
Jag älskar att baka kladdkaka! Men det är nog ingen överraskning. Jag har ju bakat en hel del olika varianter genom åren. Det här mina vänner är en riktigt drömmig kladdkaka med kladdig kladdkaka i botten, budapestmaräng (alltså maräng med mixade, rostade mandlar), grädde och frystorkade hallon.

Den nötiga marängen blir galet god mot den chokladiga kladdkakan. Vispgrädde och frystorkade hallon piggar upp. En riktigt god kladdkaka helt enkelt, som mer ser ut som en tårta än en vanlig kladdkaka.
Receptet bakas i en rund springform med diameter på 23 cm, vilket ger 10-12 generösa bitar.
Ingredienser (budapestmaräng):
70 g skalade och rostade sötmandlar eller hasselnötter
3 stora äggvitor
1 dl strösocker (till äggvispen)
0,5 dl maizena
1 dl strösocker (till nötterna)
Ingredienser (kladdkaka):
225 g smör
3,5 dl strösocker
2,25 dl brunt farinsocker strö
1 msk vaniljsocker
4 stora ägg
3,5 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 krm salt
Dekoration:
50 g mörk choklad
0,5 dl mandelflarn
3 dl vispgrädde och en näve frystorkade hallon att dekorera med
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Mixa nötterna till ett fint smul och blanda ihop med maizena och 1 dl strösocker i en bunke. Ställ åt sidan.
- Vispa äggvitorna till ett vitt, fast skum. Tillsätt sedan strösockret, lite i taget, under fortsatt vispning tills du får en fast och glansig marängsmet utan sockerkristaller.
- Tillsätt försiktigt ner nötblandningen i marängen och vänd till en jämn smet med en slickepott. Ställ åt sidan och gör kladdkakan.
- Smält smöret i en kastrull och låt svalna. Rör ihop smöret med resten av ingredienserna i en bunke bara precis tills att de går ihop till en jämn smet.
- Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på springformen, smörj kanterna med smör och häll upp smeten i den.
- Grovhacka den mörka chokladen och smält den över ett vattenbad. Låt svalna.
- Toppa kladdkakan med marängen. Klicka ut chokladen på marängen och dra några varv med en kniv så att det blir ett fint mönster. Garnera med mandelflarn och grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 40 minuter.
- Låt kladdkakan svalna helt och hållet innan du toppar med grädde och frystorkade hallon.
TIPS!
- Gör kladdkakan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot ca 5 dl glutenfri mjölmix.
- Gör kladdkakan utan ägg genom att byta ut äggen mot 2 dl mjölk.
- Gör kladdkakan utan nötter genom att ersätta nötterna med kokosflingor.
Går den att frysa tror du?
Med risk för att marängen blir mjuk när den tinar sen :/
Går det att göra kladdkakan och ha den i kylskåpet och sen dagen därpå toppa med grädde när den ska ätas?
Hejhej, förlåt för sent svar. Det går jättebra! <3
Hur lös bör kladdkakan och marängen vara när kakan är färdig? Ska marängen smeta av sig lite på stickan eller den ska vara helt torr?