Kalljästa vallmofrallor

110 röster
kalljästa vallmofrallor
Kalljästa vallmofrallor med krispig utsida, fluffig insida och en massa vallmofrön på toppen.
Foto: Ulrika Pousette

Om det är någon gång som man ska baka mycket kalljäst så är det nu under sommaren. Det är så lyxigt och härligt att kunna baka av frallor när man vaknar på morgonen och få äta nybakat bröd till frukost utan att ha behövt anstränga sig särskilt mycket. Det enda du behöver göra är att röra ihop degen kvällen innan, för den behöver inte ens knådas. Det gäller även för dessa kalljästa vallmofrallor.

Receptet ger 16 kalljästa vallmofrallor.

Ingredienser:

25 g färsk jäst

1 dl kall mjölk

1 msk flytande honung

5 dl kallt vatten

2 msk neutral olja (mat-, raps- eller solrosolja)

2 tsk salt

13 dl vetemjöl

1 dl blå vallmofrön att garnera med

Gör såhär:

  1. Dagen innan: Smula jästen i en rymlig bunke. Tillsätt mjölken, honungen, vattnet och oljan. Rör om tills jästen löst upp sig.
  2. Ha ner salt och vetemjöl, rör ihop till en kladdig deg.
  3. Plasta in bunken och låt stå i kylskåpet över natten eller minst 8 timmar.
  4. Nästa dag: Sätt ugnen på 225 grader (över- och undervärme).
  5. Stjälp upp degen på ett rikligt mjölat bord och dela degen i 16 bitar. Arbeta inte med degen för mycket utan hantera dem så varsamt du kan för att behålla alla jäsbubblor i degen.
  6. Fördela frallorna på två plåtar med bakplåtspapper. Garnera generöst med vallmofrön.
  7. Grädda vallmofrallorna i mitten av ugnen i 15-20 minuter eller tills de fått en fin, gyllenbrun färg. Kasta in lite vatten under plåten i ugnen precis innan du stänger för en extra krispig yta på bröden.
  8. Servera direkt och njut!

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

25 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Nina
Nina
9 månader sedan

Ska frallorna jästa på plåten eller direkt in i ugnen? Men

Sofia
Sofia
9 månader sedan

Kan man använda torr jäst och i så fall hur mkt??

Maud Säther
Maud Säther
8 månader sedan

Hej, kan man halvera receptet och använda 1 tsk torrjäst?

Yvonne
Yvonne
8 månader sedan

Hej! Kan man använda vetemjöl special istället för vanlig mjöl?
Mvh Yvonne

Angelika
Angelika
8 månader sedan

Hej Camilla, bakade frallorna i helgen och de blev supergoda. Dock blev de ganska platta. Jäste degen ca 10 timmar, Var det för lång jästid så att degen kanske tappade jäskraft?

Olivia
Olivia
8 månader sedan

Hej! Kan man även frysa in dom efter gräddning om man inte hinner äta upp alla på samma dag?

josefin
josefin
8 månader sedan

Är det så att man kan frysa frallorna när dom är bakade om det blir över? 😄

Alexandra
Alexandra
7 månader sedan

Bästa receptet när man inser kl 22 att ingen frukost finns hemma. Så goda frallor!

Lilian
Lilian
7 månader sedan

Hur mycket jäst??

Mika
Mika
6 månader sedan

Gräddar du bägge plåtarna samtidigt?

Nicole
Nicole
6 månader sedan

Hur kastar man in vatten? Vart ? Hur mycket? 🙈

E. Strandberg
E. Strandberg
5 månader sedan

Ändras mängden mjöl om man ska baka glutenfritt? Ska man tillsätta något – typ fiberhusk eller liknande?

Tacksam för svar.

Hanna Schröder
Hanna Schröder
4 månader sedan

Så goda!!!! Funkade perfekt att frysa de som blir över och sen tina i micro, de höll sig väldigt goda! Gjorde några med vallmo och några med sesam <3

Maria
Maria
2 månader sedan

Hej, funkar de att göra glutenfria?

25
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x