Kanelbullecroissant

Kan vi prata om att det snart är kanelbullens dag snart och att jag är mer laddad än någonsin?! Jag har ju redan bakat det mesta i kanelbulleväg och trodde att mina idéer var slut. Det finns ju nästan alltid en gräns för hur många olika varianter man kan göra men så kom denna goding till mig: kanelbullecroissant! Alltså kan det här få vara årets kanelbulle för den är MAGISK!! Detta är alltså kanelsnäckor gjorda på croissantdeg och vet ni vad det innebär? Jo, att det blir galet frasiga bullar, med massor med smör som bara smälter i munnen.

Vacker blev den också! Med alla lager av degen som blir när man viker mellan kavlingarna. Såhär fina bullar vill man nästan inte äta upp utan bara sitta och titta på.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Kanelbullecroissant

Portioner: 20

Ingredienser

Ingredienser (deg):
25 g jäst
3,5 dl kallt vatten
0,75 dl strösocker
2 tsk salt
11 dl vetemjöl
400 g rumstempererat smör

Ingredienser (fyllning):
200 g rumsvarmt smör
1,5 dl brunt farinsocker strö eller ljust muscovadosocker
0,5 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
5 msk malen kanel
1 ägg, 1 skvätt vatten och 1 nypa salt till pensling
pärlsocker att garnera med

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 20st

Ingredienser

Ingredienser (deg):
25 g jäst
3,5 dl kallt vatten
0,75 dl strösocker
2 tsk salt
11 dl vetemjöl
400 g rumstempererat smör

Ingredienser (fyllning):
200 g rumsvarmt smör
1,5 dl brunt farinsocker strö eller ljust muscovadosocker
0,5 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
5 msk malen kanel
1 ägg, 1 skvätt vatten och 1 nypa salt till pensling
pärlsocker att garnera med

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Smula jästen i en bunke till en hushållsassistent. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen lösts upp sig helt i vattnet.
  2. Ha sedan i strösocker och hälften av mjölet. Låt maskinen knåda i någon minut tills du fått en kladdig deg innan du tillsätter salt och resten av mjölet. Knåda på lägsta hastighet i ca 3-4 minuter, höj hastigheten lite grann och knåda i ytterligare 10 minuter.
  3. Mjöla ditt bord och forma degen till en rund form utan veck. Pudra på vetemjöl och täck degen med plastfolie. Låt vila i 10 minuter. Kavla sedan ut degen till en rektangel med måtten 30 x 40 cm. Lägg upp degrektangeln på något platt (bricka/plåt) som är täckt i bakplåtspapper och får plats i frysen och låt den stå i inplastad i frysen i 30 minuter.
  4. Lägg smöret mellan 2 bakplåtspapper. Banka och kavla med en brödkavel tills du får en smörplatta med ca måtten 20 x 20 cm. Ställ i kylskåpet för att kallna medan degen vilar i frysen.
  5. Lägg smörplattan på den utkavlade degen och vik degen över smöret. Se till att det inte finns några sprickor där smöret kan sippra ut. Kavla ut degen till en rektangel med måtten 20×60 cm. Vik in kortsidorna i ett fyrslag, dvs gör 4 vikningar, två från varje kortsida in mot mitten. Låt degen vila i kylskåpet, inplastad i ca 20 minuter.
  6. Kavla ut degen igen till en rektangel med måtten 20×60 cm. Nu ska du vika ett tre slag. Vik in varje kortsida mot mitten av rektangeln och vik sedan ihop degplattan på mitten. Plasta in degen och låt den stå i kylskåpet i 1h 20 min.
  7. Under tiden kan du förbereda fyllningen. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen till en krämig smet.
  8. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
  9. Kavla ut degen till en rektangulär platta med måtten 30×40 cm. Bre ut fyllningen och rulla ihop rektangeln längs med långsidan. Skär degrullen i 20 bitar och fördela dem på 2 plåtar med bakplåtspapper. För att inte bullarna ska öppna sig vid gräddning så är det viktigt att du viker in ändarna under bullen så att tyngden från bullen gör att den håller formen.
  10. Vispa lätt ihop ägg, vatten och salt i ett glas och pensla dina bullar med det. Garnera med pärlsocker och grädda dina bullar i mitten av ugnen i 15-20 minuter eller tills de fått en fin gyllenbrun färg.
  11. Servera direkt eller förvara i lufttät burk i rumstemperatur.
Steg för steg

Video
  1. Smula jästen i en bunke till en hushållsassistent. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen lösts upp sig helt i vattnet.
  2. Ha sedan i strösocker och hälften av mjölet. Låt maskinen knåda i någon minut tills du fått en kladdig deg innan du tillsätter salt och resten av mjölet. Knåda på lägsta hastighet i ca 3-4 minuter, höj hastigheten lite grann och knåda i ytterligare 10 minuter.
  3. Mjöla ditt bord och forma degen till en rund form utan veck. Pudra på vetemjöl och täck degen med plastfolie. Låt vila i 10 minuter. Kavla sedan ut degen till en rektangel med måtten 30 x 40 cm. Lägg upp degrektangeln på något platt (bricka/plåt) som är täckt i bakplåtspapper och får plats i frysen och låt den stå i inplastad i frysen i 30 minuter.
  4. Lägg smöret mellan 2 bakplåtspapper. Banka och kavla med en brödkavel tills du får en smörplatta med ca måtten 20 x 20 cm. Ställ i kylskåpet för att kallna medan degen vilar i frysen.
  5. Lägg smörplattan på den utkavlade degen och vik degen över smöret. Se till att det inte finns några sprickor där smöret kan sippra ut. Kavla ut degen till en rektangel med måtten 20×60 cm. Vik in kortsidorna i ett fyrslag, dvs gör 4 vikningar, två från varje kortsida in mot mitten. Låt degen vila i kylskåpet, inplastad i ca 20 minuter.
  6. Kavla ut degen igen till en rektangel med måtten 20×60 cm. Nu ska du vika ett tre slag. Vik in varje kortsida mot mitten av rektangeln och vik sedan ihop degplattan på mitten. Plasta in degen och låt den stå i kylskåpet i 1h 20 min.
  7. Under tiden kan du förbereda fyllningen. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen till en krämig smet.
  8. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
  9. Kavla ut degen till en rektangulär platta med måtten 30×40 cm. Bre ut fyllningen och rulla ihop rektangeln längs med långsidan. Skär degrullen i 20 bitar och fördela dem på 2 plåtar med bakplåtspapper. För att inte bullarna ska öppna sig vid gräddning så är det viktigt att du viker in ändarna under bullen så att tyngden från bullen gör att den håller formen.
  10. Vispa lätt ihop ägg, vatten och salt i ett glas och pensla dina bullar med det. Garnera med pärlsocker och grädda dina bullar i mitten av ugnen i 15-20 minuter eller tills de fått en fin gyllenbrun färg.
  11. Servera direkt eller förvara i lufttät burk i rumstemperatur.
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
3 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Ester Engebladh
Ester Engebladh
1 year ago

Vilken typ av jäst använde du? När du plastade in degen första gången la du den på bänken eller i kylskåpet då?

Malin
Malin
1 year ago

Detta låter magiskt och jag måste testa! Hur fungerar croissantdeg att frysas in? Är bullarna lika goda att tina upp igen som vanliga bullar?

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?