Khadijas somaliska ris med kyckling

Fotograf: Albin Hag

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Khadijas somaliska ris med kyckling

Portioner: 4

Ingredienser

Riset:
4 dl basmatiris
1 stor gul lök
4 st vitlöksklyftor
4 msk matolja

1 tsk spiskummin
1 tsk malen koriander
1 tsk paprikapulver
0,5 tsk gurkmeja

1,5 st buljongtärning
4-5 dl kokt vatten

Ugnsbakad kyckling:
Somalisk kryddblandning:
1 msk malen koriander
1 msk spiskummin
1 msk lökpulver
1 tsk svartpeppar
1 ml malen kanel
1 ml malen kardemumma
1 tsk paprikapulver
1 tsk gurkmeja

1 kg kycklinglår
2 msk matolja
Citronsaft från en citron
2 msk av kryddblandningen
Salt och peppar

Topping:
2 potatisar
2 morötter
1 dl russin
En nypa salt, strösocker och malen kardemumma
Lite persilja för dekoration

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 4st

Ingredienser

Riset:
4 dl basmatiris
1 stor gul lök
4 st vitlöksklyftor
4 msk matolja

1 tsk spiskummin
1 tsk malen koriander
1 tsk paprikapulver
0,5 tsk gurkmeja

1,5 st buljongtärning
4-5 dl kokt vatten

Ugnsbakad kyckling:
Somalisk kryddblandning:
1 msk malen koriander
1 msk spiskummin
1 msk lökpulver
1 tsk svartpeppar
1 ml malen kanel
1 ml malen kardemumma
1 tsk paprikapulver
1 tsk gurkmeja

1 kg kycklinglår
2 msk matolja
Citronsaft från en citron
2 msk av kryddblandningen
Salt och peppar

Topping:
2 potatisar
2 morötter
1 dl russin
En nypa salt, strösocker och malen kardemumma
Lite persilja för dekoration

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Riset: Börja med att tvätta riset, 4-5 gånger tills vattnet inte är grumligt längre.
  2. Skala löken och vitlöken, hacka fint och fräs i en kastrull med olja en stund.
  3. Tillsätt riset och stek tillsammans med kryddorna, viktigt moment för att riset ska få dess goda smak.
  4. Häll över vattnet och smula ner buljongtärningen. Koka upp och sänk värmen, låt riset tillagas i ca 25 minuter under lock. Stäng av plattan och låt riset svalna.
  5. Kycklingen: Börja med att göra kryddblandningen till marinaden, genom att blanda alla kryddor i en skål och ställ åt sidan.
  6. I en skål, blanda kycklinglår, matolja, saft från en citron, 2 matskedar av kryddblandningen, salt och peppar. Låt marinera i minst 2 timmar, helst över natten.
  7. Sätt ugnen på 200 grader, över- och undervärme, baka av kycklingen i en ugnsform, i mitten av ugnen i ca 35-40 minuter. Vänd kycklingen under halva tillagningstiden.
  8. Toppingen: Skala potatisen och morötterna och skär dem i strimlor.
  9. Hetta upp olja i en djup kastrull och fritera potatisen i omgångar. Upprepa samma procedur med morötterna och låt det rinna av på ett fat med hushållspapper.
  10. Till sist friterar du russinen snabbt i den varma oljan, ta ut dem och låt rinna av.
  11. Strö över en nypa salt, strösocker och malen kardemumma.
  12. Fluffa upp riset och lägg upp på ett stort serveringsfat, toppa med den ugnsbakade kycklingen, potatis- och morotsstrimlorna, russin och toppa med persilja. Hoppas att det ska smaka!
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Riset: Börja med att tvätta riset, 4-5 gånger tills vattnet inte är grumligt längre.
  2. Skala löken och vitlöken, hacka fint och fräs i en kastrull med olja en stund.
  3. Tillsätt riset och stek tillsammans med kryddorna, viktigt moment för att riset ska få dess goda smak.
  4. Häll över vattnet och smula ner buljongtärningen. Koka upp och sänk värmen, låt riset tillagas i ca 25 minuter under lock. Stäng av plattan och låt riset svalna.
  5. Kycklingen: Börja med att göra kryddblandningen till marinaden, genom att blanda alla kryddor i en skål och ställ åt sidan.
  6. I en skål, blanda kycklinglår, matolja, saft från en citron, 2 matskedar av kryddblandningen, salt och peppar. Låt marinera i minst 2 timmar, helst över natten.
  7. Sätt ugnen på 200 grader, över- och undervärme, baka av kycklingen i en ugnsform, i mitten av ugnen i ca 35-40 minuter. Vänd kycklingen under halva tillagningstiden.
  8. Toppingen: Skala potatisen och morötterna och skär dem i strimlor.
  9. Hetta upp olja i en djup kastrull och fritera potatisen i omgångar. Upprepa samma procedur med morötterna och låt det rinna av på ett fat med hushållspapper.
  10. Till sist friterar du russinen snabbt i den varma oljan, ta ut dem och låt rinna av.
  11. Strö över en nypa salt, strösocker och malen kardemumma.
  12. Fluffa upp riset och lägg upp på ett stort serveringsfat, toppa med den ugnsbakade kycklingen, potatis- och morotsstrimlorna, russin och toppa med persilja. Hoppas att det ska smaka!
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?