Karamelliserad ananaspaj

En ljuvligt fräsch och lyxig ananaspaj med karamelliserad yta.

En fruktig och fräsch paj med sprött pajskal, krämig ananasfyllning och karamelliserad yta. Ananaspajen har varit poppis sen 90-talet och det av förklarliga skäl. Ananasen är en fantastisk frukt att baka med, med sin uppiggande smak.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

ananaspaj

Karamelliserad ananaspaj

Portioner: 8-10

Ingredienser

Pajskal:
125 g rumstempererat smör
3 dl vetemjöl
1 dl florsocker
2 äggulor

Fyllning:
ca 250 g ananas (avrunnen vikt)
2 dl creme fraiche
2 ägg
1,5 dl strösocker
1 msk vaniljsocker

Garnering & servering:
4 msk strösocker att bränna av på toppen
5 dl kylskåpskall creme fraiche
1 msk vaniljsocker
citronmeliss

Tips!

  • Gör pajen glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot samma mängd glutenfri mjölmix.
  • Creme fraiche kan bytas ut mot kvarg, kesella eller gräddfil.

Dela receptet

Portioner: 8-10st

Ingredienser

Pajskal:
125 g rumstempererat smör
3 dl vetemjöl
1 dl florsocker
2 äggulor

Fyllning:
ca 250 g ananas (avrunnen vikt)
2 dl creme fraiche
2 ägg
1,5 dl strösocker
1 msk vaniljsocker

Garnering & servering:
4 msk strösocker att bränna av på toppen
5 dl kylskåpskall creme fraiche
1 msk vaniljsocker
citronmeliss

TIPS!

  • Gör pajen glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot samma mängd glutenfri mjölmix.
  • Creme fraiche kan bytas ut mot kvarg, kesella eller gräddfil.

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet bakas i en pajform med diameter på 23 cm och ger 8-10 generösa bitar ananaspaj.

  1. Pajskal: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Arbeta ihop smör, vetemjöl. florsocker och äggula i en bunke till en smulig deg. Tillsätt eventuellt 1 msk vatten om det inte går ihop till en deg.
  3. Kavla ut degen på mjölat bort och klä pajformen med degen ända upp till kanterna i ett jämnt lager. Ställ pajformen i kylskåpet i ca 20 minuter för att stelna.
  4. Täck kanterna av pajformen med aluminiumfolie och nagga några hål i botten med en gaffel. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 10 minuter eller tills den inte längre är blank. Ta ut pajskalet ur ugnen och ta bort aluminiumfoliet.
  5. Fyllning: häll bort vattnet från ananasen om du använder dig utav ananas på konservburk. Häll över ananasen i en bunke och mixa med stavmixer eller mosa med gaffel (alternativt köp krossad annanas på burk).
  6. Tillsätt resten av ingredienserna till fyllningen och blanda ihop till en jämn smet. Häll upp smeten i pajskalet och grädda pajen i mitten av ugnen i 30-35 minuter eller tills fyllningen blivit fast.
  7. Låt pajen svalna någon timme i kylskåpet.
  8. Garnering: Strö socker över pajfyllningen och bränn av med en brännare så att du får en karamelliserad yta.
  9. Servera pajen tillsammans med kylskåpskall creme fraiche som du vispat upp tillsammans med vaniljsocker. Toppa med citronmeliss.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video

Receptet bakas i en pajform med diameter på 23 cm och ger 8-10 generösa bitar ananaspaj.

  1. Pajskal: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Arbeta ihop smör, vetemjöl. florsocker och äggula i en bunke till en smulig deg. Tillsätt eventuellt 1 msk vatten om det inte går ihop till en deg.
  3. Kavla ut degen på mjölat bort och klä pajformen med degen ända upp till kanterna i ett jämnt lager. Ställ pajformen i kylskåpet i ca 20 minuter för att stelna.
  4. Täck kanterna av pajformen med aluminiumfolie och nagga några hål i botten med en gaffel. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 10 minuter eller tills den inte längre är blank. Ta ut pajskalet ur ugnen och ta bort aluminiumfoliet.
  5. Fyllning: häll bort vattnet från ananasen om du använder dig utav ananas på konservburk. Häll över ananasen i en bunke och mixa med stavmixer eller mosa med gaffel (alternativt köp krossad annanas på burk).
  6. Tillsätt resten av ingredienserna till fyllningen och blanda ihop till en jämn smet. Häll upp smeten i pajskalet och grädda pajen i mitten av ugnen i 30-35 minuter eller tills fyllningen blivit fast.
  7. Låt pajen svalna någon timme i kylskåpet.
  8. Garnering: Strö socker över pajfyllningen och bränn av med en brännare så att du får en karamelliserad yta.
  9. Servera pajen tillsammans med kylskåpskall creme fraiche som du vispat upp tillsammans med vaniljsocker. Toppa med citronmeliss.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
8 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
MWK
MWK
2 years ago

Ska definitivt provas! Fråga angående “Tillsätt eventuellt 1 msk vatten om det inte går ihop till en deg.” – kan man ta ananasspad istället för att få ytterligare smak, funkar det?

Johanna
Johanna
2 years ago

Hur gör man om man inte har en brännare?

Elsa
Elsa
2 years ago

Funkar det att ha turkisk yoghurt eller grekisk yoghurt istället?

Elin
Elin
2 years ago

Kan man frysa in pajen?

Tips!

  • Gör pajen glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot samma mängd glutenfri mjölmix.
  • Creme fraiche kan bytas ut mot kvarg, kesella eller gräddfil.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?