
Att piffa upp klassiska bakverk och göra dem till tårtor tycker jag är riktigt roligt. Idag bjuder jag er på kärleksmums som tårta. Alltså, en kärleksmumstårta!

Saftiga kärleksmumsbottnar varvade med kärleksmumsfrosting. Tycker du om kärleksmumsglasyren lika mycket som jag så kommer du att älska den här tårtan!

Receptet bakas i en springform med diameter på 23 cm och ger 10-12 generösa bitar.
Ingredienser (botten):
150 g smör
1,5 dl mjölk
3 ägg
3 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
0,75 dl kakao
2 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl
Ingredienser (kärleksmumsfrosting):
200 g mörk choklad
150 g mjukt, rumsvarmt smör
600 g färskost
1 dl bryggkaffe eller espresso
1 dl kakao
2 dl florsocker
2 dl kokosflingor att dekorera med
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra din form med bakplåtspapper.
- Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Ta bort kastrullen från värmen och rör ner mjölken. Ställ åt sidan medan du förbereder resten av smeten.
- Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med elvisp i en bunke. Sikta ner de torra ingredienserna och vänd försiktigt ihop till en tjock smet med slickepott.
- Tillsätt smörmjölken och blanda försiktigt ihop till en jämn smet.
- Häll upp smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 30-40 minuter eller tills kakan är helt genomgräddad.
- Låt kakan svalna helt och hållet innan du delar den i tre.
- Frostingen gör du genom att grovhacka den mörka chokladen och smälter den över ett vattenbad. Låt svalna.
- Vispa smör och färskost krämigt med elvisp. Tillsätt kaffe och kakao. Vispa lite till.
- Häll ner den smälta chokladen och vispa till en jämn och krämig smet.
- Sikta ner florsockret och vänd försiktigt ihop med slickepott.
- Fyll och täck tårtan rikligt med frosting. Använd det sista som blir över till att spritsa på tårtan. Dekorera med kokosflingor.
- Servera direkt eller förvara tårtan i kylskåpet.
TIPS!
- Gör tårtan äggfri genom att byta ut äggen mot spadet från 1 paket blötlagda kikärtor.
- Gör tårtan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 6 dl glutenfri mjölmix (se till så att chokladen du använder till frostingen inte innehåller spår av gluten).
Åhh vad gott det ser ut !!!☺️ Smakar det kärleksmums eller ser det bara ut som det ??🙂 hade tänkt baka det nästa vecka rekommenderar du detta??🥰
Hej Camila! Jag bakade den här tårtan och lyckades jättebra! Det var precis som på din bild så vackert och så gott. Då man vill baka igen och igen när familjen och vänner är så nöjda.. 😘 Tusen tack 🙏
Hejhej! Vad glad jag blir att det blev så lyckat. Tack själv 🥰🥰
Hej Camilla. Kan man göra den dagen innan😊?
Hejhej, det går bra ☺️
Vad menas med att dela den i tre? Hur gör man det på bästa sätt?
Hejhej! Kika gärna på detta videoklipp där jag visar hur man gör ❤️ https://youtu.be/RCNx7KuLcUw?t=605 Lycka till!
Hur får man på kokos så fint längs kanten/sidorna? Något tips?
Hejhej, man kan antingen ”kasta” lite försiktigt mot kanten och sen borsta bort överflöd från tallriken runt omkring, eller fylla näven och trycka lite försiktigt mot kanten, upprepade gånger ❤️
Hej! Kan man baka kakan i förväg och frysa in den? Sen ta fram den, tina, och dela i tre innan man sätter på frostig? Tack i förhand för svar!
Hejhej! Det går superbra att göra så! Hoppas det ska smaka ❤️
Om man inte vill använda kaffe, kan man ta annan vätska?
Hejhej, det går bra att ta vatten istället 🥰