Kanelbullar med smak av apelsin & choklad

Årets viktigaste fikadag närmar sig med stormsteg och i mitt kök preppas det för fullt. Mitt senaste kanelbulle-recept är dessa saftiga godingar som är smaksatta med apelsin och choklad. De har en ordentlig smak av apelsin tack vare apelsinpurén som är inspirerad av det marockanska köket. Så himla höstiga och goda! Innan ni bakar dessa tycker jag att ni ska ta en titt på mitt inlägg om hur man får lika saftiga och goda bullar som på konditori.
Det var förövrigt dessa bullar jag bakade igår när jag live:ade på min instagram igår. Under tiden som jag live:ade höll jag det lite hemligt vad för bullar exakt som jag bakade. Jag ville hålla det hemligt tills dess att jag visste om de blev bra eller inte. Jag hade byggt upp en nervositet för att live:a men har länge velat göra det för att det verkade så himla kul att få prata med er på det sättet. Och vet ni, det var SÅ himla roligt! Jag kommer att göra det igen inom kort. Följer ni inte redan mig på instagram får ni gärna göra det på @mykitchenstories.se. Där är jag lite mer personlig och visar lite mer av vem jag är både i bland mina bilder och i mina instagram stories.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Kanelbullar med smak av apelsin & choklad

Portioner: 20

Ingredienser

Ingredienser (apelsinfyllning):
1 mogen apelsin
75 g rumsvarmt smör
0,5 dl strösocker
2 msk kanel

Ingredienser (vetedeg):
30 g jäst
250 g mjölk (2,5 dl)
7,5 g malen kanel (3 tsk)
150 g smör
100 g strösocker (1 dl)
500 g vetemjöl (8,25 dl)
3,75 g salt (0,5 tsk)
1 ägg, 1 nypa salt och en skvätt vatten till pensling

Ingredienser (sockerlag):
1 dl vatten
0,5 dl strösocker

Ingredienser (chokladglasyr):
50 g mörk choklad
0,5 msk matolja

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 20st

Ingredienser

Ingredienser (apelsinfyllning):
1 mogen apelsin
75 g rumsvarmt smör
0,5 dl strösocker
2 msk kanel

Ingredienser (vetedeg):
30 g jäst
250 g mjölk (2,5 dl)
7,5 g malen kanel (3 tsk)
150 g smör
100 g strösocker (1 dl)
500 g vetemjöl (8,25 dl)
3,75 g salt (0,5 tsk)
1 ägg, 1 nypa salt och en skvätt vatten till pensling

Ingredienser (sockerlag):
1 dl vatten
0,5 dl strösocker

Ingredienser (chokladglasyr):
50 g mörk choklad
0,5 msk matolja

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Apelsinfyllning: Tvätta apelsinen noga. Ta bort eventuella klisterlappar på.
  2. Lägg apelsinen som den är (med skal) i en kastrull och täck med vatten. Låt vattnet koka upp på medelvärme och låt det sedan sjuda i ca 45 minuter eller tills du känner att apelsinen har blivit alldeles mjuk.
  3. Låt apelsinen svalna och dela den sedan i grova bitar. Ta bort eventuella kärnor.
  4. Mixa apelsinbitarna till en fin pure.
  5. Blanda ihop apelsinpurén med alla ingredienser till fyllningen till en jämn och bredbar smet.
  6. Vetedeg: Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
    a sedan i kanel, smör i delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov.
  7. Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand.
  8. Kavla ut degen till en stor rektangel. Jag brukar köra på ca 60×30 cm.
  9. Bre ut ett tunnt lager fyllning över hela rektangeln och rulla sedan ihop från långsidan.
  10. Skär 20 stycken skivor av rullen och lägg dem på plåtar täckta med bakplåtspapper. Täck med en bakduk och låt jäsa i 1-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. Du vet att de är färdigjästa om degen “studsar tillbaka” när du trycker lite lätt med fingret.
  11. Sätt ugnen på 190 grader.
  12. Vispa lätt ihop ägg, salt och lite vatten till penslingen och pensla dina bullar. Grädda dem sedan i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills de fått fin färg.
    < strong>Sockerlag: Under tiden kan du förbereda sockerlagen genom att enkelt blanda ihop vatten och strösocker. Blanda tills sockret lösts upp i vattnet. Pensla sedan dina bullar med sockerlagen så fort de kommit ur ugnen.
  13. Topping: När de svalnat kan du garnera med chokladglasyr som du enkelt gör genom att smälta chokladen i microvågsugn eller över vattenbad och blanda ihop till en jämn glasyr. Dekorera dina bullar med den när den svalnat men fortfarande har en rinnig konsistens.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Apelsinfyllning: Tvätta apelsinen noga. Ta bort eventuella klisterlappar på.
  2. Lägg apelsinen som den är (med skal) i en kastrull och täck med vatten. Låt vattnet koka upp på medelvärme och låt det sedan sjuda i ca 45 minuter eller tills du känner att apelsinen har blivit alldeles mjuk.
  3. Låt apelsinen svalna och dela den sedan i grova bitar. Ta bort eventuella kärnor.
  4. Mixa apelsinbitarna till en fin pure.
  5. Blanda ihop apelsinpurén med alla ingredienser till fyllningen till en jämn och bredbar smet.
  6. Vetedeg: Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
    a sedan i kanel, smör i delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov.
  7. Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand.
  8. Kavla ut degen till en stor rektangel. Jag brukar köra på ca 60×30 cm.
  9. Bre ut ett tunnt lager fyllning över hela rektangeln och rulla sedan ihop från långsidan.
  10. Skär 20 stycken skivor av rullen och lägg dem på plåtar täckta med bakplåtspapper. Täck med en bakduk och låt jäsa i 1-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. Du vet att de är färdigjästa om degen “studsar tillbaka” när du trycker lite lätt med fingret.
  11. Sätt ugnen på 190 grader.
  12. Vispa lätt ihop ägg, salt och lite vatten till penslingen och pensla dina bullar. Grädda dem sedan i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills de fått fin färg.
    < strong>Sockerlag: Under tiden kan du förbereda sockerlagen genom att enkelt blanda ihop vatten och strösocker. Blanda tills sockret lösts upp i vattnet. Pensla sedan dina bullar med sockerlagen så fort de kommit ur ugnen.
  13. Topping: När de svalnat kan du garnera med chokladglasyr som du enkelt gör genom att smälta chokladen i microvågsugn eller över vattenbad och blanda ihop till en jämn glasyr. Dekorera dina bullar med den när den svalnat men fortfarande har en rinnig konsistens.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
2 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
sumaya
sumaya
2 years ago
sååååå himla goda



Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?