Karamelliserad ananaspaj

30 röster
ananaspaj
En ljuvligt fräsch och lyxig ananaspaj med karamelliserad yta.

Foto: Ulrika Pousette

En fruktig och fräsch paj med sprött pajskal, krämig ananasfyllning och karamelliserad yta. Ananaspajen har varit poppis sen 90-talet och det av förklarliga skäl. Ananasen är en fantastisk frukt att baka med, med sin uppiggande smak.

karamelliserad ananaspaj

Receptet bakas i en pajform med diameter på 23 cm och ger 8-10 generösa bitar ananaspaj.

Pajskal:

125 g rumstempererat smör

3 dl vetemjöl

1 dl florsocker

2 äggulor

Fyllning:

ca 250 g ananas (avrunnen vikt)

2 dl creme fraiche

2 ägg

1,5 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

Garnering & servering:

4 msk strösocker att bränna av på toppen

5 dl kylskåpskall creme fraiche

1 msk vaniljsocker

citronmeliss

Gör såhär:

  1. Pajskal: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Arbeta ihop smör, vetemjöl. florsocker och äggula i en bunke till en smulig deg. Tillsätt eventuellt 1 msk vatten om det inte går ihop till en deg.
  3. Kavla ut degen på mjölat bort och klä pajformen med degen ända upp till kanterna i ett jämnt lager. Ställ pajformen i kylskåpet i ca 20 minuter för att stelna.
  4. Täck kanterna av pajformen med aluminiumfolie och nagga några hål i botten med en gaffel. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 10 minuter eller tills den inte längre är blank. Ta ut pajskalet ur ugnen och ta bort aluminiumfoliet.
  5. Fyllning: häll bort vattnet från ananasen om du använder dig utav ananas på konservburk. Häll över ananasen i en bunke och mixa med stavmixer eller mosa med gaffel (alternativt köp krossad annanas på burk).
  6. Tillsätt resten av ingredienserna till fyllningen och blanda ihop till en jämn smet. Häll upp smeten i pajskalet och grädda pajen i mitten av ugnen i 30-35 minuter eller tills fyllningen blivit fast.
  7. Låt pajen svalna någon timme i kylskåpet.
  8. Garnering: Strö socker över pajfyllningen och bränn av med en brännare så att du får en karamelliserad yta.
  9. Servera pajen tillsammans med kylskåpskall creme fraiche som du vispat upp tillsammans med vaniljsocker. Toppa med citronmeliss.

TIPS!

  • Gör pajen glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot samma mängd glutenfri mjölmix.
  • Creme fraiche kan bytas ut mot kvarg, kesella eller gräddfil.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

8 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
MWK
MWK
7 månader sedan

Ska definitivt provas! Fråga angående ”Tillsätt eventuellt 1 msk vatten om det inte går ihop till en deg.” – kan man ta ananasspad istället för att få ytterligare smak, funkar det?

Johanna
Johanna
7 månader sedan

Hur gör man om man inte har en brännare?

Elsa
Elsa
7 månader sedan

Funkar det att ha turkisk yoghurt eller grekisk yoghurt istället?

Elin
Elin
7 månader sedan

Kan man frysa in pajen?

8
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x