
Foto: Ulrika Pousette
Om det är någon gång som man ska baka mycket kalljäst så är det nu under sommaren. Det är så lyxigt och härligt att kunna baka av frallor när man vaknar på morgonen och få äta nybakat bröd till frukost utan att ha behövt anstränga sig särskilt mycket. Det enda du behöver göra är att röra ihop degen kvällen innan, för den behöver inte ens knådas. Det gäller även för dessa kalljästa vallmofrallor.


Receptet ger 16 kalljästa vallmofrallor.
Ingredienser:
25 g färsk jäst
1 dl kall mjölk
1 msk flytande honung
5 dl kallt vatten
2 msk neutral olja (mat-, raps- eller solrosolja)
2 tsk salt
13 dl vetemjöl
1 dl blå vallmofrön att garnera med
Gör såhär:
- Dagen innan: Smula jästen i en rymlig bunke. Tillsätt mjölken, honungen, vattnet och oljan. Rör om tills jästen löst upp sig.
- Ha ner salt och vetemjöl, rör ihop till en kladdig deg.
- Plasta in bunken och låt stå i kylskåpet över natten eller minst 8 timmar.
- Nästa dag: Sätt ugnen på 225 grader (över- och undervärme).
- Stjälp upp degen på ett rikligt mjölat bord och dela degen i 16 bitar. Arbeta inte med degen för mycket utan hantera dem så varsamt du kan för att behålla alla jäsbubblor i degen.
- Fördela frallorna på två plåtar med bakplåtspapper. Garnera generöst med vallmofrön.
- Grädda vallmofrallorna i mitten av ugnen i 15-20 minuter eller tills de fått en fin, gyllenbrun färg. Kasta in lite vatten under plåten i ugnen precis innan du stänger för en extra krispig yta på bröden.
- Servera direkt och njut!
Ska frallorna jästa på plåten eller direkt in i ugnen? Men
Hejhej, direkt in i ugn! 😃
Kan man använda torr jäst och i så fall hur mkt??
Hejhej, en påse torrjäst motsvarar 50g jäst = 4 tsk torrjäst. Så för 25g jäst = 2 tsk torrjäst. Lycka till! ☺️
Hej, kan man halvera receptet och använda 1 tsk torrjäst?
Hejhej, det går bra! 🥰
Hej! Kan man använda vetemjöl special istället för vanlig mjöl?
Mvh Yvonne
Hejhej! Absolut 🙂
Hej Camilla, bakade frallorna i helgen och de blev supergoda. Dock blev de ganska platta. Jäste degen ca 10 timmar, Var det för lång jästid så att degen kanske tappade jäskraft?
Hej! Kan man även frysa in dom efter gräddning om man inte hinner äta upp alla på samma dag?
Hejhej, det går jättebra 🥰
Är det så att man kan frysa frallorna när dom är bakade om det blir över? 😄
Hejhej! Det går superbra 😍
Bästa receptet när man inser kl 22 att ingen frukost finns hemma. Så goda frallor!
Vilken räddning! ❤️😬 Tack, kul att ni gillade dem!
Hur mycket jäst??
Hejhej, 25 g färsk jäst 🥰
Gräddar du bägge plåtarna samtidigt?
Hur kastar man in vatten? Vart ? Hur mycket? 🙈
Du kastar in ungefär 1 dl under plåten i ugnen, precis i början ❤️
Ändras mängden mjöl om man ska baka glutenfritt? Ska man tillsätta något – typ fiberhusk eller liknande?
Tacksam för svar.
Hejhej! Jag har tyvärr inte hunnit pröva baka dessa glutenfria ännu, säg gärna till om du prövar dig på det ☺️
Så goda!!!! Funkade perfekt att frysa de som blir över och sen tina i micro, de höll sig väldigt goda! Gjorde några med vallmo och några med sesam <3
Åh, tack fina du! Blir så glad att du gillade dem och visst är det perfekt att ta ut från frysen när man är sugen? 😍
Hej, funkar de att göra glutenfria?