Julgranscupcakes

Dessa julgranscupcakes är den perfekta julbakelsen – saftiga kladdkakemuffins toppade med en len och krämig grön frosting som formas till en vacker julgran. Dekorera med färgglatt godis och ett pudrande av florsocker för att skapa en festlig dessert som både ser fantastisk ut och smakar ljuvligt.

Kladdkakemuffinsen har en härligt kladdig insida och är enkla att baka. De får sin juliga look med en frosting gjord på smör, färskost, florsocker och vaniljsocker, som färgas grön med pastafärg. När frostingen spritsas i lager får cupcakesen sitt karakteristiska julgransutseende, och toppingen med godis och florsocker ger en extra magisk känsla.

Dessa cupcakes är ett roligt och kreativt bakverk att göra under julen, perfekt till adventsfikat, julafton eller som en ätbar dekoration på julbordet.

Receptet innehåller reklam för min webbshop.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Julgranscupcakes

Portioner: 12 st

Ingredienser

Kladdkakemuffins
200 g smör
3 dl strösocker
1,5 dl kakao
0,5 tsk salt
3 ägg
1,5 dl vetemjöl

Frosting
150 g smör
4,5 dl florsocker
300 g färskost
2 msk vaniljsocker
Grön pastafärg

Toppa med godis

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fördela muffinsformar i en muffinsplåt för 12 muffins.
  2. Kladdkakemuffins: Smält smöret på medelvärme i en rymlig kastrull.
  3. Tillsätt strösocker, kakao och salt. Blanda ihop och rör sedan ner ett ägg i taget. Lättast blir det om man blandar med en ballongvisp.
  4. Ha till sist ner vetemjölet och rör försiktigt ihop till en jämn smet.
  5. Fördela smeten i muffinsformarna. Enklast blir det med hjälp av en doseringstratt. Smeten kommer inte att resa sig, så fyll nästan hela vägen upp till kanten på muffinsformen till muffinsplåten (som ni kan se på bilden ovan så använder jag muffinsformar med mönstrad kant och utgår inte från att fylla hela vägen upp till där mönstret tar slut, då hade smeten läckt ut, utan jag utgår istället från muffinsplåtens muffinsform).
  6. Grädda dina kladdkakemuffins i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Alla ugnar är olika effektiva och varierar därför i gräddningstid för den perfekta kladdkakans konsistens men du vet att kladdkakorna ä klara när kanterna är gräddade men de fortfarande är lite vobbliga med en väldigt kladdig insida).
  7. Låt kladdkakemuffinsen stå i kylskåpet i minst 1h. Under tiden kan du göra frostingen.
  8. Frosting: Börja med att smälta smöret till frostingen och ställ åt sidan för att svalna.
  9. I en annan bunke vispar du ihop florsocker, färskost och vaniljsocker till en jämn och lös smet med en elvisp.
  10. Ha sedan ner smöret, lite i taget, samtidigt som du fortsätter vispa. Frostingen kommer att bli tjockare ju mer du vispar.
  11. Droppa ner lite pastafärg medan du fortsätter vispa, till önskad färg.
  12. Spritsa frostingen på kladdkakemuffinsen och garnera med godis och pudra med florsocker vid servering. Hoppas att det ska smaka!
  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fördela muffinsformar i en muffinsplåt för 12 muffins.
  2. Kladdkakemuffins: Smält smöret på medelvärme i en rymlig kastrull.
  3. Tillsätt strösocker, kakao och salt. Blanda ihop och rör sedan ner ett ägg i taget. Lättast blir det om man blandar med en ballongvisp.
  4. Ha till sist ner vetemjölet och rör försiktigt ihop till en jämn smet.
  5. Fördela smeten i muffinsformarna. Enklast blir det med hjälp av en doseringstratt. Smeten kommer inte att resa sig, så fyll nästan hela vägen upp till kanten på muffinsformen till muffinsplåten (som ni kan se på bilden ovan så använder jag muffinsformar med mönstrad kant och utgår inte från att fylla hela vägen upp till där mönstret tar slut, då hade smeten läckt ut, utan jag utgår istället från muffinsplåtens muffinsform).
  6. Grädda dina kladdkakemuffins i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Alla ugnar är olika effektiva och varierar därför i gräddningstid för den perfekta kladdkakans konsistens men du vet att kladdkakorna ä klara när kanterna är gräddade men de fortfarande är lite vobbliga med en väldigt kladdig insida).
  7. Låt kladdkakemuffinsen stå i kylskåpet i minst 1h. Under tiden kan du göra frostingen.
  8. Frosting: Börja med att smälta smöret till frostingen och ställ åt sidan för att svalna.
  9. I en annan bunke vispar du ihop florsocker, färskost och vaniljsocker till en jämn och lös smet med en elvisp.
  10. Ha sedan ner smöret, lite i taget, samtidigt som du fortsätter vispa. Frostingen kommer att bli tjockare ju mer du vispar.
  11. Droppa ner lite pastafärg medan du fortsätter vispa, till önskad färg.
  12. Spritsa frostingen på kladdkakemuffinsen och garnera med godis och pudra med florsocker vid servering. Hoppas att det ska smaka!

Dela receptet

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar