Kladdkaka med chokladkola

Fotograf: Ulrika Pousette

En härligt kladdig och chokladig kladdkaka toppad med len chokladkolaglasyr.

Nu ska jag vara heeeeelt ärlig. Det finns faktiskt en färdig kladdkaka som jag köpt många gånger. Det är ICAs bageribakta kladdkaka med chokladglasyr. Jag kollar mig över axeln både en och flera gånger innan jag köper den för att inte bli sedd för att det känns som att alla skulle döma mig om de såg the instagram-baker herself köpa färdig kladdkaka på ICA. Men till mitt försvar: 1. Den är jätte jätte god. 2. Jag fortsatte köpa den i rent research-syfte. När jag insåg att den var en favorit fanns det bara ett alternativ: att ta fram ett recept på exakt en sån kladdkaka. Och nu är dagen äntligen här!

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Kladdkaka med chokladkola

Portioner: 8-10

Ingredienser

Kladdkaka:
300 g smör
4,5 dl strösocker
2,5 dl kakao
0,5 tsk salt
4 ägg
2,25 dl vetemjöl

Chokladkolaglasyr:
75 g smör
0,5 dl strösocker
1/2 dl ljus sirap
1 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl vispgrädde
200 g mörk choklad (55% kakaohalt)

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 8-10st

Ingredienser

Kladdkaka:
300 g smör
4,5 dl strösocker
2,5 dl kakao
0,5 tsk salt
4 ägg
2,25 dl vetemjöl

Chokladkolaglasyr:
75 g smör
0,5 dl strösocker
1/2 dl ljus sirap
1 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl vispgrädde
200 g mörk choklad (55% kakaohalt)

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet bakas i en springform med diameter på 23 cm och ger 8-10 generösa bitar kladdkaka med len chokladkolaglasyr.

  1. Kladdkaka: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret på medelvärme i en rymlig kastrull.
  3. Tillsätt strösocker, kakao och salt. Blanda ihop och rör sedan ner ett ägg i taget. Lättast blir det om man blandar med en ballongvisp.
  4. Ha till sist ner vetemjölet och rör försiktigt ihop till en jämn smet.
  5. Häll upp smeten i formen och grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills kanterna är gräddade och mitten av kakan är vobblig.
  6. Låt kladdkakan svalna först i rumstemperatur och sedan i kylskåpet i minst 4h, helst över natten.
  7. Chokladkolaglasyr: Smält smöret på medelvärme i en kastrull. Tillsätt sedan strösocker, sirap, kakao, vaniljsocker och vispgrädde. Låt puttra på låg temperatur i ca 5 minuter eller tills sockerkristallerna smält.
  8. Ta bort kastrullen från värmen och bryt ner chokladen. Blanda ihop till en slät smet med hjälp av en slickepott.
  9. Häll chokladkolan över kladdkakan och låt stå i kylskåpet i 1-2 timmar eller tills glasyren stelnat.
  10. Servera med lättvispad grädde och färska bär.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video

Receptet bakas i en springform med diameter på 23 cm och ger 8-10 generösa bitar kladdkaka med len chokladkolaglasyr.

  1. Kladdkaka: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret på medelvärme i en rymlig kastrull.
  3. Tillsätt strösocker, kakao och salt. Blanda ihop och rör sedan ner ett ägg i taget. Lättast blir det om man blandar med en ballongvisp.
  4. Ha till sist ner vetemjölet och rör försiktigt ihop till en jämn smet.
  5. Häll upp smeten i formen och grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills kanterna är gräddade och mitten av kakan är vobblig.
  6. Låt kladdkakan svalna först i rumstemperatur och sedan i kylskåpet i minst 4h, helst över natten.
  7. Chokladkolaglasyr: Smält smöret på medelvärme i en kastrull. Tillsätt sedan strösocker, sirap, kakao, vaniljsocker och vispgrädde. Låt puttra på låg temperatur i ca 5 minuter eller tills sockerkristallerna smält.
  8. Ta bort kastrullen från värmen och bryt ner chokladen. Blanda ihop till en slät smet med hjälp av en slickepott.
  9. Häll chokladkolan över kladdkakan och låt stå i kylskåpet i 1-2 timmar eller tills glasyren stelnat.
  10. Servera med lättvispad grädde och färska bär.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

3.7 14 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
12 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Suzanne
Suzanne
1 year ago

Den ser underbar ut! Kan man frysa in den?
Härligt att höra att du också köper kakor ibland 😊

Maria
Maria
1 year ago

Om man vill göra kakan glutenfri, hur mycket glutenfri mjölmix ska man ha istället för vetemjölet!

Maria

Anna
Anna
Svara till  Maria
2 months ago

Hej! Jag undrar samma sak, vilken mängd för att göra den glutenfri?
Mvh Anna

Carro
Carro
1 year ago

Hej! Jag undrar om man kommer få “ok” resultat om man kortar ner kyltiden till 1 timme för kakan och 1 timme för glasyren? Vad är mest optimalt om man vill få bra resultat samma dag? :)))

A Gunnarsson
A Gunnarsson
1 year ago

Fantastisk! Mycket god och hållbar.

Julia
Julia
1 year ago

Hej Camilla! Har inte instagram eller facebook, så jag skriver till dig här. Jag hörde avsnittet med dig i Ångestpodden idag. Jag har varit ätstörd, precis som du var det värst på gymnasiet. Jag har fortfarande hjärnspöken men tack vare vad du berättade i det avsnittet som jag lyssnade på idag försvann mina hjärnspöken för idag och jag kunde njuta av en god rostad äggmacka till frukost. Innan jag lyssnade på dig skulle jag ”straffas” genom att bara dricka kaffe kanske äta ett kokt ägg som mest. Tack för att du delar med dig om din historia, kommer lyssna på det här avsnittet nu så fort mina hjärnspöken kommer tillbaka. Jag är ”frisk” men ännu inte fri. Jag bakar dina recept som är läkande för mig. Tack Camilla.

kevin
kevin
1 year ago

hej jag gillar inte mörk choklad kan jag använda ljus eller vit istället?

Ina
Ina
10 months ago

Kan man lämna kladdkakan i kylen över natten och ändå få goda resultat

Neo
Neo
4 months ago

Kan jag byta ut grädde etc mot veganska alternativ för att få en vegansk kola?

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?