Receptet bakas i en pajform med diameter på 23 cm och ger 8-10 generösa bitar ananaspaj.
- Pajskal: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
- Arbeta ihop smör, vetemjöl. florsocker och äggula i en bunke till en smulig deg. Tillsätt eventuellt 1 msk vatten om det inte går ihop till en deg.
- Kavla ut degen på mjölat bort och klä pajformen med degen ända upp till kanterna i ett jämnt lager. Ställ pajformen i kylskåpet i ca 20 minuter för att stelna.
- Täck kanterna av pajformen med aluminiumfolie och nagga några hål i botten med en gaffel. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 10 minuter eller tills den inte längre är blank. Ta ut pajskalet ur ugnen och ta bort aluminiumfoliet.
- Fyllning: häll bort vattnet från ananasen om du använder dig utav ananas på konservburk. Häll över ananasen i en bunke och mixa med stavmixer eller mosa med gaffel (alternativt köp krossad annanas på burk).
- Tillsätt resten av ingredienserna till fyllningen och blanda ihop till en jämn smet. Häll upp smeten i pajskalet och grädda pajen i mitten av ugnen i 30-35 minuter eller tills fyllningen blivit fast.
- Låt pajen svalna någon timme i kylskåpet.
- Garnering: Strö socker över pajfyllningen och bränn av med en brännare så att du får en karamelliserad yta.
- Servera pajen tillsammans med kylskåpskall creme fraiche som du vispat upp tillsammans med vaniljsocker. Toppa med citronmeliss.
Ska definitivt provas! Fråga angående “Tillsätt eventuellt 1 msk vatten om det inte går ihop till en deg.” – kan man ta ananasspad istället för att få ytterligare smak, funkar det?
Hejhej! Har inte prövat detta själv, men det borde ju funka! 😊
Hur gör man om man inte har en brännare?
Hejhej! Du kan bränna av den försiktigt högst upp i ugnen på hög värme, gärna grillfunktion – men håll koll! Det går superfort 🥰
Funkar det att ha turkisk yoghurt eller grekisk yoghurt istället?
Absolut 🙂
Kan man frysa in pajen?
Hejhej! Det går bra, däremot kommer den inte vara lika knäckig vid upptining <3