3
Vad är Agar agar pulver ?
Ett växtbaserat alternativ till gelatin 🙂
Hej, hur stor form använder du för receptet?
Hejhej, förlåt för sent svar. I detta recept använde jag en 20 cm form 🙂
Gjorde denna, den blev sååå god!. Eftersom jag inte hann vänta att den ska bli hel kall, för att lägga på pannacottan. Då blev det lite spår efter värme därför smälte jag choklad över. Choklad räddar allt
Men wow vilken fin! Jag håller med, choklad räddar verkligen allt! 😍
Skulle man kunna göra både kladdkakan och toppingen 2 dagar innan man ska äta den och ha den i kylskåpet?
Absolut 😍
Kan man använda vegegel istället för agar agar pulver?? ❤️
Hejhej, ja – enklast är om man följer instruktionerna på förpackningen 😊
Kan man använda sötad kondenserad mjölk?
Om man har gelatinpulver istället för agar agar, kan man ändå följa ditt recept då (men dubbla mängden pulver) och tillsätta allting i kastrull och koka upp? 🙂
Hejhej, det går bra. Följ anvisningarna på paketet 😊
En fråga, går det att frysa kladdkakan med pannacottan samt garneringen med dulce de leche?
Hejhej, det går bra 😊
Det fick bli denna goda kakan till nyårs-firandet! Tack för alla fantastiska recept du delar Camilla
Tack själv fina du! Wow vilken kaka 😍