
Foto: Ulrika Pousette
Om det är någon gång som man ska baka mycket kalljäst så är det nu under sommaren. Det är så lyxigt och härligt att kunna baka av frallor när man vaknar på morgonen och få äta nybakat bröd till frukost utan att ha behövt anstränga sig särskilt mycket. Det enda du behöver göra är att röra ihop degen kvällen innan, för den behöver inte ens knådas. Det gäller även för dessa kalljästa vallmofrallor.
Receptet ger 16 kalljästa vallmofrallor.
Ingredienser:
25 g färsk jäst
1 dl kall mjölk
1 msk flytande honung
5 dl kallt vatten
2 msk neutral olja (mat-, raps- eller solrosolja)
2 tsk salt
13 dl vetemjöl
1 dl blå vallmofrön att garnera med
Gör såhär:
- Dagen innan: Smula jästen i en rymlig bunke. Tillsätt mjölken, honungen, vattnet och oljan. Rör om tills jästen löst upp sig.
- Ha ner salt och vetemjöl, rör ihop till en kladdig deg.
- Plasta in bunken och låt stå i kylskåpet över natten eller minst 8 timmar.
- Nästa dag: Sätt ugnen på 225 grader (över- och undervärme).
- Stjälp upp degen på ett rikligt mjölat bord och dela degen i 16 bitar. Arbeta inte med degen för mycket utan hantera dem så varsamt du kan för att behålla alla jäsbubblor i degen.
- Fördela frallorna på två plåtar med bakplåtspapper. Garnera generöst med vallmofrön.
- Grädda vallmofrallorna i mitten av ugnen i 15-20 minuter eller tills de fått en fin, gyllenbrun färg. Kasta in lite vatten under plåten i ugnen precis innan du stänger för en extra krispig yta på bröden.
- Servera direkt och njut!
Ska frallorna jästa på plåten eller direkt in i ugnen? Men
Hejhej, direkt in i ugn! 😃
Kan man använda torr jäst och i så fall hur mkt??
Hejhej, en påse torrjäst motsvarar 50g jäst = 4 tsk torrjäst. Så för 25g jäst = 2 tsk torrjäst. Lycka till! ☺️