Kalljästa vallmofrallor

Fotograf: Ulrika Pousette

Kalljästa vallmofrallor med krispig utsida, fluffig insida och en massa vallmofrön på toppen.

Om det är någon gång som man ska baka mycket kalljäst så är det nu under sommaren. Det är så lyxigt och härligt att kunna baka av frallor när man vaknar på morgonen och få äta nybakat bröd till frukost utan att ha behövt anstränga sig särskilt mycket. Det enda du behöver göra är att röra ihop degen kvällen innan, för den behöver inte ens knådas. Det gäller även för dessa kalljästa vallmofrallor.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

kalljästa vallmofrallor

Kalljästa vallmofrallor

Portioner: 16

Ingredienser

25 g färsk jäst
1 dl kall mjölk
1 msk flytande honung
5 dl kallt vatten
2 msk neutral olja (mat-, raps- eller solrosolja)
2 tsk salt
13 dl vetemjöl
1 dl blå vallmofrön att garnera med

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 16st

Ingredienser

25 g färsk jäst
1 dl kall mjölk
1 msk flytande honung
5 dl kallt vatten
2 msk neutral olja (mat-, raps- eller solrosolja)
2 tsk salt
13 dl vetemjöl
1 dl blå vallmofrön att garnera med

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Dagen innan: Smula jästen i en rymlig bunke. Tillsätt mjölken, honungen, vattnet och oljan. Rör om tills jästen löst upp sig.
  2. Ha ner salt och vetemjöl, rör ihop till en kladdig deg.
  3. Plasta in bunken och låt stå i kylskåpet över natten eller minst 8 timmar.
  4. Nästa dag: Sätt ugnen på 225 grader (över- och undervärme).
  5. Stjälp upp degen på ett rikligt mjölat bord och dela degen i 16 bitar. Arbeta inte med degen för mycket utan hantera dem så varsamt du kan för att behålla alla jäsbubblor i degen.
  6. Fördela frallorna på två plåtar med bakplåtspapper. Garnera generöst med vallmofrön.
  7. Grädda vallmofrallorna i mitten av ugnen i 15-20 minuter eller tills de fått en fin, gyllenbrun färg. Kasta in lite vatten under plåten i ugnen precis innan du stänger för en extra krispig yta på bröden.
  8. Servera direkt och njut!
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Dagen innan: Smula jästen i en rymlig bunke. Tillsätt mjölken, honungen, vattnet och oljan. Rör om tills jästen löst upp sig.
  2. Ha ner salt och vetemjöl, rör ihop till en kladdig deg.
  3. Plasta in bunken och låt stå i kylskåpet över natten eller minst 8 timmar.
  4. Nästa dag: Sätt ugnen på 225 grader (över- och undervärme).
  5. Stjälp upp degen på ett rikligt mjölat bord och dela degen i 16 bitar. Arbeta inte med degen för mycket utan hantera dem så varsamt du kan för att behålla alla jäsbubblor i degen.
  6. Fördela frallorna på två plåtar med bakplåtspapper. Garnera generöst med vallmofrön.
  7. Grädda vallmofrallorna i mitten av ugnen i 15-20 minuter eller tills de fått en fin, gyllenbrun färg. Kasta in lite vatten under plåten i ugnen precis innan du stänger för en extra krispig yta på bröden.
  8. Servera direkt och njut!
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

4.8 5 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
24 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Nina
Nina
1 year ago

Ska frallorna jästa på plåten eller direkt in i ugnen? Men

Sofia
Sofia
1 year ago

Kan man använda torr jäst och i så fall hur mkt??

Maud Säther
Maud Säther
1 year ago

Hej, kan man halvera receptet och använda 1 tsk torrjäst?

Yvonne
Yvonne
1 year ago

Hej! Kan man använda vetemjöl special istället för vanlig mjöl?
Mvh Yvonne

Angelika
Angelika
1 year ago

Hej Camilla, bakade frallorna i helgen och de blev supergoda. Dock blev de ganska platta. Jäste degen ca 10 timmar, Var det för lång jästid så att degen kanske tappade jäskraft?

Olivia
Olivia
1 year ago

Hej! Kan man även frysa in dom efter gräddning om man inte hinner äta upp alla på samma dag?

josefin
josefin
1 year ago

Är det så att man kan frysa frallorna när dom är bakade om det blir över? 😄

Alexandra
Alexandra
1 year ago

Bästa receptet när man inser kl 22 att ingen frukost finns hemma. Så goda frallor!

Lilian
Lilian
1 year ago

Hur mycket jäst??

Emelie
Emelie
1 year ago

Hej! Hur länge kan man jäsa? Skulle jag kunna göra degen imorgon förmiddag och grädda dem på söndag morgon? Så ett dygn ungefär.🤗

Mika
Mika
1 year ago

Gräddar du bägge plåtarna samtidigt?

Nicole
Nicole
1 year ago

Hur kastar man in vatten? Vart ? Hur mycket? 🙈

E. Strandberg
E. Strandberg
1 year ago

Ändras mängden mjöl om man ska baka glutenfritt? Ska man tillsätta något – typ fiberhusk eller liknande?

Tacksam för svar.

Emilia
Emilia
8 months ago

Hur många dagar håller brödet?

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?