Jordnötsgrottor med choklad

18 röster
jordnötsgrottor
Jordnötsgrottor – spröda småkakor med gömma av jordnötssmör som toppas med len mjölkchokladganache, flingsalt och mer jordnötter.

Hej vänner! Tänkte bara kika in lite snabbt för att dela med mig av ett recept på nya, supergoda småkakor i perfekt mumsbitsformat (heter det förresten mumsbit eller munsbit?). Dessa jordnötsgrottor består av spröd mördeg fylld med krämig jordnötssmör och som toppas med len mjölkchokladganache och flingsalt. Det är SÅ gott!

småkakor
Dessa jordnötsgrottor är riktigt lyxiga småkakor extra allt.

För att baka mina jordnötsgrottor så behöver du en minimuffinsplåt (adlink). En vanlig muffinsplåt går också bra, såklart men då får du större kakor. Jag tycker att just storleken som kakorna får av en minimuffinsplåt är precis perfekt för att få den perfekta ration mellan kaka, fyllning och topping.

Receptet ger 24 stycken jordnötsgrottor med mjölkchokladganache.

Mördeg:

4,5 dl vetemjöl

1 dl strösocker

1 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

200 g mjukt, rumstempererat smör

Fyllning:

340 g jordnötssmör (den söta varianten)

Topping:

200 g mjölkchoklad

15 g smör (ca 1 msk)

1 dl vispgrädde

flingsalt och grovhackade jordnötter att dekorera med

Steg för steg – bilder på hur man bakar jordnötsgrottor med mjölkchokladganache.

Gör såhär:

  1. Börja med att göra mjölkchokladganachen, då den behöver några timmar på sig att tjockna och bli krämig.
  2. Finhacka mjölkchokladen (alternativt använd chokladknappar) och lägg i en värmetålig bunke av glas eller metall tillsammans med smöret.
  3. Värm upp grädden i en kastrull bara precis tills den är påväg att börja koka. Häll den varma grädden över chokladen och låt stå i 5 minuter innan du försiktigt rör om till en jämn chokladsmet. Låt stå i rumstemperatur i 3-4 timmar eller tills den blivit tjock, krämig och bredbar.
  4. Under tiden kan du göra degen. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
  5. Ha ner vetemjöl, strösocker, bakpulver och vaniljsocker i en bunke. Blanda ihop.
  6. Tillsätt smöret och arbeta ihop för hand bara precis till det går ihop till en deg. Överarbeta inte degen, då kommer du att förlora sprödheten.
  7. Dela degen i 24 lika stora bitar. Rulla till jämna bollar och lägg en boll i varje hål i muffinsplåten. Degen innehåller så mycket smör att kakorna inte kommer att fastna i plåten.
  8. Grädda kakorna i mitten av ugnen i 12-15 minuter. Så fort kakorna kommit ut ur ugnen och medan de fortfarande är varma, pressa ner skaftet på en kavel eller liknande så att det blir en grop i kakorna. Låt kakorna svalna helt och hållet i plåten innan du fyller och dekorerar dem.
  9. Fyll varje hål med jordnötssmör, toppa med mjölkchokladganache och dekorera sedan med flingsalt och grovhackade jordnötter. Servera direkt och njut!

TIPS!

  • Kakorna funkar utmärkt att frysa in men helst utan ganachen på.
  • Gör kakorna veganska genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin, vispgrädden mot växtbaserad grädde och mjölkchokladen mot vegansk choklad.
  • Gör dina kakor glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot 5 dl glutenfri mjölmix och 1 dl majsstärkelse.
Prenumerera
Notis om
guest
4 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Åsa Henriksson
Åsa Henriksson
19 dagar sedan

Suupergoda kakaor, gjorde dem idag. Är redan en favorit. Enkla att göra men om jag ska frysa dem ska det vara med eller utan jordnötssmör? Hur länge håller ganachen i kylen?

Jessica
Jessica
18 dagar sedan

Kan man göra kakorna och ganachen 1-2dagar innan och sen samma dag de ska ätas spritsa på mjölkchokladganache och dekorera? Hur förvarar jag dem och ganachen?

4
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x